Αναδρομικά 54 μηνών σε 20.000 συνταξιούχους – Αναλυτικά οι δικαιούχοι

αναδρομικά

Αναδρομικά έως και 54 μηνών θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι μετά την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεών τους έως το τέλος Απριλίου. Τα αναδρομικά για τουλάχιστον 20.000 συνταξιούχους κατά μέσο όρο κυμαίνονται κοντά στα 1.600 ευρώ (30 ευρώ αναπροσαρμογή τον μήνα), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και τα 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων για τουλάχιστον οκτώ κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο επανυπολογισμός διενεργήθηκε με βάση λανθασμένα στοιχεία.

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης αναμένεται να ολοκληρώσει το πρώτο δίμηνο του έτους το απαιτούμενο λογισμικό για την ένταξη σε αυτό όλων των εκκρεμοτήτων και των ιδιαίτερα δύσκολων περιπτώσεων για την ολοκλήρωση και την καταβολή αναδρομικών έως τον Απρίλιο του 2024. Με αυτό τον τρόπο, θα κλείσει ο κύκλος του επανυπολογισμού με τα αυξημένα ποσοστά ασφάλισης του Νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ενώ θα διορθωθούν και λάθη που υπήρχαν από προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΦΚΑ,με την εφαρμογή της άμεσης διόρθωσης των εννέα πιο συνηθισμένων περιπτώσεων λαθών στους φακέλους, κινούνται πλέον ταχύτερα οι διαδικασίες. Οι επανυπολογισμοί «τρέχουν» ανά ομάδες συνταξιούχων από αρμόδια τμήματα και, με την ολοκλήρωσή τους, οι δικαιούχοι πληρώνονται χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Οι συνταξιούχοι που μπαίνουν στον επανυπολογισμό με καθυστέρηση δικαιούνται αύξηση και αναδρομικά εφόσον έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, αλλά και αναδρομική αύξηση από το 7,75% πάνω στην επανυπολογισμένη σύνταξη και φυσικά τη νέα αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 3% για το 2024. Τα περισσότερα αναδρομικά θα τα πάρουν οι νέοι -μετά τον νόμο Κατρούγκαλου- συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς στα έτη αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση.

Οι επανυπολογισμοί με βάση τον νόμο Βρούτση ισχύουν από την 1η/10/2019 και μετά. Δηλαδή όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019- Απρίλιος 2024). Σύμφωνα με τους ειδικούς, η προσαύξηση φτάνει για την πλειονότητα των δικαιούχων τα 30 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά τα 1.620 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 5.000 ευρώ.

Πάνε… ταμείο

Οι συνταξιούχοι που θα δουν αναδρομικά έως και 54 μηνών, σύμφωνα με τον δικηγόρο-εργατολόγο Διονύση Ρίζο, ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

Exit mobile version