Ουκρανία-Ακυρώνονται οι εορτασμοί για τη νίκη της ΕΣΣΔ

Ουκρανία-Ακυρώνονται οι εορτασμοί για τη νίκη της ΕΣΣΔ

Η Ημέρα της Νίκης, η επέτειος της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ανέκαθεν μια μεγαλοπρεπής γιορτή για όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που τιμούσαν έτσι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της πρώην ΕΣΣΔ.

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται όμως να συμβεί φέτος στην Ουκρανία, όπου η διάθεση δεν είναι διόλου εορταστική μετά από έξι μήνες συγκρούσεων, κοινωνικής αναταραχής και απώλειας εδαφών προς όφελος της Ρωσίας.

Πολλές πόλεις έχουν ήδη ακυρώσει τις παραδοσιακές παρελάσεις ή περιορίζουν σημαντικά το μέγεθός τους. Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, δεν θα παρελάσουν άρματα μάχης για λόγους ασφαλείας ενώ επί ποδός θα βρίσκονται 5.500 αστυνομικοί για να διασφαλίσουν την τάξη.

Το Κίεβο επικαλείται την έλλειψη πόρων και τους φόβους για προβοκάτσια ως επίσημη αιτία για τις ακυρώσεις και τις περικοπές των εορταστικών εκδηλώσεων. “Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τα σκοτεινά σχέδια των Ρώσων δολιοφθορέων και των πρωτοπαλίκαρών τους”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να αποφύγουν τις μαζικές διαδηλώσεις και να συμμετάσχουν μόνο σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από το κράτος.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν να παραμείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους.

Η Ρωσία, που αναμένεται ότι θα τηρήσει και φέτος την παράδοση, επέκρινε σκληρά τη στάση αυτή της Ουκρανίας. Το γεγονός ότι η παρέλαση ακυρώθηκε είναι μια ένδειξη ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο της χώρας οι φασίστες, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, καθώς η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι έχει παραδώσει την κυβέρνηση σε ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες.

Η επέτειος στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εορτάζεται την 9η Μαΐου και όχι την 8η, όπως γίνεται στη Δύση γιατί, λόγω της διαφοράς ώρας, όταν υπογράφηκε η ανακωχή για τον τερματισμό του πολέμου, στη Μόσχα ήταν πια περασμένα μεσάνυχτα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ρωσικοί ύμνοι για την απάντηση του Πούτιν στην Μέρκελ

Ρωσία: Παράλογη η διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ