Έρχεται σχέδιο – ανάσα για τις οφειλές στο Δημόσιο – Ποιες έκτακτες ρυθμίσεις εξετάζονται

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού να εξοφλούν τις οφειλές τους και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σε πολλές δόσεις επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι έκτακτες διευκολύνσεις στην πληρωμή φόρων αναμένεται να τρέξουν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο, οπότε λήγει η αναστολή των πληρωμών για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη θέσπιση μιας έκτακτης ρύθμισης για την καταβολή των φόρων, που θα προβλέπει περισσότερες δόσεις για την εξόφληση όλων ανεξαιρέτως των φόρων. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, ο φόρος εισοδήματος αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2021. Μάλιστα στο τραπέζι υπάρχει σενάριο παράτασης κατά ένα μήνα της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα χωρίς ωστόσο να μετατίθεται η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου που λήγει κανονικά στο τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, τα σενάρια των διευκολύνσεων για την καταβολή των φόρων και φορολογικών ελαφρύνσεων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν:

1.Θέσπιση έκτακτης ρύθμισης 10 μηνιαίων δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που θα δημιουργηθούν αποκλειστικά από τη κρίση. Οι παλαιότερες οφειλές θα εντάσσονται στην πάγια ρύθμισης η οποία προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) και 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόρο κληρονομιάς κλπ).

2. Αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων αποκλειστικά μόνο για χρέη και φόρους που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά,

3. Άρση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη επέλαση του κορονοϊού.

Σήμερα επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη κρίση έχουν τη δυνατότητα είτε να αναστείλουν την πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων έως το τέλος Αυγούστου, είτε να κερδίσουν έκπτωση 25% στους φόρους (πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους) και τις δόσεις ρυθμίσεων εφόσον πληρώσουν στη ώρα τους. Μάλιστα οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 30 Απριλίου το ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου ( όσοι τηρούν απλογραφικά βιβλία) ή του Μαρτίου (όσοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία) θα έχουν τη δυνατότητα από την 1η Μαΐου να συμψηφίσουν το 25% του ΦΠΑ με μελλοντικές οφειλές.

Παράλληλα, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται και σενάρια για μειώσεις φόρων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση του 5%-10% του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς και του ΕΝΦΙΑ υπό την προϋπόθεση οι φορολογούμενοι να επιλέξουν εφάπαξ εξόφληση τους.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.