Θύελλα αντιδράσεων με φόντο την παραίτηση Κριμιζή

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κριμιζή υπήρχαν υπουργικές αποφάσεις που “πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου”. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα, “Τσάρο του Διαστήματος”, επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του: “Προκαλεί έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος”.

“Η επιτυχία μιας προσπάθειας που στηρίζεται -ήδη από την εξαγγελία της- από πλήθος ερευνητών και εργαζομένων σε εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσωπα” σημείωσε το υπουργείο που ανακοίνωσε πως νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αναλαμβάνει ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ενώ στο Συμβούλιο του Οργανισμού θα μετέχει πλέον και ο Μηχανικός-Αεροναυπηγός και τέως Τεχνικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Κωνσταντίνος Σταυρινίδης.

ΝΔ: Κόλαφος οι καταγγελίες του Σταμάτη Κριμιζή

Κόλαφο για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά χαρακτήρισε τις καταγγελίες του παραιτηθέντος προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει πως ο κ. Κριμιζής όχι μόνο περιέγραψε τα θεσμικά προβλήματα του διαστημικού οργανισμού, αλλά, κυρίως, κατήγγειλε έλλειψη διαφάνειας και αξιολόγησης, εγείροντας μάλιστα ερωτήματα για την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στο πρόγραμμα των 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ.

“Ο λαλίστατος κ. Παππάς τι άραγε έχει να πει για όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο διακεκριμένος καθηγητής τον οποίο ο ίδιος επέλεξε να ηγηθεί του διαστημικού οργανισμού;” ρωτά η κ. Ασημακοπούλου σε ανακοίνωσή της.Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία σε δήλωσή της επεσήμανε ότι «οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό του κ. Νίκου Παππά είναι πολύ συγκεκριμένες. Καταγγέλλει αδιαφάνεια». «Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;», συμπλήρωσε η κ. Σπυράκη.

ΠΑΣΟΚ: Οι καταγγελίες του Κριμιζή απαιτούν άμεσες απαντήσεις

“Ο Υπουργός κ. Παππάς ξαναχτύπησε. Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, Παππάς και στο διάστημα. Οι καταγγελίες του παραιτηθέντος Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, για παρεμβάσεις στο έργο του από τον αρμόδιο Υπουργό και για προσπάθεια «ελέγχου» έργων ύψους 23,9 εκ. ευρώ, απαιτούν άμεσες απαντήσεις” ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

“Οι ευθύνες είναι όλες δικές τους δεν ανήκουν ούτε σε Αρειανούς, ούτε σε εξωγήινους” σημείωσε η Χαριλάου Τρικούπη και πρόσθεσε: “Η υπόδειξη του κ.Κριμιζή «follow the money», λέει πολλά… Ο κ.Τσίπρας ακούει; Θα αντιδράσεις κανείς;”.Θεοδωράκης: Και πολύ τους ανέχτηκε

“Και πολύ ανέχτηκε το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον Σταμάτη Κριμιζή στον Διαστημικό Οργανισμό. Αυτές οι θέσεις ανήκουν – και ανήκαν πάντα – σε συγγενείς & κολλητούς των υπουργών. Και ο καθηγητής Κριμιζής δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες. Ούτε είναι καλός στις υποκλίσεις” ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ένωση Κεντρώων: Η παραίτηση γεννά ερωτηματικά

“Η παραίτηση του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή από την θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, γεννά πολλά ερωτηματικά. Ο κ. Κριμιζής αποτελούσε εγγύηση για την λειτουργία του νέου φορέα. Η νέα επιλογή της κυβέρνησης, μας επιστρέφει απευθείας στο κομματικό κράτος” τονίζει η Ένωση Κεντρώων.

Η αντίδραση ΠαππάΟ υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σε ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για “πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα” και τόνισε ότι “ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ δημοσίου χρήματος», καθώς όπως πρόσθεσε, «είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού”. “Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν”, συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών: Δεν καταλαβαίνω πώς παραιτήθηκε κάποιος που πήγε δύο φορές στη δουλειά

“Δεν είμαι τσάρος προσπαθώ εδώ και δύο χρόνια σε αυτή τη θέση κάνω ότι μπορώ για τα ΑΕΙ, τις εταιρείες τους ερευνητές γιατί ο χώρος του διαστήματος ήταν παρατημένος εδώ και 30 χρόνια” δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας απαντώντας στον χαρακτηρισμό που του απέδωσε ο Σταμάτης Κριμιζής.

Ερωτηθείς γιατί υπέβαλε την παραίτησή του ο κ. Κριμιζής, ο Βασίλης Μαγκλάρας υποστήριξε ότι “δεν ζήτησε καν να μιλήσει με τον υπουργό για να θέσει τα παράπονά του. Δεν πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που πήγε 2 φορές στη δουλειά έδωσε μια συνέντευξη και μετά παραιτήθηκε εφόσον δεν έβρισκε το δίκιο του”.Από την πλευρά του, o νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι είναι άξια και τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού και καταλόγισε στα ΜΜΕ ότι προβάλλουν περισσότερο τον κ. Κριμιζή, για τον οποίο τόνισε πως “περίμενα μια ορθότερη αντιμετώπιση των θεμάτων από έναν ακαδημαϊκό του επιπέδου του”.

“Μου είχε κάνει εντύπωση ότι στα πρώτα διοικητικά συμβούλια, μας είχε ζητήσει να μιλάμε στα αγγλικά”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πρωτοπαππάς, ενώ όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κ. Κριμιζής δήλωνε εξαρχής την αντίθεσή του στην κατασκευή των μικροδορυφόρων από τα ελληνικά πανεπιστήμια, τονίζοντας: “Μα ποιο είναι το πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα κατασκευάσει δορυφόρο;”.

Βολές πανεπιστημιακών κατά Κριμιζή

«Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους καθηγητές από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, απαντώντας και στην κριτική του καθηγητή κ. Κριμιζή.

«Η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες» προσθέτουν.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, τονίζουν πως «εχθές το απόγευμα (25/04/2018), μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του καθηγητή κ. Σ. Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων που μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από την παραίτηση στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων από τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, την ΕΑΒ, την ΕΕΤΤ και το Si-Cluster, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για τη συγγραφή και την υποβολή της πρότασης).

Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών.

Θέτει οραματικούς στόχους, ακολουθώντας τη σύγχρονη τάση των μικρών δορυφόρων που λειτουργούν σε συστοιχίες και φιλοδοξεί να αναπτύξει τεχνογνωσία, υποδομές και δυνατότητες κατασκευής μικρών δορυφόρων στη χώρα μας, αξιοποιώντας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει», υπογραμμίζουν οι πανεπιστημιακοί και προσθέτουν:

«Οι υποδομές που θα αναπτυχθούν θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης της Ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, προσφέροντας δυνατότητες δοκιμής και πιστοποίησης προϊόντων.

Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων φιλοδοξεί να βοηθήσει στη συγκράτηση επιστημονικού προσωπικού υψηλών προσόντων στην χώρα, αφού προβλέπεται να απασχολήσει και να εκπαιδεύσει περισσότερους από 45 διδάκτορες και επιστήμονες μηχανικούς», είναι ένα ακόμη σημαντικό σημείο της ανακοίνωσης που καταλήγει:

«Με την ολοκλήρωση του έργου και την εκτόξευση των 11 μικροδορυφόρων διατηρείται η δυναμική (momentum) που ξεκίνησε με την επιτυχή εκτόξευση των δύο πρώτων Ελληνικών μικροδορυφόρων και τίθενται οι βάσεις για να υπηρετηθούν εφαρμογές που έχουν αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες, την παρατήρηση της γης, την ασφάλεια και τη γεωργία ακριβείας.

Η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ελπίζουμε όλοι να συνειδητοποιούν τη σημασία του εγχειρήματος και κοιτάζοντας μπροστά, να μπορούμε να δούμε την Ελλάδα του αύριο, βασισμένη στην αριστεία, την αξιοκρατία και την προσπάθεια».

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους: Πανεπιστήμιο Πατρών/ καθηγητή Β. Κωστόπουλο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης/ επ. καθηγητή Θ. Σαρρή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ καθηγητή Ν. Νικητάκο και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ καθηγητή Κ. Μασσέλο.

Η απάντηση Κριμιζή

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μαγκλάρα στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ο οποίος είπε ότι «πήγε δύο φορές στη δουλειά του και δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό για να κατανοήσει τις αρμοδιότητες του υπουργείου και του οργανισμού», ο κ. Κριμιζής τόνισε:

«Ο κ. Μαγκλάρας έχει προφανώς επιλεκτική μνήμη. Πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΔΟ συναντήθηκε τρεις φορές, με συνεδριάσεις διάρκειας 7 ωρών έκαστη και συζήτησε διεξοδικά όλα τα εκκρεμή θέματα. Είναι προφανές ότι το Συμβούλιο και εγώ δαπανήσαμε πάρα πολύ χρόνο για την κατανόηση του Ιδρυτικού νόμου και κατανοούμε πλήρως και τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση, η οποία έγινε γνωστή μόλις στις 15 Μαρτίου. Αυτά για το “Δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό….

Μετά τη 2η συνεδρία, το Συμβούλιο, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο να συναντηθούν με τον κ. Μαγκλάρα για συζήτηση των θεμάτων, την οποία ο κ. Γενικός αρνήθηκε. Αντιθέτως, κατά παράβαση κάθε κανονισμού και δεοντολογίας, ζήτησε συνάντηση του ΔΣ δίχως την παρουσία μου, η οποία και έλαβε χώρα ατύπως με μόνον 4 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου, καθώς 3 μέλη το αρνήθηκαν. Όλα αυτά ήταν γνωστά και στον κ. Υπουργό».

Παράλληλα σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μαγκλάρα για το θέμα της διαχείρισης, η οποία όπως δήλωσε ο τελευταίος «δόθηκε προσωρινά σε υπαλλήλους του υπουργείου γιατί ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός δεν έχει ΑΦΜ».

«Το ότι το θέμα της διαχείρισης δόθηκε “προσωρινά σε υπαλλήλους του υπουργείου γιατί ο ΕΛΔΟ δεν έχει ΑΦΜ” αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης της διαχείρισης μέσα στην υπουργική απόφαση και ουδεμία αναφορά στον ΕΛΔΟ και γιατί μία δημόσια εταιρεία δεν είχε ούτε ΑΦΜ ούτε λογιστή ούτε Νομικό Σύμβουλο μετά από 2 εβδομάδες κωλυσιεργίας εκ μέρους του κ. Γενικού», ανέφερε.

Επίσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χριστόδουλου Πρωτόπαππα είπε πως «υπάρχουν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό», ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφέρει: «Όσον αφορά στα σχόλια του κ. Πρωτοπαπά, δε νομίζω ότι αρμόζει κάποια ιδιαίτερη απάντηση. Το τι ελέχθη στις συνεδριάσεις του ΔΣ είναι ήδη στα πρακτικά και μπορεί ο ίδιος να διαβάσει τι είπε ή ίσως τι αμέλησε να πει. Ωστόσο του εύχομαι κάθε επιτυχία στις ασχολίες του στον ΕΛΔΟ και την Hellas Sat/Arab Sat. Αν και το βιογραφικό μου είναι διαθέσιμο, ίσως πρέπει να θυμίσω σε όσους επιλεκτικά το ξεχνούν, ότι δεν είμαι θεωρητικός αστροφυσικός, αλλά σχεδιαστής/κατασκευαστής διαστημικών οργάνων και αποστολών, και στη Γή και σε όλους τους πλανήτες, και επιπλέον ερμηνευτής με τους συνεργάτες μου των δεδομένων και ανακαλύψεων που προέκυψαν. Όλα είναι δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με κριτές σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ