Ελ Εριάν: Συνταγές υψηλού κόστους και αποτυχίας στην Ελλάδα

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα απαιτούν μια πιο συνολική προσέγγιση κι όχι βιαστικές αποφάσεις, σχολιάζει ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σύμβουλος της Allianz και τακτικός αρθρογράφος του Bloomberg View. Οι προσωρινές λύσεις αποδεικνύονται υψηλού κόστους και χωρίς αποτέλεσμα, υπογραμμίζει.

«Oι βιαστικές αποφάσεις αποτελούσαν τη φυσιολογική τροπή των πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις των δανειστών με την Ελλάδα και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο άσχημα» γράφει.

Με αυτή την προσέγγιση αγόραζαν χρόνο, «παράταση και επέκταση» το λένε αρκετοί αναλυτές στο εξωτερικό. Έτσι μπορούσαν να διαχειριστούν την κρίση έστω πρόσκαιρα και ταυτόχρονα κέρδιζαν χρόνο να κάμψουν τις αντιστάσεις στο εσωτερικό τους, σημειώνει.

Ωστόσο επισημαίνει «τα πέντε χρόνια βιαστικών αντιδράσεων στην κρίση δεν κατάφεραν να εξαλείψουν το σημαντικό κενό που παραμένει ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Στην περίοδο αυτή πολύ λίγα τελικά επιτεύχθηκαν και μάλιστα κατέληξαν να κοστίσουν πολύ περισσότερα», ομολογώντας την αποτυχία των προγραμμάτων της καταστροφής των τελευταίων ετών.

Δείτε επίσης

Ελ Εριάν: Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο για λιτότητα και χρέος

Ελ Εριάν: Ποιοι φοβούνται δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Bloomberg: Στα χαρακώματα για συμβιβασμό με βόμβες ΔΝΤ

Ντράγκι: Απειλή για την Ευρωζώνη η ανεργία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ