Έρευνα: Αυτές είναι οι νέες απαιτήσεις των εργαζομένων

Νέα έρευνα της ManpowerGroup αποκαλύπτει τι ζητούν οι  εργαζόμενοι από την εργασία τους. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν στις απαντήσεις περισσότερων από 5.000 εργαζομένων σε πέντε χώρες (Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) και αποκαλύπτει ότι το  93% των εργαζομένων  θεωρεί σήμερα την ευελιξία «πολύ σημαντική». Αναλυτικά:

  •  Το 45% των εργαζομένων θέλει να επιλέγει τις δικές του ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου του.
  • Σχεδόν το 1/5 των εργαζομένων (18%) θα προτιμούσε να εργάζεται  4ήμερη εβδομάδα με λιγότερες αποδοχές. Μια κουλτούρα εμπιστοσύνης είναι σημαντική.
  • Το 71% των εργαζομένων χρειάζεται εμπιστοσύνη στην ηγεσία για να ευδοκιμήσει. Η ευημερία αποτελεί πλέον βασική στρατηγική για την πρόσληψη και την επιχειρηματική επιτυχία.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι εργαζόμενοι ζητούν περισσότερα από τους εργοδότες τους για να τους βοηθήσουν να μεταβούν από την επιβίωση στην ευημερία, δίνοντας προτεραιότητα στην ευελιξία μαζί
με παράγοντες όπως η εμπιστοσύνη, ο σκοπός και η ευημερία.

Η  ευελιξία των εργαζομένων

Ωστόσο, η φύση αυτής της ευελιξίας ποικίλλει. Οι εργαζόμενοι από όλα τα υπόβαθρα ζητούν τώρα ευελιξία με τους δικούς τους όρους, με το 45% να θέλουν να επιλέγουν τους δικούς τους χρόνους έναρξης και λήξης του ωραρίου τους και το 18% να είναι πρόθυμοι να μειώσουν τις αποδοχές τους για να εργαστούν μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης έναν μεταβαλλόμενο ρόλο για τους ηγέτες, καθώς η εμπιστοσύνη και οι κοινές αξίες είναι όλο και πιο σημαντικές – με τους
εργαζόμενους να είναι πρόθυμοι να σταματήσουν να στηρίζουν ή και να εγκαταλείψουν ακόμη έναν οργανισμό εφόσον δεν αισθάνονται ότι υποστηρίζονται επαρκώς.

«Η ευελιξία στην εργασία θα παραμείνει πάντα μια σταθερή κληρονομιά της πανδημίας, ωστόσο δεν αποτελεί μια πρακτική που ταιριάζει σε όλους. Οι εργαζόμενοι θέλουν περισσότερες επιλογές, ζητούν αυτονομία και επιδιώκουν προσοχή για την ευημερία τους», δήλωσε ο  Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup, Jonas Prising.

«Βλέπουμε τις υψηλότερες ελλείψεις ταλέντων εδώ και 16 χρόνια, δίνοντας το ‘πάνω χέρι’ στους εργαζόμενους σχεδόν σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε τομέα. Οι εργοδότες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δώσουν την προσοχή τους. Η πρόκληση για τους ηγέτες θα είναι να ακούσουν, να προσαρμοστούν και να σκεφτούν διαφορετικά αναφορικά με το πώς θα προσεγγίσουν την ευελιξία γενικά και όχι μόνο την ευέλικτη εργασία», συμπλήρωσε.

Αμοιβή, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, ψυχική υγεία και burnout

Αμοιβή, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, ψυχική υγεία και burnout. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για ένα ακμάζον εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με την έρευνα. Η εμπιστοσύνη στους συναδέλφους βαθμολογήθηκε δεύτερη μετά τις δίκαιες αμοιβές και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας από τους εργαζομένους (79%), ενώ η εμπιστοσύνη στους ηγέτες εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από περισσότερα από τα 2/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα (71%). Επιπλέον, οι άνθρωποι θέλουν να εργαστούν για εταιρείες που μοιράζονται τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους, με το 70% να αναζητούν νόημα στην καθημερινή τους εργασία.

Η πανδημία έθεσε την ψυχική υγεία σταθερά στην κορυφή των δημόσιων και εταιρικών ημερήσιων διατάξεων και οι εργαζόμενοι βλέπουν τώρα την ευημερία ως κοινή ευθύνη μαζί με τους εργοδότες. Τα επίπεδα άγχους έχουν μειωθεί από την κορύφωση της πανδημίας (42% έως 38%), αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από ό, τι πριν από τον Μάρτιο του 2020. Όλο και περισσότερο, οι εργοδότες θα καλούνται να αντιμετωπίσουν την εξουθένωση, να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα και να ενισχύσουν την ψυχική κατάσταση των εργαζομένων τους.

Πηγή enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.