Κορονοϊός: Στοιχεία σταθεροποίησης έπειτα από επτά εβδομάδες – Τι θα κρίνει το άνοιγμα, “όπλο” τα self test

Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και την στρατηγική για τα επόμενα βήματα, που είναι το σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και η επιστροφή σε μία κάποια “κανονικότητα”, περιέγραψαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση της Παρασκευής. Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ωστόσο, για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης, γεγονός που δίνει την ελπίδα ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορούν οι λοιμωξιολόγοι να δώσουν το “πράσινο φως” για άρση κάποιων περιορισμών. “Κλειδί” για τη θετική εισήγηση των ειδικών θα είναι η μείωση των νέων κρουσμάτων και η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, καθώς εκτιμάται ότι η μείωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία δεν θα επιτευχθεί άμεσα.

Η στρατηγική για το άνοιγμα θα τεθεί σε εφαρμογή με “όπλα” τους εμβολιασμούς, τα ατομικά τεστ (seld test), τους στοχευμένους περιοδικούς ελέγχους με αντιγονικό τεστ αλλά και τον καλό καιρό της χώρας. Το άνοιγμα θα είναι σταδιακό και προσεκτικό, “θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας συνυπολογίζοντας όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν” και στόχος είναι “να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων”, είπε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνοντας μία εικόνα από τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα εντός της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Εξήγησε επίσης ότι στο “τραπέζι” βρίσκεται το ενδεχόμενο χρήσης διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

Η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να συζητήσει για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία. Οι επιστήμονες, αφού εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις και η κυβέρνηση στη συνέχεια θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr για τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, φαίνεται πως έχει “κλειδώσει” το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, με τους ειδικούς να τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας των μικρών καταστημάτων και όχι των μεγάλων εμπορικών κέντρων, όπου θα ήταν πιθανότερο να επικρατήσει συνωστισμός. Στο πλαίσιο αυτό, οι λοιμωξιολόγοι φέρονται να δίνουν το “πράσινο φως” ώστε να επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, με το σκεπτικό ότι ήδη οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται αυτή τη στιγμή για την μετάβαση στα κομμωτήρια.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να ανοίξουν στις 5 Απριλίου, με υποχρεωτικά self test από μαθητές και καθηγητές κάθε Δευτέρα. Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν πως το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά την επόμενη εβδομάδα για το θέμα. Τότε, θα εξετάσουν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και θα αποφασίσουν για το αν θα δώσουν το “πράσινο φως”, ώστε να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 5 Απριλίου. Σημειώνεται, πάντως, πως οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση στο ΕΣΥ. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις και εισηγήσεις αναμένονται στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σταθερός στο 6% ο δείκτης θετικότητας, 23.500 ενεργά κρούσματα

Περιγράφοντας την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στη χώρα σχετικά με την πανδημία, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο αλλά παρουσιάζει στοιχεία σταθεροποίησης για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων το 7ήμερο είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε πως η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σταθερή στα 44 έτη. Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 23.500 με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες, γεγονός που δείχνει πόσο εύκολη είναι η αναζωπύρωση της πανδημίας, όπως εξήγησε. Για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερός στο 6%, την εβδομάδα που μας πέρασε, επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι η επιτροπή παρακολουθεί στενά τον συγκεκριμένο δείκτη και κυρίως “μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία και της τυχαίας δειγματοληψίας”, όπως είπε.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη, με μέσο όρο τις 470 εισαγωγές την εβδομάδα που πέρασε, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε όλη την επικράτεια ξεπέρασαν τους 5.000 και επτά στους 10 νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετών.

“Καμπανάκι” για τη Θεσσαλονίκη

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έκρουσε τον “κώδωνα” για τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού το επιδημιολογικό φορτίο στην κεντρική Μακεδονία είναι υψηλό με 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την ημέρα και περίπου 3.000 ενεργά κρούσματα. Σημείωσε μάλιστα πως σχεδόν τα 2/3 αυτών βρίσκονται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η καθηγήτρια τόνισε ότι στη διάρκεια του τρίτου κύματος η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της Αττικής, σήμερα όμως έχουμε ήδη μία κάλυψη κλινών covid ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία στο 77%.

Μικρότερος του 5% ο δείκτης θνησιμότητας – Οι παράγοντες που σχετίζονται με σοβαρή νόσηση

Δεν έχει μεταβληθεί ο δείκτης θνησιμότητας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ αναφέρθηκε και στους παράγοντες εκείνους που σχετίζονται με τη μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης, κάνοντας έκκληση για σωστή διατροφή, άσκηση και “μέτρο”.

“Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων που βλέπουμε λόγω της έξαρσης της πανδημίας και του μεγάλου όγκου νοσηλευόμενων ασθενών το τελευταίο δίμηνο, ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι σταθερά μικρότερος του 5%. Συνεπώς, ο δείκτης θνησιμότητας δεν έχει μεταβληθεί, αντίθετα η πιθανότητα ενός νοσηλευόμενου ασθενή να κάνει εισαγωγή σε ΜΕΘ ή να χάσει τη ζωή του, έχει μειωθεί πιθανότατα λόγω βελτίωσης της θεραπευτικής προσέγγισης και φροντίδας των ασθενών covid αλλά και μείωσης των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών λόγω του μαζικού εμβολιασμού”, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σημείωσε επίσης πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση στο ποσοστό θανάτων στις μικρότερες ηλικίες, κάτω των 65 ετών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε χθεσινό δημοσίευμα από την ομάδα του πρύτανη του ΕΚΠΑ, που αναφέρεται στους παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με τη μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής νόσου. Όπως υπογράμμισε, εκτός από τη μεγαλύτερη ηλικία, στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η κακή φυσική κατάσταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση. “Πολλά από τα παραπάνω αυξάνουν τη φλεγμονή, αλλά και τον κίνδυνο θρόμβωσης και συνεπώς τις επιπλοκές της νόσου covid”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τόνισε, δε, ότι “η κοινωνική αποστασιοποίηση αυξάνει το αίσθημα μοναξιάς, την κατάθλιψη και το άγχος και κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και άλλες συμπεριφορές, όπως είναι το κάπνισμα και το αλκοόλ με αποτέλεσμα την απώλεια της καλής φυσικής μας κατάστασης και την αύξηση του βάρους και των επιπέδων παχυσαρκίας”. Όμως, σημείωσε, “όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι εφικτό και πρέπει να τροποποιηθούν, ως ένα μέτρο αντίστασης στον κορονοϊό” και υπογράμμισε πως η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι “όπλα” κατά του κορονοϊού. “Ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε τις σωστές, τις καλές συνήθειες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία και πάνω απ’ όλα να έχουμε μέτρο”, είπε η καθηγήτρια.

Η στρατηγική των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Στις συζητήσεις που γίνονται στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αναφορικά με το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε επίσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, εξηγώντας γιατί δεν αποφασίστηκε σήμερα η άρση κάποιων περιορισμών, όπως και τους παράγοντες που θα τους επιτρέψουν να δώσουν το “πράσινο φως”. Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στη χρήση των προστατευτικών μασκών, σημειώνοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

“Στην επιτροπή μας επεξεργαζόμαστε την προσέγγιση που θα πρέπει να έχει το άνοιγμα της επόμενης ημέρας, μόλις το επιτρέψει το επιδημιολογικό φορτίο. Κυρίως περιμένουμε τη μείωση των νέων κρουσμάτων και σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, καθώς γνωρίζουμε ότι θα αργήσουμε να δούμε μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών και της πίεσης του ΕΣΥ. Σε κανέναν μας δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες. Η βασική στρατηγική είναι να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν όχι μόνο το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων στο άμεσο μέλλον αλλά και η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα ξανά τις επόμενες εβδομάδες”, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Οι γενικές αρχές, όπως είπε, “περιλαμβάνουν το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, που θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας συνυπολογίζοντας όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν” και στόχος είναι “να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση των εξωτερικών χώρων”.

Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι “συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, όπως συμβαίνει στις υπηρεσίες επαφής με το κοινό, καθώς και οι συνθήκες συνωστισμού σε εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται για πολλές ώρες της ημέρας. Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την καθολική χρήση μάσκας όταν συνωστιζόμαστε ακόμα και στο ύπαιθρο”.

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό εργαλείο, τα ατομικά τεστ που ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ασθενών, την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων αλλά και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστούν και οι στοχευμένοι περιοδικοί έλεγχοι με αντιγονικό τεστ από τις κινητές ομάδας του ΕΟΔΥ σε κρίσιμους χώρους και περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. “Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης θα περιμένουμε να μειωθούν τα νέα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες και να επιστρέψουμε σε κάποιες δραστηριότητες με ασφάλεια και εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό της Ελλάδας”, κατέληξε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Χαρδαλιάς: Η συμπληρωματική στρατηγική του self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο

“Η συμπληρωματική στρατηγική του self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα διαφορετικό, σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Δημιουργεί ξεκάθαρα νέες δυνατότητες. Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας. Σε αυτό το νέο πλαίσιο η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις αλλά και για τα σχολεία. Αμέσως μετά την εισήγησή τους θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης” είπε ο κ. Χαρδαλιάςστην ενημέρωση της Παρασκευής. “Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης μάχης με την κούραση από την πολύμηνη προσπάθεια να κάνει το τελευταίο μίλι, το πιο δύσκολο, το πιο απαιτητικό. Κάθε βήμα όμως που κάνουμε, μας φέρνει πιο κοντά στη γραμμή του τερματισμού, στη μέρα που χάρη στον εμβολιασμό θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις αγαπημένες συνήθειες που μας έχουν λείψει, παρέα κυρίως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα” τόνισε.

Μαγιορκίνης: Ένα στα 20 τεστ για κορονοϊό θα βγει θετικό

“Με βάση τον δείκτη θετικότητας περίπου ένα στα είκοσι άτομα που θα αναζητήσει να κάνει τεστ κορονοϊού θα βγει θετικό” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε περαιτέρω μικρή αύξηση, ενώ στα θετικά καταγράφεται η αύξηση των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία”, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ τόνισε πως “με βάση τον δείκτη θετικότητας που έχει ανακοινωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου ένα στα είκοσι άτομα που θα αναζητήσει να κάνει τεστ κορονοϊού θα βγει θετικό. “Η πιθανότητα να βρεθούμε σε συνάντηση που υπάρχει θετικό κρούσμα κορονοϊού είναι εξαιρετικά υψηλή, ενώ αν δε φοράμε μάσκα σε αυτή τη συνάντηση, η πιθανότητα να κολλήσουμε είναι υψηλότερη από ποτέ” τόνισε ο Κ. Μαγιορκίνης.

“Τα ατομικά τεστ κορονοϊού μπορούν να συνδράμουν στον περιορισμό της επιδημίας”

Αναφερόμενος στα ατομικά τεστ κορονοϊού, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως “με την έλευση της αυτοδιάγνωσης (self testing) θα δοθεί η δυνατότητα για γρήγορο, εύκολο και σχετικά αξιόπιστο τρόπο για να ελέγξουμε αν είμαστε φορείς του ιού και με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσουμε καλύτερα την οικογένειά μας, τους γνωστούς μας και τους συνεργάτες μας”.

“Η εφαρμογή της διαδικασίας του τεστ δε διαφέρει σημαντικά με ένα απλό τεστ κύησης. Το σημείο κλειδί, η διαφορά, που θα πρέπει να δώσουμε σημασία είναι η αυτοδειγματοληψία. Δηλαδή, η λήψη δείγματος από τη μύτη ή η λήψη σάλιου που θα πρέπει να την κάνει ο πολίτης πλέον μόνος του” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Και συνέχισε: “Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως αυτή η δειγματοληψία είναι εφικτή και έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία. Μέσω μίας διαδικασίας εκμάθησης που δε διαρκεί περισσότερο από δύο ή τρία λεπτά, που θα ξοδέψει ο καθένας μας για να δει ένα βίντεο, κάθε πολίτης θα γνωρίζει πως να πάρει δείγμα μόνος του και να εκτελέσει το τεστ στο σπίτι του με ευκολία, ασφάλεια και αξιοπιστία”.

“Η εκτέλεση των self-test σε πανελλαδική κλίμακα και με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να συνδράμει στον περιορισμό της επιδημίας και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα μας ενδυναμώσει ενεργητικά πια τον καθένα μας στο να συμμετέχουμε στον έλεγχο της πανδημίας” κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή

Μειωμένα εμφανίζονται τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δεν αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, σε μία ημέρα επιβεβαιώθηκαν 1.496 νέες μολύνσεις (2.588 χθες), ωστόσο, διενεργήθηκαν μόλις 11.542 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, καθώς χθες ήταν 25η Μαρτίου. Τα 5.911 ήταν μοριακά και τα 5.631 rapid. Σε μία ημέρα, ακόμη 53 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Αυτή τη στιγμή 707 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, έναντι 706 χθες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.496, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 249.458 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.570 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.754 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.648 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +2.05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 471 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 1.496 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από το σύνολο τους, επτά είναι εισαγόμενα εκ των οποίων τα πέντε εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι βάσει της κατανομής των 1.489 νέων εγχώριων κρουσμάτων, τα 637 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ τριψήφιο αριθμό κατέγραψε και η Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα υψηλά νούμερα παρουσίασαν η Αχαΐα (68), η Καρδίτσα (38), η Κοζάνη (38), η Κορινθία (24), η Λάρισα (51), η Πέλλα (30) και οι Σέρρες (33).

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Αττική, σταθερά ψηλά βρίσκεται το κέντρο της πρωτεύουσας με 157 νέα κρούσματα, αλλά και ο Πειραιάς με 157. Στη Δυτική Αττική καταγράφηκαν 53 νέες μολύνσεις, ενώ στον Δυτικό Τομέα 88. Αναλυτικά τα κρούσματα ανά Π.Ε.: Ανατολική Αττική:82 κρούσματα, Βόρειος Τομέας Αθηνών:62 κρούσματα, Δυτική Αττική:53 κρούσματα, Δυτικός Τομέας Αθηνών:88 κρούσματα, Κεντρικός Τομέα Αθηνών:157 κρούσματα, Νήσων:15 κρούσματα, Νότιος Τομέας Αθηνών:63 κρούσματα, Πειραιώς:117 κρούσματα.

Δείτε την κατανομή:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ