Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ… αλλά έπειτα από αίτηση – Οι προϋποθέσεις για το «κούρεμα» 10%

Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ… αλλά έπειτα από αίτηση: Εντός της τρέχουσας εβδομάδας υπολογίζεται πως θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας όσοι ασφάλισαν τα σπίτια τους θα μπορούν να διεκδικήσουν μείωση φόρου. Με άλλα λόγια, η όποια φορο-ελάφρυνση δεν θα προκύψει «αυτόματα», αλλά θα πρέπει οι δικαιούχοι να προχωρήσουν σε μια διαδικασία επιβεβαίωσης. Και εάν για εκείνους που υποχρεώθηκαν να ασφαλίσουν το ακίνητό τους (όπως για παράδειγμα όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια) προκύπτει κάποιο κέρδος, για τους υπόλοιπους η νέα ρύθμιση μοιάζει «δώρο-άδωρο».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και αυτό γιατί μια πρόχειρη ματιά στο κόστος ασφάλισης οικίας δείχνει ξεκάθαρα πως για να έχει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πραγματικό όφελος η αξία της περιουσίας του θα πρέπει να ξεπερνά τα… 750.000 ευρώ!

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι μέχρι και το συγκεκριμένο ύψος αξίας της ακίνητης περιουσίας το ποσό που πρέπει να δαπανηθεί για την ασφάλιση του ακινήτου έναντι σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας είναι μεγαλύτερο του κέρδους που θα έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου από το «κούρεμα» κατά 10% του ΕΝΦΙΑ που πληρώνει κάθε χρόνο.

Επί της ουσίας, η νέα ρύθμιση για «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ δεν λειτουργεί ως κίνητρο για ασφάλιση του σπιτιού, αλλά περισσότερο ως ένα «ερέθισμα» για να μπει κάποιος στην συγκεκριμένη διαδικασία να «προστατευτεί» έναντι φυσικών καταστροφών.

Αν μη τι άλλο όμως «κερδισμένοι» θα είναι από αυτή την διαδικασία όσοι είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίσουν την κατοικία τους, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που κάποιος έχει λάβει ενυπόθηκο δάνειο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες -πιθανότατα εντός της εβδομάδας- θα εκδοθεί η σχετική απόφαση, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα βρίσκονται τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για τα ασφαλισμένα ακίνητά τους, για τα οποία θα υπολογιστεί μειωμένος ΕΝΦΙΑ του 2024.

Η διαδικασία για να εξασφαλιστεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Οι δικαιούχοι έκπτωσης, με συνοπτικές διαδικασίες θα κληθούν να αντιστοιχίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με το ακίνητο το οποίο αφορά, προκειμένου η ΑΑΔΕ κατά την επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να χορηγήσει τις εκπτώσεις που αναλογούν. Ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διαβιβάσει στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων κατοικιών φυσικών προσώπων.

Προκειμένου, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου να επωφεληθεί έκπτωσης φόρου 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, κάτι που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.

Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται, όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για έκπτωση 10%

Η έκπτωση 10% χορηγείται στην περίπτωση όπου η κατοικία ή οι κατοικίες έχουν ασφαλιστεί για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για όλο το προηγούμενο έτος.

Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Για παράδειγμα αν φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη.

Στην περίπτωση που φορολογούμενος κατέχει τρεις κατοικίες που για την πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για τη τρίτη 150 ευρώ, θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο την πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

Φέτος, το συνολικό όφελος για τους ιδιοκτήτες αναμένεται μικρό – έχει προϋπολογιστεί στα 26 εκατ. ευρώ- καθώς μόλις 1.086.037 ακίνητα φυσικών προσώπων είναι σήμερα ασφαλισμένα με την ασφαλιστική κάλυψη της χώρας να περιορίζεται σε 17% (σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. ακινήτων).

Αν μάλιστα, εξαιρεθούν οι περιφέρειες Αττικής (46,4%) και Κεντρικής Μακεδονίας (14,4%) σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας η ασφαλιστική κάλυψη είναι μονοψήφια και κυμαίνεται από 1,5% έως και 4,9%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ