Το «Παραολυμπιακό Πανόραμα» έχει γίνει πλέον θεσμός. Οι αξίες του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι σε μια κοινωνία που θέλει να μάχεται ενάντια σε αποκλεισμούς και διακρίσεις αποτελούν και πρέπει να αποτελούν «πυξίδα» για όλους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η HELLENiQ ENERGY μαζί με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσαν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου για ακόμη μία φορά τη μεγάλη γιορτή του Αθλητισμού στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία (3/12).
Εκεί, περισσότεροι από 400 μαθητές από Δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία μέσα από μια εκπαιδευτική και βιωματική δράση να γνωρίζουν από κοντά τα Παραολυμπιακά Αθλήματα, να ενημερωθούν για την ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αθλητές.

Η HELLENiQ ENERGY, η οποία για την επόμενη τετραετία θα είναι ο Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, θέτοντας ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του παραολυμπιακού κινήματος της χώρας μας και τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο δίκαιης και ισότιμης για όλους, έφερε σε επαφή τους μικρούς μαθητές με αθλητές με αναπηρία και παραολυμπιονίκες, προκειμένου να διδαχθούν ότι η αναπηρία δεν είναι αδυναμία, αλλά μπορεί να γίνει δύναμη και ότι κανένας δεν πρέπει να σταματά μπροστά σε εμπόδια, αλλά να κάνει τη δική του υπέρβαση για να υλοποιεί τους στόχους και να εκπληρώνει τα όνειρά του.

Μέσα από μια σειρά δράσεων η HELLENiQ ENERGY στοχεύει στην ανάδειξη του αθλητισμού ως μία υγιή διέξοδο και υπογραμμίζει το σπουδαίο έργο των αθλητών και των παραολυμπιονικών, ανοίγοντας τον δρόμο προς μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και ανισότητες.
Έτσι οι 400 και πλέον μαθητές που παραβρέθηκαν στο «Ιωάννης Βελλίδης» είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν τα παραολυμπιακά αθλήματα, αλλά και να αλληλοεπιδράσουν με διακεκριμένους αθλητές και να κατανοήσουν τις αξίες της αποδοχής και της διαφορετικότητας.
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν σταθμοί για την παρουσίαση 14 αθλημάτων, όπως καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, μπότσια, στίβος, ταε-κβο-ντο, τοξοβολία, σκοποβολή, τζούντο, γκολμπολ, ποδηλασία κ.α. Σε αυτούς τους σταθμούς τα παιδιά έλαβαν ενημέρωση για τα αθλήματα αλλά και συμμετείχαν ενεργά σε αυτά.

Επίσης παρακολούθησαν ειδικό σεμινάριο από εξειδικευμένους διατροφολόγους και έλαβαν γνώση και πληροφορίες για το πώς οι αθλητές προετοιμάζονται, τους στόχους που θέτουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χωρίς όμως να απογοητεύονται. Έμαθαν μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και βιωματικές δραστηριότητες πώς ο αθλητισμός εξαλείφει τις διακρίσεις και ταυτόχρονα αποτελεί μία υγιή διέξοδο για όλους.

Ανάλογο event είχε πραγματοποιήσει η HELLENiQ ENERGY και τον Απρίλιο του 2024. Τότε είχε πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μοναστηρακίου. Στην «καρδιά» της Αθήνας παρουσιάστηκαν οι αξίες της άμιλλας, της ισότητας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης και είχαν δώσει το παρών καταξιωμένοι αθλητές και παραολυμπιονίκες που αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και πηγή έμπνευσης για όλους.
Το 2024 αποτέλεσε μία Παραολυμπιακή χρονιά και η HELLENiQ ENERGY έχει πραγματοποιήσει πλήθος εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού και σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών, που με το ήθος, την επιμονή και την υπομονή τους επιβεβαιώνουν ότι «τα όνειρα δεν έχουν όρια» και αποτελούν λαμπρό παράδειγμα για την κοινωνία.
Άλλωστε η HELLENiQ ENERGY ως Χρυσός Χορηγός ενδυναμώνει την υποστήριξή της προς την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, την οποία στηρίζει αδιαλείπτως από το 2018, ενώ το 2021 είχε ανακηρυχθεί Μέγας Χορηγός της. Η επίσημη ανακοίνωση για την ανανέωση της συνεργασίας και την ανάληψη της κατηγορίας του Χρυσού Χορηγού από την HELLENiQ ENERGY έγινε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσία της Διοίκησης του Ομίλου και της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Συμμετείχαν, παραολυμπιονίκες και άλλοι κορυφαίοι αθλητές, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων της πόλης, δημοσιογράφοι και πλήθος προσκεκλημένων.

Στην εκδήλωση αυτή, ο πρόεδρος του ΔΣ της HELLENiQ ENERGY, Σπήλιος Λιβανός τόνισε ότι η αναβάθμιση της εταιρείας σε Χρυσό Χορηγό της Παραολυμπιακής Επιτροπής αποτελεί όχι μόνο τιμή, αλλά και βαθιά δέσμευση στις αξίες της ισότητας και της συμπερίληψης.
«Είναι το δικό μας “ευχαριστώ” σε αυτούς τους μεγάλους αθλητές που αποτελούν ξεχωριστή πηγή έμπνευσης για όλους και μας δείχνουν τον δρόμο για μια κοινωνία όπου η διαφορετικότητα δεν στέκεται εμπόδιο, αλλά αποτελεί πηγή δύναμης και προόδου» υποστήριξε ο κ. Λιβανός.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «η HELLENiQ ENERGY με τόσο ισχυρό προφίλ και κοινωνικό αποτύπωμα στη χορηγία της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής αποτελεί εχέγγυο για την ανάπτυξη του Παραολυμπιακού κινήματος».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης αναφέρθηκε στην πετυχημένη παρουσία της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι «σε όλη τη διαδρομή είχαμε δίπλα μας την HELLENiQ ENERGY». Όπως τόνισε, «οι άνθρωποι της ήταν δίπλα μας στις κερκίδες, βίωσαν μαζί μας την αγωνία των αθλητών και αθλητριών μας και μαζί πανηγυρίσαμε τις επιτυχίες της ομάδας μας. Μπροστά μας έχουμε το Λος Άντζελες και τους 18ους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2028. Ένας νέος Παραολυμπιακός κύκλος ξεκίνησε και όπως συνηθίζουμε να λέμε στον αθλητισμό, ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν μαζί».