“Ναυάγιο” στη συνάντηση Κουλέμπα – Λαβρόφ: “Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί” – Η Ρωσία παρουσίασε τις προτάσεις της”

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στην Αττάλεια μεταξύ του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ντμίτρο Κουλέμπα. Πρόκειται για την πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση αξιωματούχων των δύο χωρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, πραγματοποίησαν ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, όπου φάνηκε ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.  Ο Κουλέμπα είπε επίσης ότι δεν υπήρξε πρόοδος ούτε στις εκεχειρίες.

Η Ουκρανία «δεν θα παραδοθεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επανέλαβε ότι η χώρα «δεν θα παραδοθεί».

«Θέλω να επαναλάβω ότι η Ουκρανία δεν παραδόθηκε, δεν παραδόθηκε και δεν θα παραδοθεί», είπε ο Κουλέμπα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

“Η Μαριούπολη είναι η πιο δύσκολη κατάσταση” υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ομόλογός του Λαβρόφ δεν δεσμεύτηκε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην πόλη.

Όπως σημείωσε “φαίνεται ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και επιδιώκει μια παράδοση από το Κίεβο που δεν θα λάβει”.

Ο Κουλέμπα είπε στους δημοσιογράφους ότι η εντύπωσή του από τη συνάντηση ήταν ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να κάνει κατάπαυση του πυρός μετά την εισβολή στην Ουκρανία. “Ο Λαβρόφ έχει διαφορετική εντύπωση για το τι κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών σε μια κρίση”, επεσήμανε.

“Είμαστε έτοιμοι για την διπλωματία αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο, αν η χώρα που ξεκίνησε την εισβολή δεν έχει καμία επιθυμία να το πράξει. Δεν ήταν εύκολο να ακούω τον Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης” τόνισε.

Όπως είπε ελπίζει ότι η Ρωσία τελικά θα επιτρέψει στους αμάχους της Μαριούπολης να αποχωρήσουν, κάτι που είναι προτεραιότητα για την Ουκρανία.

“Συζητήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση”, δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να “συνεχίσουν τις προσπάθειές τους”.

“Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους”, διευκρίνισε.

“Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το σημείο”, σημείωσε ο Κουλέμπα. “Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και προβλέπω να συνεχίσουμε σε αυτό το σχήμα”.

“Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές”, δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας την βούληση για “σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες: αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο και εμείς”.

Ο Κουλέμπα ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εισβάλει η Ρωσία, αφότου ο Λαβρόφ ήγειρε το θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες τους.

Λαβρόφ: Η Ρωσία παρουσίασε τις προτάσεις της στην Ουκρανία και περιμένει απάντηση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία παρουσίασε τις προτάσεις της στην Ουκρανία και θέλει απάντηση.

“Η Δύση συμπεριφέρεται «επικίνδυνα» όταν προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία. Πρέπει να ξέρουμε πού θα καταλήξουν, αν θα καταλήξουν στα χέρια αμάχων” σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ  συζητήθηκαν και τα ανθρωπιστικά θέματα με τον Ουκρανό ομόλογό του.

“Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις μας να ανοίξουν τον δρόμο για μια συμφωνία, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε μια λύση με την Ουκρανία” πρόσθεσε.

“Όλοι θα βγουν πιο δυνατοί από αυτή την κρίση. Η Ρωσία θέλει να δει την Ουκρανία ελεύθερη και ασφαλή” ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι η Ρωσία «δεν θέλει η Ουκρανία να είναι στρατιωτικό κράτος»

Ο Σεργκέι Λαβρόφ λέει ότι η Δύση προκάλεσε αυτή τη σύγκρουση αναγκάζοντας την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, προσθέτοντας ότι η Ρωσία δίνει τώρα στην Ουκρανία τα μέσα να επιλέξει ελεύθερα.

Σημείωσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

“Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσο-ουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία”, εκτίμησε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

“Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί”, διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ