Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρυθμίστε τα χρέη σε δήμους και ΕΟΠΥΥ σε έως 240 δόσεις – Όλες οι λεπτομέρειες

Ρύθμιση χρεών

Φωτογραφία: Unsplash.com

«Ζωηρεύει» το ενδιαφέρον για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με «φόντο» τις πρόσφατες αλλαγές που επιτρέπουν σε περισσότερους να εντάξουν χρέη στη ρύθμιση: Πλέον, είναι εφικτό να διευθετηθούν σε έως 240 δόσεις και οι οφειλές σε Δήμους, αλλά και προς τον ΕΟΠΥΥ πέραν εκείνων σε Εφορία, Τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία, αρκεί να έχουν βεβαιωθεί από την ΑΑΔΕ. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που ανέτρεψε τα δεδομένα, είναι ότι το επιτόκιο της ρύθμισης μετατράπηκε σε σταθερό στο 3%, ενώ στην προηγούμενη εκδοχή ήταν κοντά στο 8,7% (Euribor συν 5 μονάδες).

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Γίνεται ξεκάθαρο ακόμη ότι στις περιπτώσεις χρεών σε Τράπεζες και οι δύο πλευρές θα πρέπει, σύμφωνα με το enikonomia.gr, να αιτιολογούν την καθ’ οιονδήποτε τρόπο μη συναίνεσή τους σε πρόταση ρύθμισης που προέκυψε από τον «Μηχανισμό». Έτσι, μπαίνουν «εμπόδια» στο να επιβάλει «με το έτσι θέλω» οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα την «διευθέτηση» που επιθυμεί.

Ο «δρόμος» για την εξασφάλιση των 240 δόσεων

Σε αναλυτικό κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων, της Ειδικής Γραμματείας επισημαίνεται επίσης ότι μπορεί να εξαιρεθεί από τη ρύθμιση οφειλών ένα ήδη ρυθμισμένο δάνειο, ενώ περιγράφονται και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για τις περιπτώσεις που οι οφειλέτες επιθυμούν να ρυθμίσουν χρέη σε τρίτους, δηλαδή εκτός των οφειλών σε χρηματοδοτικούς φορείς, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν η ρύθμιση με τον Εξωδικαστικό πρέπει να καλύψει όλες τις οφειλές, ή αν μπορεί να γίνει εν μέρει και ως προς κάποιους μόνο πιστωτές και ως προς κάποιες μόνο οφειλές η υπαγωγή στον Εξωδικαστικό, η ΕΓΔΙΧ εξηγεί τη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος 5024/2023 για την εξαίρεση, υπό προϋποθέσεις, κάποιων από τις οφειλές.

Όπως αναφέρεται από την ΕΓΔΙΧ:

Υπό ποιες προϋποθέσεις ρυθμίζονται τα χρέη σε τρίτους

Σε ό,τι αφορά τα χρέη σε τρίτους, όπως οι δήμοι και ο ΕΟΠΥΥ, που προβλέπεται πλέον ότι μπορούν να ρυθμίζονται και με τον Εξωδικαστικό, διευκρινίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτά να έχουν βεβαιωθεί από την εφορία. Ειδικότερα,

 

Exit mobile version