Το Ποτάμι για τη συμφωνία στο Eurogroup

Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέδωσε το Ποτάμι:

“Η δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 έκλεισε τώρα. Ύστερα από ενάμιση χρόνο αβεβαιότητας με τεράστιο κόστος για την οικονομία που μεταφράστηκε σε επιπλέον μέτρα, αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 8.5 δις. Όσο για το χρέος, έγινε δεκτό το “σχέδιο Σόϊμπλε” με κάποιες μικρές βελτιώσεις, περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα και λιγότερο για λόγους ουσίας. Σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που βλέπει παντού νίκες, η απόφαση προβλέπει:

Εφαρμογή μέτρων, στο βαθμό που είναι απαραίτητο (to the extent necessary), μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και δίχως να δημιουργεί επιπλέον κόστος στα άλλα κράτη-μέλη (not lead to additional costs for other beneficiary Member States).

Επέκταση των ωριμάνσεων του δανείου του EFSF από 0 έως 15 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να επεκταθούν ως 15 χρόνια, αλλά μπορούν και να μείνουν ως έχουν δίχως καμιά επέκταση.

Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% ως και το 2022 και 2% ή πάνω, αλλά κοντά στο 2% από το 2023 ως το 2060. Πλεονάσματα αυτού του ύψους, προκειμένου να μη χρειαστούν πιο αποφασιστικά μέτρα αναδιάρθρωσης, για τόσο μεγάλο διάστημα θα είναι πρωτοφανή και θα λειτουργήσουν αρνητικά για την ανάπτυξη

Η σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη, έτσι όπως γίνεται, σημαίνει ότι όσο χειρότερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση θα έχουμε. Δεν προβλέπεται κανένας συγκεκριμένος τρόπος σύνδεσης χρέους-ανάπτυξης. Η επεξεργασία του μηχανισμού παραπέμπεται στο μέλλον.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα βοηθούσε στην ταχύτερη πρόσβαση στις αγορές και στην ανάπτυξη.

Γίνεται αναφορά στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, τα οποία είχαμε κερδίσει το 2012 και χάσαμε με τις καταστροφικές επιλογές Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015 και είχε ανακοινωθεί και τον Μάϊο του 2016 ότι θα δοθούν..

Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Αλλά το στοίχημα αυτό είναι ανίκανη να το κερδίσει.

Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ξένες με το πολιτικό DNA των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ