Bloomberg View: Δυο γραμμές για την έξοδο από την κρίση

Οι πιστωτές στην Ελλάδα έχουν δίκιο πως ο μόνος τρόπος ανάκαμψης της οικονομίας είναι να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Όμως, επίσης, έχουν άδικο όταν αρνούνται να συζητήσουν την πιθανότητα μείωσης του δημόσιου χρέους, σημειώνουν  στο Bloomberg View δυο αναλυτές από την Ελλαδα.

«Μια χειρονομία για την αναδιάρθρωση του χρέους όχι μόνο θα βοηθήσει να ανακουφιστεί η ελληνική οικονομία από την υπερβολική επιβάρυνση, αλλά και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων και των πιστωτών τους και θα προσφέρει ένα σημαντικό κίνητρο για να φέρει η Ελλάδα σε πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα», υπογραμμίζουν.

Αναφέρονται στη περιοριστική δύναμη της λιτότητας στην προοπτική ανάπτυξης, ενώ αντιτίθενται στη θεωρία ότι το «ελληνικό πρόβλημα» οφείλεται στην έλλειψη «αποτελεσματικής ζήτησης», επαναλαμβάνουν παράλληλα τη θεωρία της «πελατειακής σχέσης» του κράτους για την αύξηση του δανεισμού από το 5% στο 10% μετά την εισαγωγή του ευρώ έως την αρχή της κρίσης.

Στην πραγματικότητα, η πολιτική των ελληνικών δημοσιονομικών κινήτρων θα έχει το παράδοξο αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Γερμανία, την Κίνα και άλλες χώρες εξαγωγής που θα πωλούν μόνο τα εμπορεύματά τους στην Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές, στο σχόλιο, απέναντι στην κεϊνσιανή σχολή της «δημοσιονομικής τόνωση αντιτείνουν τη νεοφιλελεύθερη σχολή» των «διαρθρωτικών τομών».

«Αυτός είναι ο λόγος που διαφωνούμε με τις προτάσεις που λένε όταν τελειώσει η λιτότητα θα απελευθερωθεί η ελληνική οικονομία, ή ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι λιγότερο επείγουσες, δεδομένου ότι παίρνουν πάρα πολύ καιρό και έχουν πολύ περιορισμένο αντίκτυπο», σημειώνουν.

«Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να ξεφύγει από την οικονομική ύφεση, διότι παρέλειψε να θεσπίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει και πάλι μια βιώσιμη οικονομία με ΑΕΠ των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Δείτε επίσης:

Handelsblatt: Ο Πρόεδρος των “σοφών” δεν αποκλείει ένα Grexit

Die Welt: Το ΔΝΤ αποκάλυψε τις διαφωνίες μεταξύ Ελλήνων-πιστωτών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ