Χιόνης στον RealFm 97,8: Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια μακροημέρευση του πληθωρισμού

«Όταν ο πληθωρισμός αρχίζει να εξελίσσεται στην ελληνική οικονομία δεν σταματάει εύκολα» τόνισε στον RealFm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή ο Καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια μακροημέρευση του πληθωριστικού φαινομένου στην ελληνική οικονομία εννοώντας και το 2022 και το 2023 και μάλιστα σε τέτοια επίπεδα» υποστήριξε ο κ. Χιόνης και πρόσθεσε:

«Μας διαφεύγει ότι η αύξηση των τιμών δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στις διεκδικήσεις των τιμών και των μισθών σε συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό θα συμβεί από Σεπτέμβριο και μετά. Θα φτάσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι να ζητούν κάποια αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης. Αυτό σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε ένα σπιράλ σαν αποτέλεσμα αύξησης τιμών – αύξησης μισθών».

Ο κ. Χιόνης αναρωτήθηκε «τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι και να μειωθεί ο πληθωρισμός θα μειωθούν οι τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα; Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το κακό σενάριο γιατί η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο. Έχει ένα εξωτερικό χρέος που είναι τρομακτικό. Έχει και δημοσιονομικό έλλειμμα».

Σε ερώτηση για την επιδοματική πολιτική ο κ. Χιόνης απάντησε ότι «το αποτέλεσμα της επιδοματικής οριζόντιας πολιτικής δεν μας χαροποιεί. Τα χρήματα δίνονται πρέπει να έχουν μια στόχευση. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ο τομέας της προσφοράς ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός και να πέσουν οι τιμές. Η οριζόντια ενίσχυση και επιβαρύνει δημοσιονομικά και δεν είδαμε ουσιαστικό αποτέλεσμα στον πληθωρισμό. Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε τα μέτρα, να περάσουμε από μια δημοσιονομική «κρησάρα» τα διαθέσιμα μέτρα και τους βαθμούς ελευθερίας που έχουμε;».

Ο κ. Χιόνης δήλωσε ακόμη ότι «ο ελληνικός πληθωρισμός είναι κατά 35-40% μεγαλύτερος από τον μέσο ευρωπαϊκό» και συμπλήρωσε ότι «πρώτα πρέπει να δούμε τις υποσυνιστώσες που δημιουργούν αυτόν τον υψηλό πληθωρισμό και δεύτερον να δούμε τι μπορεί να γίνει με την υποκατάσταση των εισαγωγών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθωρισμού είναι εισαγόμενος».

Ο ίδιος είπε ότι «στον βαθμό που μια Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή μπορεί να ξεχωρίσει ποιος είναι ο εισαγόμενος και ποιος ο εγχωρίως παραγόμενος πληθωρισμός θα πρέπει να υπάρξει μια τιμαριθμική αναπροσαρμογή της χαμένης αγοραστικής δύναμης αλλά έτσι ώστε να μην επιβαρύνει τον ρυθμό αύξησης των τιμών».

Διευκρίνισε ότι «η υψηλή ανάπτυξη δυναμώνει τη ζήτηση και φέρνει ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ