Χιόνης στον Realfm 97,8: Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος—Αυτό που έρχεται θα είναι κάτι πρωτόγνωρο

Για το πακέτο που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ αλλά και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Διονύσης Χιόνης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Όπως είπε ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, «η ΔΕΘ έχει  καθιερωθεί ως ένα βήμα ανταγωνισμού σε παροχές και επιδόματα. Ως ένα βήμα που γίνεται ανταγωνισμός μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης ποιος θα δώσει τα περισσότερα ακοστολόγητα χρήματα και μη λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή συγκυρία και το τι έρχεται. Δηλ. πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση, τι θα γίνει με τον πληθωρισμό, με την εξυπηρέτηση του χρέους και τα spread».

Όπως είπε ο κ. Χιόνης «στην κοστολόγηση του πακέτου Τσίπρα στη ΔΕΘ είμαι πιο κοντά στην εκτίμηση του κ. Μητρόπουλου γύρω στα 15 δισ. ευρώ που και αυτά είναι πάρα πολλά γιατί η ελληνική οικονομία πρέπει να παρουσιάσει και δημοσιονομικό πλεόνασμα πλέον. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να έχουμε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα για πολλά χρόνια πρέπει να είμαστε λίγο φειδωλοί για όσα εξαγγέλλουμε και έχουν δημοσιονομικό κόστος».

Σχετικά με την πρόταση επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, ο κ. Χιόνης τόνισε ότι «δεν είναι αυτό που μας λείπει αυτή τη στιγμή στην ενεργειακή κρίση για να το λύσουμε.  Στη ΔΕΗ υπάρχουν funds και επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο και δεν είναι εύκολο να διαταράξουμε αυτές τις ισορροπίες. Άλλωστε η ΔΕΗ δεν είναι το πρωταρχικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ενεργειακή κρίση».

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ο κ. Χιόνης μίλησε και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε, «το θέμα για το τι θα γίνει εξαρτάται από το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός. Οι πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία το 2022 θα συνεχιστούν και το 2023. Άρα το ερώτημα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να συντηρεί την καταναλωτική δαπάνη γιατί το 7,7% ανάπτυξης του ΑΕΠ το α’ εξάμηνο του έτους έχει να κάνει με την πολιτική επιδομάτων. Έχουμε φτιάξει μια οικονομία επιδοματοκεντρική, αν δεν έχουμε επιδόματα δεν έχουμε κατανάλωση και αν δεν έχουμε κατανάλωση, δεν έχουμε ανάπτυξη».

Ο κ. Χιόνης τόνισε ότι «αμφιβάλλω αν θα μπορεί να συνεχιστεί και το 2023 όλος αυτός ο κύκλος των επιδομάτων. Άρα να προετοιμαζόμαστε για ένα 2023 που δεν θα συνεχίσει αναπτυξιακά όπως το 2022 καθώς φαίνονται προβλήματα στην ελληνική οικονομία, όπως ο πληθωρισμός, το χρέος, το εμπορικό ισοζύγιο που έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα δυσθεώρητα. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και χρειάζεται μεγάλες δημοσιονομικές αντοχές».

Ο καθηγητής κατέληξε στο ότι «χρειάζεται μια περισυλλογή. Αυτό που έρχεται θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα που πλήττεται από την ενεργειακή κρίση».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ