• Πρώτο μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην προνομοθέτηση για μείωση συντάξεων από το 2019

  8:09 πμ, Τετάρτη 10 Μάι 2017 8:09 πμ, Τετάρτη 10 Μάι 2017

  Της Αννας Κανδύλη

  «Μήνυμα» αντισυνταγματικότητας στέλνει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην κυβέρνηση, για την πρόθεσή της –κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας με την τρόικα – να μειώσει περαιτέρω τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις από το 2019.

  Με γνωμοδότησή της, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου θεωρεί ότι τυχόν νέες περικοπές δεν δικαιολογούνται και «ενδεχομένως» παραβιάζουν το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

  Παράλληλα, όπως τονίζεται, δεν υπάρχουν στην αιτιολογική έκθεση επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν και να καθιστούν αναγκαίες και άλλες περικοπές συντάξεων, οι οποίες μπορεί να μειωθούν έως και κατά 18%.

  Οι δικαστές επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι καλούνται να γνωμοδοτήσουν επί ενός νομοσχεδίου που προβλέπει περικοπές συντάξεων μετά από δύο χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική αναλογιστική μελέτη, όπως προβλέπει η νομοθεσία και η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων. Επικαλούνται, δε, παλαιότερες γνωμοδοτήσεις με τις οποίες είχαν και πάλι ταχθεί κατά των μειώσεων των συντάξεων.

  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα, με όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, οι περικοπές στις συντάξεις θα εφαρμοστούν το 2019, με σκοπό να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Η εξοικονόμηση υπολογίζεται να προέλθει από την περικοπή των προσωπικών διαφορών που έχουν σήμερα όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ αν δεν επιτευχθούν οι προσδοκώμενοι στόχοι, θα υπάρξει και μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

  Πηγές του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση, έλεγαν ότι δεν προκαλείται ανησυχία, καθώς στην αιτιολογική έκθεση θα υπάρχουν σαφείς και τεκμηριωμένες εξηγήσεις για την αναγκαιότητα νομοθέτησης των περικοπών.

  Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδοτεί υποχρεωτικά επί κάθε νομοσχεδίου που αφορά συνταξιοδοτικά θέματα του δημόσιου τομέα.

  Σε κάθε περίπτωση, όπως και στις προηγούμενες περικοπές, η απόφαση έχει «γνωμοδοτικό» και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.

  Μητρόπουλος (ΕΝΥΠΕΚΚ): Αντισυνταγματική η προληπτική νομοθέτηση των περικοπών στις συντάξεις!

  Ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, με δελτίο Τύπου αναφέρει: Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για το 2019 και για το 2020!

  Επίσης κρίθηκε παράνομη η επικείμενη περικοπή κατά 18% της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2019!

  Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 73 παρ. 2 του Συντάγματος, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας γνωμοδοτεί όταν εισάγονται στη Βουλή νομοσχέδια που περιλαμβάνουν συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίασή της, εξέφρασε δύο ισχυρές ενστάσεις κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου:

  Η πρώτη ένσταση αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να νομοθετεί προληπτικά (προ-νομοθέτηση) δημοσιονομικά μέτρα. Στο θέμα αυτό η Ολομέλεια του ΕΣ εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις για το αν το ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα επιτρέπει αυτή τη δυνατότητα

  Η δεύτερη ένσταση αφορά τόσο στη νομιμότητα των επικείμενων περικοπών των συντάξεων (το 2019) όσο και στο κατά πόσο αυτές είναι συμβατές με το Ελληνικό Σύνταγμα, τους νόμους και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Στο δεύτερο αυτό θέμα οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέφρασαν τις ισχυρές ενστάσεις τους θεμελιωμένα και εμπεριστατωμένα

  Έτσι η κυβέρνηση, εκτός από τη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα αντικοινωνικά μέτρα που προωθεί, έχει τώρα να αντιμετωπίσει και ένα ισχυρότατο και αρκούντως θεμελιωμένο σκεπτικό από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας, το οποίο με τη χθεσινή Γνωμοδότηση-«βόμβα» όρθωσε ανάστημα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και εθνικής υπερηφάνειας!

  Η ΕΝΥΠΕΚΚ συγχαίρει τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου μας.

  Η ΕΝΥΠΕΚΚ με το επιστημονικό και εξειδικευμένο δυναμικό της επιφυλάσσεται να επανέλθει σύντομα, όταν δημοσιευθεί επισήμως τις προσεχείς ημέρες, η πολύ σημαντική αυτή Γνωμοδότηση.

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα