Η τραγωδία στην Κω – Οι νεκροί και οι εικόνες καταστροφής – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Δύο νεκροί, πολλοί τραυματίες και ζημιές στο λιμάνι και αρκετά κτίρια είναι ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,6 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής το νησί της Κω.

Αρχικά το μέγεθος του σεισμού μετρήθηκε στους 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο αργότερα το Γεωδυναμικό με ανακοίνωσή του αναθεώρησε τον σεισμό προς τα πάνω. Το αναθεωρημένο μέγεθος του σεισμού είναι 6,6 Ρίχτερ.

Διακόσιοι μετασεισμοί, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής στην Κω, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη. Ο κ. Τσελέντης ανέφερε επίσης, ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτός που σημειώθηκε στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

Δύο νεκροί και επτά σοβαρά τραυματίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 27 ετών. Πριν από λίγο οι τουρκικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα του ενός εκ των νεκρών. Συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ανακοίνωσε ότι ο 39χρονος, ο οποίος σκοτώθηκε στον σεισμό στην Κω, είναι ο Σινάν Κούρτογλου. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έχει δημοσιεύσει μια φωτογραφία του, αλλά δεν είναι σίγουρο αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Για τον τρόπο με τον οποίο έχασαν τη ζωή τους οι δύοτουρίστες κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού στην Κω μίλησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή.

“Ήταν διερχόμενοι και κατέρρευσε ο τοίχος του πρώτου ορόφου ενός παλιού κτιρίου και έπεσε πάνω τους” σημείωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου. Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζημάρκος, τα περισσότερα προβλήματα στην Κω εντοπίζονται σε κτίρια της δεκαετίας του ’20 και του ’30. “Κάθε λεπτό που περνάει ομαλοποιείται η ζωή στην Κω. Το νησί άντεξε έναν πολύ μεγάλο σεισμό” τόνισε ο κ. Χατζημάρκου και πρόσθεσε: “Αν δεν είχαμε και την τραγική απώλεια αυτών των δύο νεαρών επισκεπτών”.

Tέσσερις σοβαρά τραυματίες διακομίστηκαν με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη. Η κατάσταση των δύο είναι κρίσιμη. 

Συγκεκριμένα στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται ο 21χρονος Σουηδός. Ένας Νορβηγός 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρισκόταν από το πρωί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Παράλληλα, άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες- μια Νορβηγίδα, ένας Έλληνας και ένας Τούρκος υπήκοος- διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ στην Κω νοσηλεύονται άλλα πέντε άτομα.

“Από τις 02:30 έως τις 04:00 προσήλθαν ή διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρα περί τα 115 άτομα Έλληνες και αλλοδαποί κυρίως νεαρής ηλικίας με διάφορους τραυματισμούς. Επίσης προσκομίστηκαν 2 άντρες αλλοδαποί νεκροί. Περί τους 103 τραυματίες αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών. 12 άτομα έχρηζαν νοσηλείας. Για τους 7- εκ των οποίων ο ένας χειρουργήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Κω για ακρωτηριασμό- κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής. Σε πρώτη φάση 4 άτομα διακομίσθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΠΑΓΝΗ (3 άντρες – 2 αλλοδαποί και 1 Έλληνας) και 1 γυναίκα Ελληνίδα). Σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή 3 ακόμα τραυματιών στο Γ.Ν. Θριάσιο (2 άντρες 1 ‘Ελληνας και 1 αλλοδαπός και 1 γυναίκα αλλοδαπή). Στο Νοσοκομείο της Κω παρέμειναν 5 άτομα (άντρες) για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 350 άνθρωποι, από τους οποίους 25 εξακολουθούν να νοσηλεύονται, έλαβαν ιατρική φροντίδα και στην Αλικαρνασσό από τον σεισμό που έπληξε την Κω, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

“Τριακόσια πενήντα οκτώ πρόσωπα τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Από αυτά, 272 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα και τα υπόλοιπα έφθασαν εκεί με ίδια μέσα”, δήλωσε ο υπουργός Αχμέτ Ντεμιρτζάν.

Μία 25χρονη Ελληνίδα είναι ανάμεσα στους τέσσερις τραυματίες που διακομίστηκαν από την Κω στην Κρήτη σήμερα το πρωί, έπειτα από τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί.

Η 25χρονη ήταν εμφανώς οργισμένη και απογοητευμένη για το γεγονός ότι για τα κατάγματα που έχει υποστεί στα κάτω άκρα χρειάστηκε η μεταφορά της στο Ηράκλειο.

Μόλις έφτασε στο ΠΑΓΝΗ, κοιτώντας στην κάμερα, έδωσε συγχαρητήρια στους πολιτικούς και οργισμένη είπε : «να πάνε να πνιγούν όλοι… μ’ ένα τσουνάμι».

Το νυχτερινό κέντρο που κατέρρευσε από τον σεισμό

Αυτό είναι το νυχτερινό κέντρο του οποίου κατέρρευσε η οροφή από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Πρόκειται για το White Corner, ένα από τα πιο γνωστά μπαρ της Κω με εκατοντάδες θαμώνες κάθε βράδυ.

Μεγάλη καταστροφή στο λιμάνι

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, το οποίο σε κάποια σημεία άνοιξε στα δύο. Λόγω των ζημιών δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “blue star 2”, αφού το λιμάνι έχει υποστεί ζημιές λόγω του ισχυρού σεισμού και προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό.Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

Επίσης, το blue star paros δεν μπόρεσε και αυτό να προσεγγίσει το νησί και οι 78 επιβάτες για την Κω μεταφέρθηκαν με έκτακτη προσέγγιση του πλοίου στη Νίσυρο και από εκεί αναμένεται να μεταφερθούν με τουριστικό σκάφος στα Καρδάμαινα. Το blue star paros συνέχισε το δρομολόγιό του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο..

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας σημειώνεται ότι «το επιβατικό λιμάνι και ο προβλήτας Shengen έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Έχουν σημειωθεί καθιζήσεις σε πολλά σημεία και έντονες ρηγματώσεις σχεδόν σε όλη την επιφάνεια της χερσαίας λιμενικής ζώνης. Το κτίριο του ελέγχου διαβατηρίων και του τελωνειακού ελέγχου χαρακτηρίστηκαν επικίνδυνα, μετά την πρώτη αυτοψία. Τα μεγάλα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι, κατά περίπτωση. Η μετακίνηση των επιβατών, στη συνέχεια, προς την πόλη της Κω γίνεται δωρεάν. »

«Οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης.

Εξαιτίας του σεισμού η θάλασσα φούσκωσε και πλημμύρισε την προκυμαία του λιμανιού της Κω, προκαλώντας ζημιές σε μαγαζιά, αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

Μεγάλες οι ζημιές από τον σεισμό

Εξαιτίας του ισχυρού σεισμού κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο. Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.

Βλάβες σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω εξαιτίας του ισχυρού σεισμού διαπίστωσε το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που έφτασε στο νησί.

«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό, αύριο και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», πληροφορεί σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, αναφέρεται ότι «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεώτερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».

Οι ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών για την κατάσταση στην Κω

“Για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκατάσταση του νησιού. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο”. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός για τον σεισμό στην Κω.”Η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Λόγω καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε την δραματοποίηση. Θέλω να συστήσω ψυχραιμία και στο πολιτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και δημοσιεύματα. Πρέπει να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες φωνές» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι υποδομές του νησιού βρίσκονται σε καλή κατάσταση εκτός από το λιμάνι και επεσήμανε ότι το απόγευμα θα επισκεφτούν το νησί λιμενολόγοι. Παράλληλα ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

“Το νησί δεν έχει υποστεί βλάβες. Τα κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν έχουμε βλάβες σε υποδομές”, σημείωσε ο υπουργός υποδομών και μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ανέφερε ότι ήδη έχει μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και μηχανικοί και άλλα δύο κλιμάκια προκειμένου να συνδράμουν τους μηχανικούς του δήμου.”Με το που φτάσαμε έγιναν έλεγχοι στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου που έχει ανοίξει. Το μόνο πρόβλημα που διαπιστώθηκε είναι στο λιμάνι”, πρόσθεσε και γνωστοποίησε ότι είναι καθ΄ οδόν ο διευθυντής των Υποδομών του Υπουργείο με καθηγητές του ΕΜΠ και μελετητές προκειμένου να βρουν τη βέλτιστη λύση για να αποκατασταθεί το λιμάνι ώστε να χρησιμοποιηθεί, ενώ στο νησί βρίσκεται ήδη οι γγ Λιμένων και Πολιτισμού.Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα σε δύο εκκλησίες και στο τέμενος, ενώ έχει αποκλειστεί το μεσαιωνικό τείχος. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν μοιραστεί τα απαραίτητα έντυπα και έχει μπει τηλεφωνική γραμμή, ενώ το απόγευμα όταν θα έχουν φτάσει όλα τα κλιμάκια θα γίνει μια μεγάλη συντονιστική συνάντηση προκειμένου να βγουν τα κλιμάκια των μηχανικών ώστε να αρχίσουν τους ελέγχους στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα δικαστήρια.”Το νησί και οι υποδομές άντεξαν. Θα είναι καλό οι συμπολίτες μας να μην εφησυχάσουν για τα επόμενα δυο 24ωρα. Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά”, τόνισε ο υπουργός Υποδομών.Την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό που έγινε σε σύντομο χρονικό, επισήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.”Την ίδια στιγμή που γινόταν η μεταφορά η δική μας ξεκίνησε και το Σινούκ με τον περιφερειάρχη και διασώστες ώστε να μεταφέρουν τραυματίες. Πήγε ένα δεύτερο αεροπλάνο που μετέφερε τραυματίες στο νοσοκομείο Ηρακλείου και μια άλλη μεταφορά στο Θριάσιο. Αρχίσαμε από τον έλεγχο του αεροδρομίου για να μπει σε κυκλοφορία. Οι μηχανισμοί δούλεψαν εντός του νησιού και όλες οι αρχές συνεργάστηκαν πολύ καλά μαζί μας” είπε ο κ. Τόσκας και τόνισε: “Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια που απέδωσε από την πρώτη στιγμή”.”Μετά από αυτή την πρώτη αντιμετώπιση, υπάρχει μια κανονικότητα. Λειτουργεί το αεροδρόμιο, δεν σταμάτησε η άφιξη τουριστών στο νησί, ο κόσμος ζει μια κανονικότητα, οι τουρίστες κάνουν ποδήλατο στην παραλία χωρίς κανένα πρόβλημα. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι, γίνονται, όμως, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας. Το νησί αυτή τη στιγμή λειτουργεί χωρίς πανικό και αν έφτανε κανείς τώρα στο νησί, χωρίς να ήξερε τι έγινε, δεν θα αντιλαμβανόταν ότι υπήρξε αυτή η φυσική καταστροφή”, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στις συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να μην αποκλειστεί η Κως ακτοπλοϊκά αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.”Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο λιμάνι του νησιού και γι’ αυτό υπήρξε πρόβλημα με τις αναχωρήσεις και αφίξεις. 78 επιβάτες που είχαν προορισμό την Κω αποβιβάστηκαν στη Νίσυρο και μεταφέρονται στο λιμάνι της Καρδάμαινας προκειμένου να πάνε στη Κω. Για 260 επιβάτες έγινε έκτακτη αποβίβαση στην Κάλυμνο, όπου από εκεί μεταβαίνουν στο λιμάνι του Μαστιχαρίου. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, το Υπουργείο έδωσε εντολή να αυξηθούν τα δρομολόγια στην Κάλυμνο στο Μαστιχάρι. Έγινε προσπάθεια να μεταφέρουμε στο σημείο μια παρακείμενη προβλήτα στη περιοχή της ΔΕΗ, όπου εκεί σε συνεργασία με την αστυνομία εγκαταστάθηκε άμεσα η πύλη εισόδου της Σένγκεν για να αντιμετωπιστεί η κίνηση προς την Τουρκία. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει η προσέγγιση στο λιμάνι του Κεφάλου και το νησί δεν θα αποκλειστεί ακτοπλοϊκά. Όλα τα πλοία, για όσο διάστημα χρειαστεί θα μεταβαίνουν στο λιμάνι του Κεφάλου”, σημείωσε ο κ. Σαντορινιός.Επιπλέον, ανέφερε ότι λιμενολόγοι μαζί με τον γγ Λιμενικού μεταβαίνουν στο νησί προκειμένου, επί τόπου να δώσουν λύσεις για την αποκατάσταση του λιμανιού της Κω και κατέληξε:«Να πω και κάτι ως Δωδεκανήσιος. Ο πολύς ντόρος, σε ένα τουριστικό νησί που έχει πληγεί και από την προσφυγική κρίση μόνο κακό κάνει. Όλοι πρέπει να ρίξουμε τους τόνους. Η Κως είναι ασφαλής και οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν εκεί τις διακοπές τους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ