Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι: Ανακάλυψαν μυστηριώδη τάφο 2.000 ετών σε αρχαία πόλη – «Προστατεύεται» από δύο κεφαλές ταύρου

Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στην Τουρκία, καθώς βρήκαν έναν νέο τάφο 2000 ετών που «προστατεύεται» από δύο κεφαλές ταύρων. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια ανασκαφών και προσπαθειών καθαρισμού στην αρχαία πόλη Θάρσα, η οποία βρίσκεται κοντά στο χωριό Κουγιούλου στην εθνική οδό Αντιγιαμάν-Σανλιούρφα.

Ανακαλύφθηκε βίλα με εσωτερική πισίνα σε πόλη που ίδρυσαν Έλληνες πριν από 2.600 χρόνια – Μοναδική κατασκευή με εξαιρετική γεωμετρία λένε οι αρχαιολόγοι

Οι τάφοι Turus

Οι Τάφοι Turus, ανήκουν στη Ρωμαϊκή Περίοδο. Χτίστηκαν λαξεύοντας το βραχώδες υπόστρωμα από το έδαφος με κατεύθυνση προς τα κάτω. Η πρόσβαση στους τάφους γίνεται μετά από 10-13 σκαλοπάτια που κατεβαίνουν προς τα κάτω. Σε μερικούς βραχώδεις τάφους υπάρχουν διάφορες μορφές και ανάγλυφα στους τοίχους και τις εισόδους.

Η Αρχαία Πόλη της Θαρσά, η οποία φιλοξενεί 60 τάφους που είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν, εξακολουθεί να αποκαλύπτει νέα ευρήματα κάθε μέρα. Οι ανασκαφές στην περιοχή της νεκρόπολης, ξεκίνησαν το 2024 και η ομάδα πρόσφατα ανακάλυψε  δύο επιπλέον πέτρινους τάφους.

Το μυστήριο με τον βυθό στην «Πύλη προς την Ευρώπη» – Οι αρχαιολόγοι αναζητούν ανθρώπινα αντικείμενα 24.000 ετών
Ανακάλυψαν μυστηριώδη τάφο 2.000 ετών σε αρχαία πόλη - «Προστατεύεται» από δύο κεφαλές ταύρου
Βραχώδεις Τάφοι Turuş (Θάρσα)

Η συμβολική σημασία του ταύρου

Αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι τα κεφάλια του ταύρου «προστάτευαν» τον τάφο λόγω της αντίληψης ότι θα βοηθούσαν τον ιδιοκτήτη του τάφου να εξαγνιστεί από τα κακά πνεύματα. Ήταν σαν «φύλακες».

Ο ταύρος ήταν το συμβολικό ζώο του θεού Δία. Ο ίδιος ο ταύρος αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την πυγμή, καθώς και μία αίσθηση του απρόβλεπτου. Ο ταύρος ήταν επίσης σύμβολο της πόλης των Αθηνών και απεικονίστηκε σε πολλά νομίσματα της Αθήνας ως σύμβολο της δύναμης και της ισχύος της πόλης. Στα ρωμαϊκά νομίσματα, ο ταύρος συχνά χρησιμοποιούνταν για να συμβολίσει τη δύναμη και τη γονιμότητα και συνδέθηκε με τον θεό Άρη.

Έκαναν έργα, φώναξαν αρχαιολόγο και ανακάλυψαν τυχαία σκελετό 6.800 ετών κάτω από πολυσύχναστο δρόμο – Το μυστήριο με την τσάντα δίπλα από τα λείψανα
Ανακάλυψαν μυστηριώδη τάφο 2.000 ετών σε αρχαία πόλη - «Προστατεύεται» από δύο κεφαλές ταύρου
Φωτογραφία: İHA

Ο Mustafa Celik, υποδιευθυντής του μουσείου Αντιγιαμάν, δήλωσε: «Η Αρχαία Πόλη της Θαρσά, αποτελείται από 3 κύριες αρχαιολογικές περιοχές: Μεγάλο Ανάχωμα, Μικρό Ανάχωμα και Περιοχή Νεκρόπολης. Ξεκινήσαμε ανασκαφές στην περιοχή της νεκρόπολης το 2024. Προσθέσαμε 2 ακόμα τάφους βράχων στους ήδη ανακαλυφθέντες. 

Ένας από αυτούς είναι ο τάφος που αναγνωρίστηκε πρόσφατα. Αυτός ο τάφος, που αποτελείται από έναν κύριο χώρο και τρία αρκοσόλια, έχει δύο κεφαλές ταύρου στο πάνω μέρος της εισόδου, το οποίο ονομάζαμε βουκράνιο στην αρχαιότητα. Στο μεσαίο τμήμα των κεφαλών ταύρου, υπάρχουν διακοσμήσεις που ονομάζονται γιρλάντες και ροζέτες. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να καταστήσουμε αυτήν την περιοχή πόλο έλξης για τον τουρισμό.»

Στόχος είναι η προσέλκυση τουριστών στην περιοχή όπου έχουν αποκαλυφθεί 60 οικογενειακά νεκροταφεία μετά τις ανασκαφές.

Φωτογραφία: İHA

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ