Έρχεται νομοθετική ρύθμιση που μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις των τραπεζών στα POS – Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης

Σε νομοθετική ρύθμιση, που καταθέτει εντός της εβδομάδος ή το αργότερο την επομένη, στην Βουλή, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να μειωθούν στο μισό οι χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω POS. Την εν λόγω πρόθεση της κυβέρνηση γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομικών και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας πριν από λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήταν δίκαιες οι αντιδράσεις επαγγελματιών από διαφόρους κλάδους, περίπτερα, τα ταξί κ.λπ. και αυτό διότι επιβαρύνονταν με προμήθειες 1%, ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ. Ανέφερε ότι αυτές οι προμήθειες, θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών), σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα μπει πλαφόν 0,5% για συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων (μίνι μάρκετ, περίπτερα, ταξί κ.λπ.) και δεν θα αφορά το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Και με βάση τα παραπάνω δεδομένα, όπως σημείωσε ο Κ. Χατζηδάκης και προκειμένου να λήξει το ζήτημα και να μην «σέρνονται» οι συζητήσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση.

Τι είπε για τις φορολογικές δηλώσεις

Αναφερόμενος στις φορολογικές δηλώσεις, ανακοίνωσε επίσης ότι εντός της εβδομάδας ανοίγει το Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για την έναρξη του χρόνου υποβολής των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις. Η προθεσμία, όπως είπε, εκτείνεται εφέτος έως τις 31 Ιουλίου και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

«Αλλάζει το σύστημα, γιατί άκουσα πως δίνεται  παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Εξαντλούμε από την αρχή όλη την περίοδο πριν από τις διακοπές. Γιατί η 1η Αυγούστου στην Ελλάδα θεωρείται η περίοδος όπου ξεκινούν οι διακοπές  των εργαζομένων. Εκείνο που ξεκαθαρίζουμε είναι ότι δεν θα δώσουμε παράταση. Είμαι εναντίον των παρατάσεων» συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε πως «όποιος δεν το κάνει θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες του νόμου. Υπάρχει από την αρχή ένας μήνας παραπάνω. Ας τον εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτόν τον μήνα. Ας εκμεταλλευτούμε και τους υπόλοιπους μήνες τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο να κάνουμε τη φορολογική μας δήλωση».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Σημειώνεται δε πως  το taxisnet θα ανοίξει πρώτα για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 των φυσικών προσώπων και μετά  για τα νομικά πρόσωπα. Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις τα εξής:

Φόρος εισοδήματος 

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2023 θα μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% είτε  σε 8 μηνιαίες  δόσεις  με τη πρώτη να πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις  31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία μέχρι τις  28 Φεβρουαρίου 2025. Υπενθυμίζεται πως η έκπτωση στην εφάπαξ καταβολή του φόρου θα ισχύσει ακόμη  αν δοθεί παράταση. Για αυτή την περίπτωση θα μετατεθεί μεν η πληρωμή για το τέλος Αυγούστου, αλλά όσοι επιλέξουν τις δόσεις και όχι την εφάπαξ πληρωμή, θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.

Προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση

Δεν χρειάζεται να υποβάλλουν φέτος φορολογική δήλωση  σχεδόν 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν  άλλες πηγές εισοδημάτων πέραν των συντάξεων τους και των μισθών τους. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας.  Οι εν λόγω πολίτες θα ειδοποιηθούν  με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.

Σημειώνεται δε πως φορολογικές  δηλώσεις θα είναι συμπληρωμένα τα ποσά που αφορούν:

  • τους τόκους  των τραπεζικών καταθέσεων
  • τους φόρους από τους τόκους
  • τα στοιχεία για οχήματα & κατοικίες
  • τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων
  • την αποπληρωμή  των δανείων & των καρτών
  • τις δαπάνες μέσω των  ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις/ φορολογικό διαζύγιο 

Εάν ένα ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση, τότε  η βεβαίωση του φόρου είναι χωριστή για τον καθένα. Δηλαδή θα εκδοθούν δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ