Εκκρεμείς συντάξεις: “Μάχη” για τη μείωσή τους

Σηκώνουν τα… μανίκια λογιστές και δικηγόροι προκειμένου να μειωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τις επόμενες ημέρες οι πρώτοι 1.200 θα έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, ενώ προς το τέλος του μήνα θα εξεταστούν προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη πιστοποίηση.

Εκτιμάται, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr, ότι στις αρχές Νοεμβρίου οι πρώτοι 1.200 δικηγόροι-λογιστές θα έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν.

Με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ, οι οποίες ανέρχονται σε 3.600, μένουν ακόμα 2.400 ιδιώτες που αναμένεται να εμπλακούν στη διαδικασία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα μέσα του Οκτωβρίου θα εκδοθεί η πρόσκληση άλλης μιας φουρνιάς ιδιωτών (1.200 άτομα) για εκπαίδευση. Η εκπαίδευσή τους εκτιμάται ότι θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και συνολικά η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Η τρίτη ομάδα δικηγόρων-λογιστών που θα ενταχθεί στον ΕΦΚΑ ανέρχεται σε περίπου 1.200 άτομα. Η έναρξη της εκπαίδευσής τους θα ξεκινήσει προς το τέλος Νοεμβρίου.

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα αναγράφονται σε σχετική λίστα ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να τους εντοπίζουν και να τους αναθέτουν την υπόθεση. Μετά την ανάθεση, οι ιδιώτες θα εκδίδουν βεβαιώσεις ή σχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Η ανάθεση γνωστοποιείται στον ΕΦΚΑ και λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Συντάξεις

Οι αμοιβές σε δικηγόρους – λογιστές για τις εκκρεμείς συντάξεις

Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις καθορίζεται ως εξής:

Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης:

(αα) 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

(αβ) 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.

Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο.

Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.

Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α’ 1): 60 ευρώ.

Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ