Η “ακτινογραφία” του ΕΝΦΙΑ: Η αξία των ακινήτων και τα στοιχεία ανά Περιφέρεια

ΕΝΦΙΑ

Την “ακτινογραφία” των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ παρουσιάζει η ΑΑΔΕ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Αρχής, 7.206.608 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν φέτος ακίνητη περιουσία αξίας  761,38 δισ. ευρώ. Ωστόσο σημειώνεται ότι η ακίνητη περιουσία  των πολιτών το 2021 ήταν στα 643 δισ. ευρώ.

Η αύξηση οφείλεται στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κατοικούν στον Νομό Αττικής είναι 2.557.631 και έχουν στα χέρια τους  ακίνητη περιουσία αξίας  403 δισ. ευρώ, δηλαδή το 53% του συνόλου.

Τα βασικά στοιχεία για τον ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Λεκανοπεδίου έλαβαν φέτος μειωμένο  ΕΝΦΙΑ κατά 8,47% παρά το γεγονός ότι η αξία των ακινήτων τους αυξήθηκε κατά 24,64% λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Έτσι διαμορφώνεται σε 1,2 δισ. ευρώ από 1,31 δισ.. ευρώ που ήταν το 2021.

Την μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ είχαν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου παρόλο που η αξία των ακινήτων τους αυξήθηκε κατά 15% μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξίων. Αναλυτικά, ο φόρος μειώθηκε φέτος σε ποσοστό 20,95% σε σχέση με πέρυσι. Εν συνεχεία  ακολουθεί η Κρήτη που είχε μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 19,09% και το Βόρειο Αιγαίο με τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται κατά 19,06%.

Τα  βασικά στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ και αφορούν στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας και τον ΕΝΦΙΑ:

 

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ανά περιοχή της Ελλάδας ο χάρτης των ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται εξής:

Exit mobile version