Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα – Λέκκας στον Realfm 97,8: Δεν είναι στο ίδιο ρήγμα

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ελασσόνα. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 11,3 χλμ.

Λέκκας στον Realfm 97,8: Δεν είναι στο ίδιο ρήγμα

Ο νέος ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα δεν είναι στο ίδιο ρήγμα με τον χθεσινό, ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Realfm 97,8.

“Είναι στον κλάδο ενός ρήγματος, ο οποίος κλάδος ενεργοποιήθηκε χωρίς να είναι γνωστός και δεν έχει χαρτογραφηθεί στην επιφάνεια. Σε εκείνο τον κλάδο ακριβώς προς την Βερδικούσσα είχαμε την εκδήλωση αυτού του σεισμού που είναι 5,8 με 5,9 Ρίχτερ” ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Και πρόσθεσε: “Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι να ΄το πρέπει να υπερεκτιμήσουμε την κατάσταση, να δούμε ακριβώς το τι συμβαίνει στην περιοχή και να καταγράψουμε τις διεργασίες για να μπορέσουμε να τις ανάλογες επιχειρησιακές δράσεις”.

Αναφερόμενος στο αν η αποψινή σεισμική δόνηση θεωρείται νέος σεισμός ή μετασεισμός της χθεσινής δόνησης, ο καθηγητής του ΟΑΣΠ ανέφερε πως “είναι στο όριο”. “Ο σεισμός δεν είναι στο ίδιο ρήγμα. Είναι στην προέκταση του ρήγματος ή σε ένα ξεχωριστό ρήγμα. Αυτό δεν μπορούμε να το δούμε γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο στην επιφάνεια” τόνισε ο κ. Λέκκας, και ανέφερε πως υπάρχουν ζημίες αλλά όχι τραυματίες

Ακούστε το ηχητικό:

Αναφορές ότι έπεσαν δύο σπίτια

Πανικός επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στην Ελασσόνα έπειτα από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εκεί που λίγο οι κάτοικοι της πόλης πήγαν να ηρεμήσουν, βγήκαν έντρομοι στους δρόμους, φώναζαν «βοήθεια» και έτρεχαν προς την πλατεία της πόλης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν και δύο σπίτια που έχουν πέσει με μία γυναίκα, μάλιστα, να τρέχει και να καλεί σε βοήθεια την Πυροσβεστική. Μάλιστα, η γυναίκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε: «Δεν έχω καθαρή εικόνα αυτή τη στιγμή. Ίσως έχουν πέσει ένα ή δύο σπίτια και στο ένα έχει πιάσει φωτιά. Δεν ξέρουμε ακόμα αν υπήρχαν μέσα άνθρωποι».

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Λέκκας: Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός

Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός“, δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου. Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανέφερε πως “το επίκεντρο του σεισμού είναι σε απόσταση 15 χιλιομέτρων Βόρεια του Μεσοχωρίου. Ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, που δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Το ρήγμα σταματούσε στο Μεσοχώρι και δεν ήταν χαρτογραφημένο ρήγμα Βόρεια του Μεσοχωρίου. Έχουμε να κάνουμε με έναν καινούργιο κλάδο του ρήγματος που ξεφεύγει από τις κατοικημένες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα – Ο κόσμος βγήκε ξανά στους δρόμους

Φόβος και αναστάτωση απόψε στον Βόλο, αλλά και στην Δυτική Θεσσαλία εξ αιτίας της πολύ ισχυρής δόνησης στις 20.38 που ταρακούνησε και πάλι την περιοχή. Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τον πολύ ισχυρό σεισμό, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα από τα υπάρχοντα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, μετά τον χθεσινό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12.16 αναστατώνοντας ολόκληρη τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος 7,8 χλμ., ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.

Από τον σεισμό ταρακουνήθηκε ολόκληρη η Θεσσαλία, με τους κατοίκους της Λάρισας να βγαίνουν από σπίτια και καταστήματα και οι μαθητές να βγαίνουν από τις σχολικές αίθουσες. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στον Τύρναβο που είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο, στην περιοχή της Ποταμιάς, και στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, αλλά και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία, Βόλο, Πιερία, Φλώρινα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Aττική καθώς και σε βαλκανικές χώρες.

Στους δρόμους ξανά οι Λαρισαίοι

Άλλη μία δύσκολη νύχτα περιμένει τους κατοίκους της Λάρισας μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε το βράδυ της Πέμπτης τη Θεσσαλία. Οι κάτοικοι βγήκαν και πάλι σε δρόμους και πλατείες. Άλλοι κάθονταν σε παγκάκια, άλλοι περπατούσαν στον δρόμο με την ανησυχία να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Βέβαια, σε μία τέτοια περίπτωση ήταν δύσκολη και η τήρηση των μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού. Πολλές κατεβασμένες μάσκες και συνωστισμό μπορεί να διακρίνει κανείς και στις φωτογραφίες του Onlarissa.gr

Δείτε τις φωτογραφίες:

Εκκενώθηκε ξενοδοχείο στον Τύρναβο που έμεναν σεισμοπαθείς

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Θεσσαλία μετά τον νέο σεισμό που ταρακούνησε το βράδυ της Πέμπτης την Ελασσόνα, αλλά έγινε αισθητός σε όλον τον νομό, αλλά και σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το Thesstoday.gr, στον Τύρναβο χρειάστηκε να εκκενωθεί από εθελοντές του ΟΦΚΑΘ, ξενοδοχείο, όπου διέμεναν σεισμοπαθείς.

Ταυτόχρονα μέλη Ο.Φ.Κ.Α.Θ. ενημέρωναν τους σεισμοπαθείς και προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν, αμέσως μετά τη νέα ισχυρή δόνηση.

Εσπευσμένα στην περιοχή ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Στην Ελασσόνα μεταβαίνει εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, μετά τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή. Ο κ. Παπαγεωργίου μεταβαίνει στην περιοχή μετά από εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος παραμένει στο θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Το πρωί της Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 (09.00) θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.

Πανικός κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μετεώρων

Πανικός επικράτησε μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μετεώρων το βράδυ της Πέμπτης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στις 20.38 σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 5,9 Ρίχτερ με αυτά που ακολούθησαν να μην μπορούν να περιγραφούν με λόγια.

Στο βίντεο που ακολουθεί διακρίνονται ο δήμαρχος Θοδωρής Αλέκος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σωτήρης Παπαχρήστος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι να αιφνιδιάζονται και να τρέπονται σε φυγή.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα του trikalavoice.gr:

Κλειστά την Παρασκευή όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα, Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, όλα τα σχολεία στα Τρίκαλα με απόφαση του δημάρχου Τρικκαίων για λόγους ασφαλείας, έπειτα από την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε απόψε στην Ελασσόνα.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να επανεξεταστούν εκ νέου από μηχανικούς για τυχόν ζημιές.

Τι δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον “Real fm 97,8”

“Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο Μεσοχώρι, στο Αμούρι και στη Μαγούλα, όπου ήταν και το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού” ανέφερε μετά τον νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Ελασσόνα το βράδυ της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Γιώργου Ντουδεσκέα και της Στεφανίας Κασίμη. “Στο σημείο οι κάτοικοι δεν έχουν ρεύμα. Στο σημείο θα βρίσκεται σε λίγα λεπτά η ΔΕΗ για να επιδιορθώσει το πρόβλημα, αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία στον κόσμο” σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

Και συνέχισε: “Ο κόσμος είναι έξω, δεν έχει πάρα πολύ κρύο. Ζημιές δεν έχουν σημειωθεί. Έπεσαν κάποιοι τοίχοι σε σπίτια που είχαν ζημιά από τον χθεσινό σεισμό. Η Πυροσβεστική, οι άνδρες της ΕΜΑΚ δηλαδή, η αστυνομία και οι εθελοντές είναι έξω και ψάχνουν αν υπάρχει εγκλωβισμένος”. “Το πρόβλημα είναι στο Δαμάσι” τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. “Βγήκαν περισσότεροι άνθρωποι έξω και πήγαν στις σκηνές που είχαμε στήσει. Έχουμε στείλει περισσότερα sleeping bag, και θέλουμε και άλλες σκηνές για να τις στήσουμε αν χρειαστεί, και στέλνουμε και κρεβάτια και στρώματα” ανέφερε. Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως δεν υπάρχουν καινούριες ζημιές στα σπίτια ούτε τραυματισμοί, ενώ δεν έχουν αναφερθεί αγνοούμενοι μέχρι στιγμής. “Υπάρχει επιτήρηση των σπιτιών. Στο Ζάρκο, πέσανε κάποια από τα 28 ετοιμόρροπα σπίτια. Δεν υπάρχει κάποια αναφορά ότι έπεσε κάποιο νέο σπίτι” συμπλήρωσε.

“Ο νέος σεισμός έχει ανησυχήσει όλους τους κατοίκους της περιοχής. Την ώρα που είχαν καθησυχαστεί και επέστρεφαν στα σπίτια τους, βγαίνουν πάλι έξω” κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ