Τσαβούσογλου: Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε τον εαυτό του εκλιπαρώντας το Κογκρέσο να μην πάρουμε τα F-16

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προχωρά σε νέα επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό NTV «στοχοποίησε» τον Έλληνα πρωθυπουργό σαν τον μοναδικό υπεύθυνο για την άρνηση του Κογκρέσου να παραχωρήσει στην Τουρκία νέα F-16 και να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα.

«Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό, εκλιπαρούσε στην ομιλία του στο Κογκρέσο να μην μας δώσουν τα μαχητικά, σε πνεύμα που δεν αρμόζει σε συμμαχική χώρα και έκανε μικρότητες. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, όμως δεν πιστεύω πως θα προκύψει πρόβλημα, πιστεύω πως το κλίμα είναι τώρα θετικό» είπε, μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρός μας έστειλε πρόσφατα αντιπροσωπεία βουλευτών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και εκεί οι φίλοι μας είχαν συναντήσεις με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους. Και από τις δύο πτέρυγες… Και σε αυτές τις συναντήσεις υπήρχε θετικό κλίμα. Έχουμε επαφές με μέλη του Κογκρέσου.

Από αυτό βλέπουμε ότι η παράδοση αυτών των F-16 και η προμήθεια υλικού για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εκλαμβάνεται ως εξής εντός των Ηνωμένων Πολιτειών: Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ και πολύ σημαντικό για αυτούς. Και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε αρνητική εικόνα. Φυσικά, το ελληνικό λόμπι λέει ‘μην τα δώστε (τα F-16), και άλλα λόμπι μπορεί να πουν μην τα δώσετε.

Αλλά το βασικό είναι το ελληνικό λόμπι, ο Μητσοτάκης ικέτευσε λέγοντας ‘μην τα δώσετε’ μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας με τρόπο που ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Αναφορικά με τις αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «αν δεν εφαρμόσουν όσα υπογράψαμε στο σχετικό μνημόνιο, τότε δεν θα τους επιτρέψουμε την είσοδο στο ΝΑΤΟ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ