Αλογοσκούφης στον Realfm: Η παγκόσμια οικονομία έχει διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο – Αργεί η αποκλιμάκωση

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου ΡωσίαςΟυκρανίας στην οικονομία.

“Ακόμα κι αν σταματούσε αύριο ο πόλεμος, ας πούμε, έχει διαταραχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η παγκόσμια οικονομία. Είναι η τρίτη μεγάλη διαταραχή στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια. Είχαμε τον προστατευτισμό όταν στην Αμερική ήταν πρόεδρος ο Τραμπ, μετά είχαμε την πανδημία και τώρα έχουμε τη φοβερή σύγκρουση στην Ουκρανία. Ακόμα κι αν αποκλιμακωθεί η σύγκρουση νομίζω θα πάρει πολύ καιρό για να αποκατασταθεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι προμηθευτές πρώτων υλών, ενέργειας κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο λόγο σιτηρών” περιέγραψε.

“Για παράδειγμα οι τιμές των σιτηρών φαίνεται ότι έχουν ανέβει κατά 40% από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Το ίδιο και σε ορισμένες πρώτες ύλες όπως το νικέλιο, που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των αυτοκινήτων. Όλα αυτά θα πάρει καιρό για να αποκατασταθούν” πρόσθεσε.

“Δεν πρέπει να περιμένουμε γρήγορη αποκλιμάκωση, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο της επιπτώσεις για τον απλό πολίτη” υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

“Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί, σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά δεν αρκούν αυτά που μπορεί να κάνει μια ελληνική κυβέρνηση, εδώ το ζήτημα είναι παγκόσμιο, χρειάζεται μια παγκόσμια ανταπόκριση και αντιμετώπιση ή μια ευρωπαϊκή. Η ανάκαμψη πλήττεται σημαντικά από αυτή την εξέλιξη του πολέμου και πολύ φοβάμαι ότι και η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια διαδικασία στασιμο-πληθωρισμού” είπε χαρακτηριστικά.

“Η διαταραχή είναι τόσο μεγάλη που τα μέτρα δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή. Δεν μπορούν τα μέτρα να φέρουν την οικονομία στην κατάσταση που ήταν πριν από τον πόλεμο, αλλά αυτό που είναι θετικό νομίζω είναι ότι η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια στα δημοσιονομικά πλαίσια που υπάρχουν. Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση” σχολίασε για τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοινώθηκαν χθες.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ