Bloomberg: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς αναζητεί τρόπους για την προσέλκυση επενδύσεων για άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τις παραχωρήσεις μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών αναφέρει το Bloomberg.

Η πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα είναι μια υποχώρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο παρελθόν είχε δεσμευθεί να εμποδίσει τέτοιες κινήσεις, αναφέρει το Bloomberg.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τον ΟΛΠ που αποτελεί το μεγαλύτερο φορέα εκμετάλλευσης μεγαλύτερο λιμάνι στην Ελλάδα και για 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα συνεχίσει, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σημειώνει το Bloomberg. «Προσπαθούμε να αναθεωρήσει ορισμένα στοιχεία αυτών των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να βελτιωθούν και πιστεύω ότι θα πάρετε μια λογική συμφωνία και για τις δύο», δήλωσε.

Η πώληση του ΟΛΠ «αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων», καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση «συμφωνεί να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι είναι ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές,» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Αεροδρόμια

Η Fraport AG κέρδισε το δικαίωμα, το Νοέμβριο του 2014, να λειτουργήσει και να διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, σε διαγωνισμό αφού προσέφερε € 1.2 δισ. ευρώ για 40 χρόνια και υποσχέθηκε να καταβάλει ένα ετήσιο, εγγυημένη αμοιβή μίσθωσης των 22.900.000 ευρώ.

Επίσης η Fraport υποσχέθηκε επίσης να καταβάλλει 330 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η απόφαση της Ελλάδας για τη Fraport αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

«Προσπαθούμε να εργαστούμε για ένα διαφορετικό μοντέλο από την ιδιωτικοποίηση για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων, όπως για τους σιδηροδρόμους της χώρας και άλλα λιμάνια» και η Ελλάδα αναζητά «εναλλακτικές επιλογές για το 100% των ιδιωτικοποιήσεων», τόνισε ο Σταθάκης.

Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει με την πώληση άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε μια λίστα που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως εταιρείες ύδρευσης, το ταχυδρομείο ή της ΔΕΗ, ανέφερε.

Η πώληση του Ελληνικού στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας «είναι ένα θέμα υπό συζήτηση», είπε ο Σταθάκης. Η Lamda Development πέρυσι συμφώνησε να αγοράσει το ακίνητο για 915 εκατ. ευρώ, ενώ, επίσης, δεσμεύτηκε να δαπανήσει 1,2 δισ. ευρώ σε υποδομές στην περιοχή, αναφέρει το Bloomberg.

Δείτε επίσης

Financial Times: Βασικό εμπόδιο οι συντάξεις για συμφωνία

Ζητά χαμηλότοκα δάνεια 500 εκατ. από την EBRD ο Σταθάκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ