Η ώρα της εφορίας

Η ώρα της εφορίας

Αγώνα δρόμου δίνουν φοροτεχνικοί και φορολογούμενοι, προκειμένου να υποβάλλουν σήμερα τις δηλώσεις Ε9, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι έχουν υποβληθεί περίπου 300.000 δηλώσεις, όταν το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι πρέπει να υποβληθούν περισσότερες από 1 εκατ. δηλώσεις.

Σε περίπτωση που η δήλωση Ε9 υποβληθεί εκπρόθεσμα, τότε επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ και δεν αναμένεται να δοθεί παράταση.

Να σημειωθεί ότι, με επιστολή στο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) κ. Κ. Κόλλιας, ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Ωστόσο, χθες από τη Θεσσαλονίκη ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, αλλά οι φορολογούμενοι πλέον θα πρέπει να ασχοληθούν με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1). «Δεν θα δώσουμε παράταση για το Ε9. Οι πολίτες πρέπει να ασχοληθούν από το Σάββατο με τις δηλώσεις Ε1» ανέφερε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων.

Έτσι, σήμερα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «φορτωμένο» το σύστημα taxisnet, καθώς εκπνέει και η προθεσμία για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων.

Η εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου και η πρώτη δόση για το φόρο ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου. Επιπλέον, το ποσό του φόρου θα αποπληρωθεί συνολικά σε έξι δόσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Υποχρέωση υποβολής της δήλωσης Ε9 έχουν όσοι:

– Όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.

– Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών ή μειώσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α., (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).

– Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται του φόρου ή για τα οποία προβλέπεται μείωση αυτού (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).

– Όσοι έχουν τακτοποιηθέντα ή νομιμοποιηθέντα ακίνητα ή ημιυπαίθριους χώρους, εφόσον αυτοί δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.

– Όσοι έχουν κενά ημιτελή ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, ανεξάρτητα αν τα έχουν ήδη δηλώσει, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

– Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τη συναίνεση του φορέα.

– Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», με τη συναίνεση των ως άνω εταιρειών.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεοχάρης: Δεν θα δοθεί παράταση στην υποβολή του Ε9

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.