Άνοδος του ευρώ και των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,16% και διαμορφώνεται στα 1,1365 δολάρια, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το ευρώ βρίσκεται στα 135,675 γεν, στο 0,7471 με τη στερλίνα και στο 1,0381 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,07% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 119,377 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5212 με τη στερλίνα και στο 0,9135 με το ελβετικό φράγκο.

Δυο λόγοι επηρεάζουν το ευρώ αναφέρουν αναλυτές:

Το αμερικανικό νόμισμα χάνει δυναμική όσο η Fed δεν ξεκαθαρίζει εάν θα ανεβάσει τα επιτόκια καθώς αδύναμα οικονομικά στοιχεία προβληματίζουν ακόμα.

Τα επιτόκια των ομολόγων στην ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί σημαντικά καθώς ξεπουλούνται στις αγορές. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει ανέβει στο 0,66% (από το μηδέν σχεδόν πριν ένα μήνα) σε υψηλό έτους τραβώντας και το ευρώ, ενώ σε υψηλό μέσα στο 2015 βρέθηκε και το επιτόκιο των ιταλικών 10ετών ομολόγων στο 2%, το ίδιο τα ισπανικά και τα γαλλικά ομόλογα.

 

Το ξεπούλημα στα κρατικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι οι επενδυτές έχουν κουραστεί από την καταβολή αυτών των αυξημένων τιμών για το δημόσιο χρέος.

 

Οι Financial Times εξηγούν: Ο Στιβ Μέιτζορ, επικεφαλής ομολόγων στην HSBC, δήλωσε πως το ξεπούλημα οφείλεται στην κόπωση των επενδυτών, καθώς στο φλέγον θέμα του πληθωρισμού και των υψηλότερων εκδόσεων ομολόγων της ευρωζώνης. “Είναι μια μορφή δυσπεψίας», είπε. “Δεν υπάρχει η ίδια όρεξη για ομόλογα από τις εξαιρετικές χαμηλές αποδόσεις».

Πριν γίνουν οι επενδυτές επιφυλακτικοί, είχαν οδηγήσει τις αποδόσεις πολλών βραχυπρόθεσμων ομολόγων της ευρωζώνης σε αρνητικό έδαφος, που σημαίνει ότι πλήρωναν για να δανείζουν τις κυβερνήσεις.

Δείτε εδώ:

Ανθρώπινο κεφάλαιο- Το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ελλάδας

Financial Times: Το πλεόνασμα και η “αριστερή λιτότητα”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ