Επιτόκια: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα αύξησή τους – Ποιοι δανειολήπτες ανησυχούν και ποιοι όχι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για μία νέα αύξηση στα ευρω – επιτόκια: Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη αναμένεται ακόμη μία αναπροσαρμογή προς τα… πάνω των βασικών επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), με τα βλέμματα να στρέφονται όλα πάνω στην Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία και θα δώσει το στίγμα για το εάν θα συνεχιστεί και για πόσο αυτή η πολιτική τιθάσευσης του πληθωρισμού. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται «σκληρός».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η αναπροσαρμογή της ερχόμενης Πέμπτης ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις αρχές Μαΐου, ενώ επιβεβαιώθηκε και την περασμένη Δευτέρα με δηλώσεις που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Ποιες είναι οι σκέψεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τα ευρω – επιτόκια

Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την εκτίμηση ότι, παρά την επιβράδυνση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη, δεν είναι βέβαιο πως έχει «πιάσει ταβάνι» ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, τονίζοντας ότι θα συνεχισθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι αν η πρόεδρος της ΕΚΤ δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα σταματήσει ο ανοδικός κύκλος των βασικών επιτοκίων του ευρώ.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters την περασμένη εβδομάδα επέμειναν ότι τον Ιούλιο, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. που θα είναι και η τελευταία, με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να παραμένει στο 3,75% έως το τέλος του έτους.

Η άποψη αυτή συνάδει με τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, η οποία εισήλθε τον χειμώνα που πέρασε σε ύφεση, αν και οριακή. Τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Πέμπτη έδειξαν ότι το ΑΕΠ της περιοχής μειώθηκε 0,1% στο πρώτο τρίμηνο μετά από μία αντίστοιχη μείωση στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Αυτό αποτυπώνει μια επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα, η οποία ενδεχομένως και να διευκολύνει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Άλλωστε, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Μάιο στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, αλλά απέχει… πολύ ακόμη από τον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Ποιους «καίει» η νέα αύξηση των επιτοκίων

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο φυσικά και στους δανειολήπτες στην χώρα μας: Στους «χαμένους» λοιπόν, από μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, συγκαταλέγονται όσοι «καίγονται» για ρευστό και ψάχνουν για φθηνά δάνεια, αλλά και οι «δανεισμένοι» σε ευρω- επιτόκια επιχειρηματίες. Και αυτό γιατί εκείνοι που έχουν πάρει επιχειρηματικά ή άλλου είδους δάνεια συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται κανονικά, σε αντίθεση με όσους έχουν στεγαστικά.

Τι ισχύει για όσους έχουν στεγαστικά

Επιπτώσεις από τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναφοράς δεν πρόκειται να υπάρξουν για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς τα επιτόκια τους έχουν «παγώσει» στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου.

Αν και πρόκειται να ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων,  εκ των πραγμάτων μένουν… αδιάφοροι όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας, καθώς έχει υιοθετηθεί από όλες τις εγχώριες τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».

Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά θα δουν την δόση τους να «παγώνει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου.

Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, λοιπόν, «μετατράπηκαν» σε σταθερά για διάστημα 1 έτους, χωρίς πλέον να επηρεάζονται από τις νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων: Αντίθετα εάν μειωθούν τα επιτόκια, οι δόσεις των δανείων θα «ψαλιδιστούν» αντίστοιχα.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ