Θραύσματα Γλυπτών του Παρθενώνα: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες επιστροφής τους από το Βατικανό

Όλα είναι έτοιμα για να επιστρέψουν τα  θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έχει το Βατικανό και που ο Πάπας Φραγκίσκος δεσμεύτηκε ότι θα επιστραφούν στην Ελλάδα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει στην Ελλάδα τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ήδη βρίσκονται στην Ρώμη για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της επιστροφής, η ίδια η υπουργός Λίνα Μενδώνη, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και οι Σύμβουλοι της Υπουργού Άννα Τριανταφύλλου-Παναγιωταρέα, και Παναγιώτης Παναγόπουλος.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τα τρία θραύσματα του Βατικανού, ο Μοροζίνι, οι κλοπές, και ο «οικουμενικός δρόμος» του Πάπα Φραγκίσκου

Στη Ρώμη έχει μεταβεί επίσης ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έκανε πολλές επισκέψεις για να συντονίσει την επιστροφή των γλυπτών και άλλοι συνεργάτες. Έχει επιλεγεί η εταιρία που θα κάνει την μεταφορά, το κόστος της οποίας θα είναι περί τις 10.000 και όπως φαίνεται βαρύνει το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η αλλαγή σε δωρεά

Οι πρώτες σκέψεις ήταν η επανένωση των θραυσμάτων να γίνει με την μορφή μακροχρόνιου δανεισμού. Ωστόσο φαίνεται ότι όλα άλλαξαν όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε την Αθήνα, οπότε αποφάσισε να δωρίσει τα αρχαία θραύσματα, αλλά δήλωσε ότι αυτή του η απόφαση δεν θα έπρεπε να εκληφθεί ως έχουσα επίπτωση στη διένεξη της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Ελγίνειων.

Πάπας Ιερώνυμος

Τα θραύσματα είναι τρία: Η κεφαλή αλόγου, η κεφαλή ενός παιδιού και η κεφαλή ενός γενειοφόρου άνδρα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι αρχαιότητες θα είναι δωρεά προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αυτό σημαίνει ότι τυπικά τα θραύσματα θα ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά θα εκτίθενται στην αρχική τους θέση, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το Παρασκήνιο

Προς το τέλος του 2023, σε ανασκόπηση της χρονιάς που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει το παρασκήνιο για την επιστροφή των θραυσμάτων.

«Την Παρασκευή υποδεχτήκαμε με χαρά την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να επιστρέψει στην Ελλάδα τα τρία θραύσματα από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα -τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.
Η απόφαση αυτή δεν ήρθε τυχαία. Είχαν προηγηθεί γραπτές και προφορικές συνεννοήσεις του Υπ. Πολιτισμού και του Μουσείου της Ακρόπολης με το Βατικανό, ενώ καταλυτική ήταν η συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Πιστεύω -και εργαζόμαστε γι’ αυτό- ότι μπορεί να βρεθεί και μια λύση για τα Παρθενώνια Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ώστε να γίνει πραγματικότητα η επανένωσή τους. Ο τρόπος που χειρίστηκε το ΥΠΠΟΑ την οριστική επιστροφή του θραύσματος Fagan αποτελεί καλή πρακτική που υποδεικνύει τον τρόπο του επαναπατρισμού. Μια win-win λύση.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ