Επίδομα προσωπικής διαφοράς και ρυθμίσεις χρεών: Στις 11 η εξειδίκευση των μέτρων

Στις 11 π.μ. θα γίνει η εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης για τους πολίτες (επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για ολόκληρο το 2023 και ρύθμιση 120 δόσεων ή 72 δόσεων), ύστερα από τις χθεσινές εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοζάνη.

Αναλυτικά:

Επίδομα προσωπικής διαφοράς 

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα κυμαίνεται μεταξύ 200 ευρώ και 300 ευρώ και θα δίνεται ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών των πολιτών. Θα δοθεί εφάπαξ, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.  Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου μπορεί να προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ. To  επίδομα αυτό θα αφορά σε όσους δεν έλαβαν καμία αύξηση στη σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς, σύμφωνα με τον  Πρωθυπουργό.

Επίσης επεσήμανε πως το επίδομα θα δοθεί πριν από το Πάσχα και κλιμακωτά. Για το επίδομα αυτό έχει μιλήσει και ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος. Το επίδομα αφορά σε «περίπου 150.000 ασφαλισμένους συνταξιούχους που δεν έλαβαν καμία αύξηση από αυτές τις που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα. Όχι μόνο το 7, 5% δεν είδαν λόγω της μεγάλης προσωπικής διαφοράς, δεν έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου του 2022, ούτε είδαν ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά ούτε και από την 4η ετήσια αύξηση από το νόμο Βρούτση. Αυτοί οι άνθρωποι είναι περίπου 150 χιλιάδες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος και ανέφερε πως το επίδομα αυτό θα καταβληθεί «κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό τους χωρίς καμία αίτηση και χωρίς κανένα δικαιολογητικό».

Ρύθμιση 120 δόσεων ή 72 δόσεων

Σήμερα θα γίνει εξειδίκευση για τον τρόπο που  θα αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων προς το Δημόσιο ενώ θα υπάρξουν και νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις. «Ένα από τα αιτήματα που μου έχουν έρθει από τους συμπολίτες είναι τι γίνεται εάν έχω χάσει κάποιες δόσεις από μια ρύθμιση των 12ο δόσεων ή των 72 δόσεων; Γίνεται αυτές οι ρυθμίσεις με κάποιον τρόπο να αναβιώσουν; Η απάντηση είναι ΝΑΙ ότι θα γίνεται από εδώ και στο εξής»  τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Καταβάλλοντας δύο μηνιαίας δόσεις θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλαιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις από τις οποίες είχαν βγει. Και θα περιμένετε αύριο από τους αρμόδιους υπουργούς να κάνουν κάποιες πιο λεπτομερείς εξαγγελίες» συμπλήρωσε.

Τα νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις

«Υπάρχουν και συμπολίτες μας που ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά τη πανδημία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτούς. Είναι τα θύματα θα έλεγα της ενεργειακής κρίσης και θα δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι και για τις νέες οφειλές τις οποίες δημιούργησαν. Και για αυτό θα υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες την Τετάρτη  για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις. Τονίζω για τους συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι είναι συμπληρωματικές παρεμβάσεις – σημαντικές στα ζητήματα που αφορούν συνολικά στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα από αυτήν κυβέρνηση που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν» τόνισε.

Δηλαδή εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τις 10 δόσεις μιας ρύθμισης 120 δόσεων μπορεί να επανενταχθεί σε αυτήν με την προϋπόθεση όμως να καταβάλει τουλάχιστον 2 δόσεις αρχίζοντας από τη δόση που θα πλήρωνε κανονικά αν ήταν συνεπής. Ενώ οι μηνιαίες δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί αυτές, θα προστίθενται στο τέλος της χρονικής περιόδου της αρχικής ρύθμισης.

Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

«Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Το έχω συμφωνήσει με το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ»,  τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται  πως το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει ο κάθε δικαιούχος. Η εν λόγω πληρωμή ενδέχεται να γίνει την προσεχή άνοιξη και να καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ