Μαγιορκίνης: Μεγαλύτερη από ποτέ η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με φορέα του κορονοϊού – ΒΙΝΤΕΟ

“Αυτή τη στιγμή η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με φορέα του κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια φαίνεται να είναι σχετικά σταθερός, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας το γεγονός ότι το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πραγματοποιήθηκε λιγότερα τεστ” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

“Η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αυξάνεται, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός επιβάρυνσης των ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας επιταχύνθηκε σε ποσοστό 20%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 αυξήθηκε δραματικά σε περισσότερες από 500 ανά ημέρα, επίπεδα που δεν έχουμε παρατηρήσει ποτέ από την αρχή της πανδημίας” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Και πρόσθεσε: “Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέες διαγνώσεις έδειξαν σταθεροποίηση. Στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δείχνει σημεία σταθεροποίησης, ενώ οι νέες διαγνώσεις έδειξαν μείωση. Η πίεση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε σημαντικά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο την επόμενη εβδομάδα”.

“Οι εκτιμήσεις που έχουμε για το Rt πανελλαδικά παραμένουν οριακά πάνω από το 1. Οι εκτιμήσεις δεν δείχνουν σενάρια αποσυμπίεσης του συστήματος Υγείας τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Σε αυτή τη φάση, το επίκεντρο της μετάδοσης βρίσκεται στις άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις, στις οποίες δεν χρησιμοποιείται μάσκα. Αυτή τη στιγμή η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με φορέα του κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά” τόνισε.

“Για να αποφύγουμε αυτή την έκθεση”, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως “η πιο ασφαλής επιλογή αυτή τη στιγμή είναι να περιορίσουμε τις επαφές με άτομα που δεν μένουμε στην ίδια στέγη. Επόμενη επιλογή είναι οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοικτούς καλά αεριζόμενους χώρους, να κρατάμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ