Επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ: Τα γαλλικά του Μπάιντεν, οι προετοιμασίες της Πρώτης Κυρίας για το δείπνο και στο βάθος οι διαφωνίες

Μεγαλοπρέπεια, θερμά λόγια, κομψότητα, λεπτές γεύσεις, αλλά και αιχμές για τις διαφωνίες  ΗΠΑ Γαλλίας, έχουν οι τελετές, με τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία φιλοξενούν στον Λευκό Οίκο τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και την σύζυγό του.

Αστακός στο μενού του δείπνου Μπάιντεν – Μακρόν – Η βόλτα για… παγωτό πριν από τη συνάντηση

Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της επίσκεψης, ήταν τα γαλλικά με τα οποία ο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον πρόεδρο Μακρόν. Ο Αμερικανός πρόεδρος (μιλώντας γαλλικά), χαιρέτισε τις αξίες της «ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης», το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης. «Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία για να εργαστούν μαζί του», είπε ο Μπάιντεν στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας» για τη σταθερότητα του κόσμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον θα πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις «πολλαπλές κρίσεις», είπε ο Γάλλος ηγέτης, υπονοώντας ότι έχει χαθεί κάπως ο βηματισμός της συμπόρευσης ΗΠΑ-Γαλλίας. Οι δύο χώρες «είναι οι σταθερότεροι σύμμαχοι γιατί αυτή η φιλία είναι βαθιά εδραιωμένη εδώ και αιώνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επίσκεψη Μακρόν στις ΗΠΑ: Το «μενού» της συνάντησης με τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν επέμειναν στη σταθερότητα της συμμαχίας των χωρών τους, «δύο αδελφών χωρών που αγωνίζονται για την ελευθερία», παρά τις τριβές που υπάρχουν λόγω της αμερικανικής βιομηχανικής πολιτικής, την οποία το Παρίσι χαρακτηρίζει «υπερβολικά επιθετική». «Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον κήπο του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας».
«Η κοινή μοίρα μας είναι να ανταποκρινόμαστε μαζί» στις παγκόσμιες προκλήσεις, απάντησε ο Γάλλος ηγέτης. «Οι δύο χώρες μας είναι αδελφωμένες στον αγώνα τους για την ελευθερία», πρόσθεσε.

Η τελετή

Η υποδοχή του γαλλικού προεδρικού ζεύγους τα είχε όλα: 21 κανονιοβολισμούς, εθνικούς ύμνους, μια στρατιωτική μπάντα… υπό τον χειμωνιάτικο ήλιο της Ουάσινγκτον. Ενώ κατευθύνονταν προς το Οβάλ Γραφείο, για τις συνομιλίες τους πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος θεάθηκε να βάζει το χέρι στον ώμο του Μπάιντεν.
«Είναι σημαντικό» να συνεργαστούν στενά οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία «στις οικονομίες και τους πολίτες μας», σημείωσε ο Μακρόν.
Ο 80χρονος Δημοκρατικός Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος να συσφίξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, ο «παλαιότερος» εκ των οποίων είναι η Γαλλία, σύμφωνα με τη διατύπωση της Ουάσινγκτον.

Τα αγκάθια

Με τον Μακρόν ωστόσο, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά: τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα στρατιωτική συμμαχία με τη Βρετανία και την Αυστραλία, η οποία στέρησε από τη Γαλλία μια κολοσσιαία σύμβαση πώλησης υποβρυχίων. Ο Μπάιντεν, χωρίς να αναθεωρήσει την απόφασή του, παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για μια «αδέξια» κίνηση και έκανε τα πάντα για να κατευνάσει τον Εμανουέλ Μακρόν, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τους αναλυτές, κορυφώθηκε με την υποδοχή του στον Λευκό Οίκο.

Στην επίσκεψη αυτή αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και άλλες διαφορές τους. Την Τετάρτη, ο Μακρόν εξέφρασε με έντονο ύφος τη λύπη του για τις «υπερβολικά επιθετικές» οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ απέναντι στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει νέα ώθηση στην αμερικανική βιομηχανία και να καθησυχάσει τη μεσαία τάξη και τ κάνει με μεγάλες επιδοτήσεις. Για τη Γαλλία, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, ο «Νόμος περί μείωσης του πληθωρισμού» που προώθησε ο Λευκός Οίκος και προβλέπει μεταξύ άλλων την επιχορήγηση της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εφόσον τα οχήματα αυτά κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Τα ίδια προϊόντα είναι πανάκριβα στην Ευρώπη, όπου μικρές επιδοτήσεις μπορούν να πάρουν, ενώ δεν προβλέπεται η επιδότησή τους στις ΗΠΑ.

Το γεύμα

Εξίσου εντυπωσιακό, και πολύ διαφορετικό από το δείπνο που πρόσφερε ο Τραμπ στον Μακρόν, θα είναι το δείπνο στον Λευκό οίκο, την φροντίδα του οποίου ανέλαβε προσωπικά η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, η Τζιλ Μπάιντεν.

Με αστακό από το Μέιν και κρασιά από την Καλιφόρνια σχεδιάζει να μυήσει σήμερα στις γεύσεις της Αμερικής η Τζιλ Μπάιντεν τον πρόεδρο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την σύζυγό του Μπριζίτ. Το επίσημο δείπνο θα παρατεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο που στήθηκε στους Κήπους του Λευκού Οίκου, ακριβώς για την κεντρική εκδήλωση της πρώτης επίσημης επίσκεψης που δέχεται στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν ως οικοδεσπότης από τότε που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα στις αρχές του 2021. Το δείπνο θα πραγματοποιηθεί σε μια σκηνή στο Νότιο Λόφο, η οποία θα τους επιτρέψει να φιλοξενήσουν άνετα τους περισσότερους από 400 καλεσμένους που αναμένεται να παρευρεθούν.  Ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο περίπτερο, καθώς έχει διαφανή πάνελ στα πλαϊνά του.

Το μενού του δείπνου, που θα παραθέσει στο γαλλικό προεδρικό ζεύγος, θα περιλαμβάνει αμερικανικές σπεσιαλιτέ, αστακό από το Μέιν ποσέ με βούτυρο, American Osetra χαβιάρι και βοδινό και πατάτες, ενώ θα ακολουθήσουν τυριά από το Όρεγκον, την Καλιφόρνια και το Ουισκόνσιν.

Τα εδέσματα θα συνοδεύονται από καλιφορνέζικα κρασιά -Newton “Unfiltered” Chardonnay (αφιλτράριστο σαρντονέ) και Anakota “Knights Valley” Cabernet Sauvignon (καμπερνέ σοβινιόν)- μαζί με αφρώδη οίνο με γαλλικές ρίζες από την Καλιφόρνια Roederer Estate Brut Rose.

Στο επιδόρπιο θα περιλαμβάνονται κέικ Orange chiffon και ψητά αχλάδια με σιρόπι εσπεριδοειδών μαζί με “glace creme fraiche” (παγωτό ανθόγαλο). Αυτό το τελευταίο είναι το μόνο κοινό σημείο με το μενού που πρόσφεραν οι Τραμπ, στους Μακρόν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ