Επιδόματα: Τα βήματα προς τη χρήση προπληρωμένης κάρτας – Πότε θα αρχίσουν να καταβάλλονται με τον νέο τρόπο

επιδόματα

Πάει για αργότερα -όπως όλα δείχνουν-το να χορηγούνται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ μέσω προπληρωμένων καρτών: Οι αρχικοί σχεδιασμοί μοιάζει να μην «βγαίνουν» και η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου αναμένεται να γίνει σε… έναν χρόνο από τώρα! Μπορεί λοιπόν η εν λόγω παρέμβαση να είναι προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά από την κατάθεση της ρύθμισης έως και την εφαρμογή του μέτρου απαιτούνται αρκετά και δύσκολα βήματα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με την χορήγηση των επιδομάτων σε προπληρωμένες κάρτες, οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές, διευκολύνοντας έτσι την προσπάθεια να υπάρξει διαφάνεια και στη χρήση των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Τα βήματα προς τη χρήση προπληρωμένη κάρτας

Τα βήματα που σχεδιάζεται να γίνουν προβλέπουν την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης που θα καθορίζει το πως θα εφαρμοστεί το μέτρο και θα ακολουθήσει η προκήρυξη διαγωνισμού, για να αναλάβουν κατόπιν τα τραπεζικά ιδρύματα να διαμορφώσουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση αλλά και τη διανομή τους και στην συνέχεια μέσα στην επόμενη χρονιά να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου.

Βάσει του αρχικού σχεδίου το 50% του ποσού του κάθε επιδόματος θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο με προπληρωμένη κάρτα και το άλλο 50% θα έχει την δυνατότητα ο δικαιούχος να το κάνει ανάληψη μετρητών.

Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 479 ευρώ θα μπορεί τα 239,5 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 239,5 ευρώ μέσω μετρητών. Είναι ενδεικτικό ότι ο δικαιούχος θα μπορεί να ξοδέψει ολόκληρο το ποσό του επιδόματος μέσω της κάρτας του, όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Ποιες δαπάνες θα «φρενάρουν» μέσω της χρήσης κάρτας

Προς τα τέλη της επόμενης χρονιάς υπολογίζεται πως η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό. Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου. Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα χορηγούνται με προπληρωμένη κάρτα

Ποια επιδόματα όμως του ΟΠΕΚΑ αναμένεται θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα;

Ποια επιδόματα της ΔΥΠΑ θα μπουν στο «σύστημα»

Αλλά και τα ακόλουθα επιδόματα της ΔΥΠΑ θα ενταχθούν στο νέο «σύστημα»:

 

 

 

Exit mobile version