Ύπνος: Αυτή είναι η ιδανική ώρα για να κοιμηθείτε και να νιώσετε ξεκούραστοι το πρωί, σύμφωνα με ειδικούς

Μια διατροφολόγος αποκάλυψε την ακριβή ώρα που πρέπει να ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε προκειμένου να εξασφαλίσετε έναν ποιοτικό ύπνο και να νιώσετε ξεκούραστοι την επόμενη μέρα. Μάλλον είναι νωρίτερα από όσο νομίζατε.

Ύπνος: Αυτός είναι ο λόγος που ξυπνάτε συχνά στις 3 τα ξημερώματα, σύμφωνα με ειδικό

Πολλοί από εμάς παλεύουμε με προβλήματα ύπνου ξυπνώντας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ακόμα και νιώθοντας κουρασμένοι μετά από ένα ολόκληρο βράδυ ύπνου. Ωστόσο, η Kate Booker, διατροφολόγος στο Nutrition Geeks, προτείνει ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι δεν πηγαίνετε για ύπνο αρκετά νωρίς για να επιτύχετε το βέλτιστο παράθυρο “ποιοτικού ύπνου”.

Η ιδανική ώρα ύπνου για την ανάκαμψη του σώματος – Έτσι θα ξυπνήσετε πιο ξεκούραστοι το επόμενο πρωί

Σύμφωνα με την Kate Booker, θα πρέπει ιδανικά να έχετε ξαπλώσει στο κρεβάτι μέχρι τις 10 μ.μ. για να φτάσετε σε βαθύ ύπνο.

Ύπνος: Σταματήστε να ξυπνάτε κουρασμένοι καταναλώνοντας αυτές τις τροφές που ενισχύουν την ενέργεια

«Ο βαθύς ύπνος είναι κρίσιμος συμβάλλοντας στην ανάκαμψη του σώματος, την αναγέννηση των κυττάρων και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Στόχος είναι να έχετε κοιμηθεί μέχρι τις 10 μ.μ. επειδή περνάτε το περισσότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο κατά το πρώτο μισό της νύχτας. Κατά τους πρώιμους κύκλους ύπνου, ο βαθύς ύπνος γενικά διαρκεί 20 έως 40 λεπτά. Καθώς συνεχίζετε να κοιμάστε, αυτά τα στάδια σε βαθύ ύπνο γίνονται μικρότερα και περνάτε περισσότερο χρόνο σε ύπνο REM», επισημαίνει η ειδικός.

Η Kate τονίζει ότι ο πιο ευεργετικός ύπνος υφίσταται από τις 10 το βράδυ έως τις 2 το πρωί, οπότε μια ώρα ύπνου νωρίτερα είναι κρίσιμη για να εξασφαλίσει κανείς τις καλύτερες ώρες ύπνου. Έτσι επιτυγχάνεται ο “βαθύς ύπνος”, που είναι το “στάδιο ύπνου που χρειάζεστε για να νιώσετε ξεκούραστοι όταν ξυπνάτε το πρωί», όπως διευκρίνισε η Kate.

Η Kate εξήγησε περαιτέρω γιατί είναι ωφέλιμο να κοιμάται κανείς νωρίτερα, στοχεύοντας σε 7 έως 9 ώρες ύπνου. «Το 80% της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης παράγεται μεταξύ 10 το βράδυ και 2 το πρωί, αυτή η ορμόνη βοηθά στην ενίσχυση της ανοσίας, στην αποκατάσταση του κολλαγόνου, στην καύση λίπους και στην αναγέννηση ιστών. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό για την υγεία μας».

Όταν κοιμάστε σε αυτό το χρονικό διάστημα «ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης είναι πιο ευθυγραμμισμένος με τη φύση και τους φυσικούς ημερήσιους κύκλους φωτός (κιρκάδιος ρυθμός)».

Συμβουλές από την ειδικό για να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Σε μια  ανάρτηση στο Instagram, η Kate τόνισε τη σημασία του περιορισμού του μπλε φωτός, καθώς παρεμβαίνει στην παραγωγή μελατονίνης. «Τα βράδια πριν κοιμηθούμε πρέπει να περιορίσουμε την έκθεση σε έντονα φώτα για να προωθήσουμε τη νύστα και να μιμηθούμε τη φύση».

Για να βελτιστοποιήσετε τον ύπνο, η Kate δίνει τις εξής συμβουλές:

  • Να χαμηλώσετε τα έντονα φώτα και να αποφύγετε τις οθόνες το βράδυ. Το έντονο φως δίνει σήμα στο σώμα ότι είναι μέρα και όχι ώρα να χαλαρώσει για ύπνο.
  • Να ασχοληθείτε με κάτι χαλαρωτικό πριν τον ύπνο.
  • Το άφθονο φυσικό φως την ημέρα μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα τη νύχτα
  • Το σώμα θέλει να ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα ύπνου όσο το δυνατόν περισσότερο, οπότε πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, αν μπορείτε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ