Με κόκκινη παπαρούνα ο Αλαφογιώργος στο δελτίο της ΕΡΤ – Τι συμβολίζει – ΦΩΤΟ

Με μια κόκκινη παπαρούνα στο πέτο του σακακιού του, εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο μεσημεριανό της ΕΡΤ ο Αντώνης Αλαφογιώργος. Η κόκκινη παπαρούνα είναι το σύμβολο μνήμης του «Μεγάλου Πολέμου». Η 11η Νοεμβρίου δεν είναι μια τυχαία μέρα. Στη Βρετανία γιορτάζεται με ιδιαίτερη τιμή αφού αποτελεί την ημέρα όπου έλαβε και επίσημα τέλος ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η σημασία της «Remembrance Day» και ο συμβολισμός της κόκκινης παπαρούνας

Στην Βρετανία από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, απλοί πολίτες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές, ακόμα και μέλη της Βασιλικής Οικογένειας φοράνε μία κόκκινη παπαρούνα καρφιτσωμένη σε σακάκια, καπέλα και τσάντες, ως φόρο τιμής στα θύματα του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου.

Κάθε χρόνο στις 11/11, ημέρα γνωστή και ως «Remembrance Day» (Ημέρα Μνήμης) ή αλλιώς «Poppy Day» (Ημέρα παπαρούνας), όλα «παγώνουν» για ένα λεπτό, στις 11:11, ως έναν ελάχιστο φόρο τιμής προς τους πεσόντες.

Η 11η Νοεμβρίου επιλέχθηκε το 1919, έναν χρόνο ακριβώς μετά την λήξη του πολέμου, από τον Βασιλιά Γεώργιο τον 5ο, ενώ με την πάροδο των ετών καθιερώθηκε και από αρκετές άλλες χώρες, όπως τον Καναδά και την Αυστραλία.

Πως καθιερώθηκε η κόκκινη παπαρούνα

Σύμφωνα με τον μύθο, οι κόκκινες παπαρούνες ξεκίνησαν να φυτρώνουν στα πεδία των μαχών μετά το τέλος των εχθροπραξιών στην ευρύτερη περιοχή της Φλαμανδίας, στο Βέλγιο. Στην Αγγλία είναι ιδιαίτερα γνωστό το ποίημα «Στα λιβάδια της Φλάνδρας» («Ιn Flanders field»), το οποίο έγραψε το 1915 ο υπολοχαγός Τζον ΜακΚρέι, προς τιμήν ενός φίλου του που σκοτώθηκε στη μάχη. Στο ποιήμα ο ΜακΚρέι αναφέρεται στις παπαρούνες που άνθισαν εκείνον το Μάϊο στο μέτωπο.

Ο ΜακΚρέι πρόσεξε τότε πως οι παπαρούνες ήταν το πρώτο άνθος που άρχισε να φυτρώνει στα καμένα λιβάδια του Βελγίου, ενώ το κόκκινο χρώμα έχει καθιερωθεί προς τιμήν του αίματος που έχυσαν στα πεδία των μαχών αρκετά εκατομμύρια στρατιώτες.

Κάθε 11η Νοέμβριο και σε όλες τις αγγλικές πόλεις, όλοι φέρουν στο πέτο τους την περίφημη παπαρούνα, η οποία συναντάται παντού. Σε μαγαζιά, σε δρόμους, σε εφημερίδες. Μάλιστα από το 1921 μέχρι και σήμερα, οι κόκκινες παπαρούνες ξεκίνησαν να πωλούνται στο Λονδίνο έναντι ενός συμβολικού ποσού. Αυτό το ποσό αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των βετεράνων του πολέμου, γεγονός που γίνεται οργανωμένα από την οργάνωση «Royal British Legion».

Από το 1922 λειτουργεί στο Λονδίνο το Poppy Factory, μια βιοτεχνία που κατασκευάζει περίπου 36 εκατομμύρια αναμνηστικές παπαρούνες. Άλλα πέντε εκατομμύρια κατασκευάζονται στο Lady Haig’s Poppy Factory στο Εδιμβούργο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ