Ασύμφορη η επένδυση σε ακίνητα

Ασύμφορη, πολλές φορές ακόμα και ζημιογόνος, έχει καταστεί η εκμετάλλευση κατοικιών κι επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες) για την πλειονότητα των ιδιοκτητών, καθιστώντας το επενδυτικό μοντέλο που είχε ακολουθηθεί από χιλιάδες νοικοκυριά τις τελευταίες δεκαετίες, παρωχημένο και εκτός της σημερινής φορολογικής πραγματικότητας.

Ο λόγος, σύμφωνα με την Καθημερινή, αφορά την πρακτική που εφάρμοζαν πολλοί αποταμιευτές στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίοι επένδυαν τα κεφάλαιά τους στην απόκτηση ακινήτων (π.χ. μια γκαρσονιέρα, ένα μικρό κατάστημα, ένα δυάρι στο κέντρο), με στόχο την ενοικίασή τους.

Σήμερα, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, αλλά και των πάσης φύσεως επιτήδειων που σπεύδουν να την εκμεταλλευτούν, για το περίπου 50% των ενοικιαζόμενων ακινήτων (είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για επαγγελματικά ακίνητα) καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση ενοικίων, που, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων, κατά μέσο όρο, κυμαίνονται μεταξύ τεσσάρων και πέντε μηνών, ή και ακόμα παραπάνω.

Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό ποσοστό ακινήτων είναι κενά και μάλιστα επί σειρά μηνών, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν κάποιο έσοδο στους κατόχους τους, οι οποίοι όμως καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ, έστω και με έκπτωση 20%, που ισχύει για τα κενά/μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ως εκ τούτου, είναι αρκετές οι περιπτώσεις ιδιοκτητών, ιδίως όσων επιβαρύνονται και με τον συμπληρωματικό φόρο ακίνητης περιουσίας (αφορά ιδιοκτησίες αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ), στους οποίους τα καθαρά έσοδα από την εκμετάλλευση της περιουσίας τους, είναι μηδαμινά.

Πολλοί επίσης είναι εκείνοι που εισπράττουν μόλις 2-3 καθαρά ενοίκια ετησίως, με τα υπόλοιπα έσοδά τους να κατευθύνονται σε φόρους και λοιπές δαπάνες συντήρησης, ιδίως μάλιστα αν εκμεταλλεύονται πάνω από ένα ακίνητο.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ