Tσάι: Οι 7 κορυφαίες ποικιλίες που βοηθούν στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με τους ειδικούς

Εάν θέλετε να καταναλώσετε ένα ρόφημα με μερικά επιπλέον οφέλη για την υγεία, τότε δοκιμάστε ένα φλιτζάνι φρεσκοκομμένο τσάι αντί να πιείτε ακόμη έναν καφέ. Είναι εξαιρετικό για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο και είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη Τύπου 2. Μια μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο της Νοτιοανατολικής Κίνας διαπίστωσε ότι τα άτομα στη μελέτη που έπιναν σκούρο τσάι μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη κατά 15%. Το σκούρο τσάι περιέχει πολλές ενώσεις που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σε άλλη μελέτη έχουν εξεταστεί τα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού στην καταπολέμηση των τοξικών πλακών στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσουν σε Αλτσχάιμερ. Οι κολλώδεις βήτα αμυλοειδείς πλάκες μπορούν να διαταράξουν τις νευρικές οδούς στον εγκέφαλο όταν συσσωρεύονται μεταξύ τους και οδηγούν σε συμπτώματα όπως σύγχυση και απώλεια μνήμης. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες και ρεσβερατρόλη, ενώσεις που είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την παραγωγή πλάκας.

Επίσης είναι γνωστό ότι το τσάι επηρεάζει την απώλεια βάρους. Παρακάτω θα διαβάσετε τα 7 κορυφαία είδη τσαγιού για να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά και να κάψετε επιπλέον θερμίδες.

Οι 7 κορυφαίες ποικιλίες τσαγιού για απώλεια βάρους, σύμφωνα με τους ειδικούς

  • Πράσινο τσάι
  • Μαύρο τσάι
  • Τσάι Oolong
  • Λευκό τσάι
  • Τσάι Pu-erh
  • Τσάι Mate
  • Τσάι ιβίσκου

Πράσινο τσάι

πράσινο τσάι είναι αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους
Πηγή: Pexels

Το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικό για να ξεκινήσετε να εντάσσεται το τσάι στην καθημερινότητα σας, αφού είναι ένα από τα πιο κοινά είδη τσαγιού. Το Matcha είναι μια άλλη μορφή πράσινου τσαγιού που μπορείτε εύκολα να βρείτε στα περισσότερα καφέ για να αντικαταστήσετε τον καφέ. Εάν είστε πολύ ευαίσθητοι στην καφεΐνη στα πιο σκούρα τσάγια, το πράσινο τσάι περιέχει ένα φυσικό αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το άγχος που σχετίζεται με την καφεΐνη. «Είναι επίσης ένα από τα πιο αποτελεσματικά τσάγια για απώλεια βάρους. Υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία που συνδέουν το πράσινο τσάι με μειώσεις τόσο στο βάρος όσο και στο σωματικό λίπος», σημειώνεται στο Ηealthline.

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, φυσικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό και τις ικανότητες καύσης λίπους. «Αν και όλα τα τσάγια περιέχουν κάποιες κατεχίνες, το πράσινο τσάι έχει τα υψηλότερα επίπεδα μακράν. πως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι κατεχίνες είναι το ενεργό συστατικό του πράσινου τσαγιού που έχει ενδιαφέρον για τους ερευνητές. Η πιο γνωστή και άφθονη κατεχίνη στο πράσινο τσάι ονομάζεται γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG)», γράφει το EatingWell.

«Μια μελέτη Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και ακόμη και μείωση των πόντων στην μέση των γυναικών μετά από 12 εβδομάδες», γράφει το Women’s Health. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του πεπτιδίου γκρελίνη, γνωστού και «ορμόνη της πείνας».

Μαύρο τσάι

μαύρο τσάι η καλύτερη πηγή θειοφλαβινών που βοηθούν στην απώλεια κιλών
Πηγή: Pexels

Το μαύρο τσάι έχει το υψηλότερο επίπεδο καφεΐνης και είναι ίσως το πιο γευστικό τσάι σε αυτή τη λίστα. Εάν προσπαθήσετε να κάνετε την μετάβαση από τον καφέ στο τσάι και θέλετε μία αύξηση της ενέργειας σας ειδικά το πρωί τότε δοκιμάστε ένα μείγμα μαύρου τσαγιού. «Η παρατεταμένη οξείδωση, η οποία συνήθως αναφέρεται ως «ζύμωση», αλλάζει επίσης τη σύνθεση των πολυφαινολών ή φυτικών ενώσεων στο μαύρο τσάι», γράφει η ιστοσελίδα Everyday Heath. Αν και περιέχει επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), όπως οι λιγότερο επεξεργασμένες ποικιλίες τσαγιού, είναι καλύτερη πηγή θειοφλαβινών. Αυτές οι πολυφαινόλες σχηματίζονται όταν τα φύλλα του μαύρου τσαγιού οξειδώνονται και μπορεί να προσφέρουν οφέλη στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Εκτός από την καφεΐνη που βοηθά στην ενίσχυση του μεταβολισμού, το μαύρο τσάι περιέχει φλαβονοειδή, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να συμβάλλει στον ταχύτερο μεταβολισμό, στη μείωση της απορρόφησης λίπους και στη ρύθμιση του βάρους. «Μια μελέτη αξιολόγησε τις επιπτώσεις του μαύρου τσαγιού στη σύνθεση του σώματος σε 111 συμμετέχοντες», σημειώνει το Forbes. Σε μια περίοδο τριών μηνών, η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού βρέθηκε ότι εμποδίζει την αύξηση βάρους και ελαχιστοποιεί την περίμετρο της μέσης. Μια άλλη μελέτη για τα πιθανά οφέλη του μαύρου τσαγιού φάνηκε ότι οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού μπορεί να εμποδίσουν την πέψη, την απορρόφηση του λίπους, την παχυσαρκία και να μειώσουν το οξειδωτικό στρες.

«Μία από τις πιο ισχυρές ποικιλίες τσαγιού στην αγορά, το μαύρο τσάι περιέχει μια ισχυρή ποσότητα φλαβονοειδών που το καθιστά μια φανταστική επιλογή ροφήματος για άτομα που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος του», γράφει το σάιτ Healthify Me. Τα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι βελτιώνουν το μεταβολισμό σας και αυξάνουν την ικανότητα καύσης λίπους του σώματός σας. Έρευνα δείχνει επίσης ότι η κατανάλωση τσαγιού με υψηλά φλαβονοειδή προάγει χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους με χαμηλότερα φλαβονοειδή.

Τσάι Oolong

Oolong Tea βοηθάει στην καύση λίπους και στην απώλεια βάρους
Πηγή: Pexels

Το τσάι Oolong είναι ένα κλασικό κινέζικο τσάι που παρασκευάζεται από το φυτό Καμέλια η σινική (Camellia sinensis) που έχει κοινές ιδιότητες πράσινου και μαύρου τσαγιού. «Αν και το πράσινο τσάι θεωρείται εδώ και καιρό ως η καλύτερη ποικιλία για απώλεια βάρους, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το τσάι oolong – ένα κινέζικο τσάι που είναι μία ποικιλία ανάμεσα σε πράσινο και μαύρο– μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρό», γράφει η ιστοσελίδα Prevention.

Εκτός από την καφεΐνη που ενισχύει τον μεταβολισμό, αυτό το τσάι περιέχει μια πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Οι πολυφαινόλες ενισχύουν την πέψη και προστατεύουν από τον διαβήτη, ενώ επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), είναι γνωστή για την ενίσχυση της απώλειας βάρους και τη μείωση της φλεγμονής. «Αυτό το τσάι με καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερη ενέργεια, επειδή διεγείρει την καύση λίπους και αυξάνει τον μεταβολικό σας ρυθμό», εξηγεί το Women’s Health.

«Παρόμοιο με το πράσινο και το μαύρο τσάι, το τσάι oolong έχει κάποιες πιθανές ιδιότητες απώλειας βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τρία έως τέσσερα φλιτζάνια τσαγιού oolong την ημέρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της περιεκτικότητας σε σωματικό λίπος και στη μείωση του σωματικού βάρους μέσω της βελτίωσης του μεταβολισμού του λίπους σε ενέργεια για το σώμα», γράφει το Sports Illustrated.

Λευκό τσάι

λευκό τσάι βοηθάει στην απώλεια κιλών
Πηγή: Unsplash

Το λευκό τσάι παρασκευάζεται επίσης από το φυτό Καμέλια η σινική, αλλά τα μπουμπούκια και τα φύλλα συλλέγονται ακριβώς πριν ανθίσουν και είναι γεμάτα με μικροσκοπικές λευκές τρίχες. Το λευκό τσάι υφίσταται τη λιγότερη επεξεργασία και περιέχει την υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα άλλα μείγματα.

«Μελέτες δείχνουν ότι το λευκό τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της απώλειας βάρους. Επιπλέον, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το εκχύλισμα λευκού τσαγιού θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση του λίπους σε ποντίκια όταν βρίσκονται σε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, ενισχύοντας τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τη διάσπαση των λιποκυττάρων και αποτρέποντας το σχηματισμό νέων», εξηγεί η ιστοσελίδα Healthline.

Το λευκό τσάι περιέχει τόσο καφεΐνη όσο και κατεχίνες, οι οποίες συνεργάζονται για να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού. «Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, το λευκό τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο από όλα τα τσάγια, γεγονός που ευθύνεται για την ελαφριά, λεπτή του γεύση», λέει η Everyday Health. «Η ελάχιστη επεξεργασία σημαίνει ότι το λευκό τσάι συγκρατεί υψηλή ποσότητα αντιφλεγμονωδών αντιοξειδωτικών και επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που καίει λίπος, καθιστώντας το ένα άλλο δυνητικά ευεργετικό ρόφημα για τη μείωση του βάρους».

«Το λευκό τσάι θεωρείται μια από τις πιο ευαίσθητες ποικιλίες τσαγιού επειδή είναι ελάχιστα επεξεργασμένο», γράφει το Sport Illustrated. Αυτό το τσάι παρασκευάζεται από το ίδιο φυτό που παράγει μαύρο, πράσινο, oolong και ακόμη και τσάι Pu-erh. Ωστόσο, δεν τυλίγεται ούτε ψήνεται γεγονός που ελαχιστοποιεί την οξείδωση που έχει.

Τσάι Pu-erh

τσάι Pu-erh για την διαχείρηση του βάρους και την απώλεια λίπους
Πηγή: Ρexels

Το τσάι Pu-erh προέρχεται επίσης από την Κίνα και πήρε το όνομά του από την πόλη στην οποία αναπτύχθηκε. Αυτό το τσάι περνά από μια διαδικασία ζύμωσης αφού πρώτα στεγνώσουν τα φύλλα του τσαγιού. Αυτό αλλάζει την γεύση και επιτρέπει στο τσάι να παλαιώσει. «Μέρος των πλεονεκτημάτων του τσαγιού pu-erh για την απώλεια βάρους θα μπορούσε να είναι το πώς βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν και μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί αποτελέσματα μόνο in vitro και σε ποντίκια», λέει η ιστοσελίδα Insider.

Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικός για την απώλεια βάρους, επειδή το ασυνήθιστα υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα να αποθηκεύσουν την περίσσεια, αχρησιμοποίητη ζάχαρη ως λίπος.

Δεδομένου ότι το τσάι Pu-erh είναι ζυμωμένο, μπορεί να λειτουργήσει ως προβιοτικό. Αποκαθιστά τα υγιή βακτήρια στο έντερο που βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της πείνας, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση του βάρους. «Εγγενές στην κινεζική κουλτούρα τσαγιού, το τσάι Pu Erh εμποδίζει το σώμα σας να παράγει περισσότερα λίπη», εξηγεί η ιστοσελίδα Healthify Me. Η καλύτερη ώρα για να πιείτε τσάι Pu-erh είναι μία ώρα μετά το γεύμα, έτσι ώστε να μπορεί να εξαφανίσει τα λίπη που είναι δύσκολα στην πέψη και το υπερβολικό λίπος από το σώμα.

«Το ζυμωμένο τσάι Pu-Erh προέρχεται από την επαρχία Yunnan της Κίνας και είναι ένα δημοφιλές βοήθημα αδυνατίσματος στην Ασία», γράφει το Women’s Health. Περιέχει δύο ενώσεις, τη θεαβρουνίνη και το γαλλικό οξύ. Αυτές οι δύο ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην απομάκρυνση των τοξινών. Επιπλέον έχουν αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Research International.

Τσάι Mate

Τσάι Mate Yerba Mate βοηθάει στην απώλεια κιλών
Πηγή: Unsplash.

Το Yerba Mate είναι η πιο γνωστή παραλλαγή του mate, που πωλείται σε συσκευασίες και είναι εύκολο να το αγοράσει κανείς. Ωστόσο, το Yerba Mate είναι ένα παραδοσιακό ποτό που προέρχεται από τη Νότια Αμερική και σερβίρεται παραδοσιακά σε κολοκύθα με μεταλλικό καλαμάκι. «Το Yerba mate είναι ένα τσάι της Νότιας Αμερικής που παρασκευάζεται από τα φύλλα και τα κλαδιά του φυτού yerba mate που αποξηραίνονται σε φωτιά», γράφει το HealthMatch.

Ορισμένες ιδιότητες απώλειας βάρους έχουν αποδοθεί στο τσάι yerba mate, με μελέτες σε ζώα να δείχνουν ότι έχει αποτελέσματα κατά της παχυσαρκίας. Ωστόσο για να πιστοποιηθούν τα αποτελέσματα χρειάζονται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους.

Το συγκεκριμένο τσάι είναι πλούσιο στα ίδια αντιοξειδωτικά με άλλες ποικιλίες τσαγιού. Επιπλέον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, με μία μερίδα να περιέχει περίπου 80 mg. «Το Yerba mate έχει μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών και διακρίνεται για την υψηλή του περιεκτικότητα σε καφεΐνη και τις δυναμωτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ιδιότητες για την διαχείριση της παχυσαρκίας», εξηγεί το Sports Illustrated.

Όμοια με το πράσινο τσάι, το yerba mate προάγει τον μεταβολισμό του λίπους μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται βήτα-οξείδωση, η οποία δίνει προτεραιότητα στη μετατροπή του υπερβολικού σωματικού λίπους σε ενέργεια.

«Το τσάι Mate, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς τσαγιού Yerba mate, θα μπορούσε να έχει κάποια σοβαρά οφέλη απώλειας βάρους», γράφει το Women’s Health. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods διαπίστωσε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να χάσετε βάρος. Επιπλέον μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη.

Τσάι ιβίσκου

τσάι ιβίσκος για την απώλεια βάρους
Πηγή: Unsplash.

Εάν δεν μπορείτε να ανεχτείτε την καφεΐνη, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε ένα τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη. Το τσάι ιβίσκου παρασκευάζεται από αποξηραμένα άνθη ιβίσκου και παράγει ένα φλιτζάνι τσάι που είναι ξινό και φρουτώδες, παρόμοιο με το cranberry. «Αυτό το στυφό, πικάντικο τσάι – που συλλέγεται από φύλλα ιβίσκου – προσφέρει κατεχίνες όπως η επιγαλλοκατεχίνη EGCG και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης», γράφει η ιστοσελίδα Everyday Heath.

Μια άλλη μελέτη σε ζώα και ανθρώπους υποδηλώνει ότι το εκχύλισμα ιβίσκου δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα γι’ αυτές τις ιδιότητες του.

Το φυτό ιβίσκου περιέχει ανθοκυανίνες, φαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή. Όλα αυτά είναι γνωστό ότι μειώνουν την ποσότητα λίπους που αποθηκεύει ένα άτομο στο σώμα του μειώνοντας το μέγεθος των μεμονωμένων λιποκυττάρων.

«Το τσάι ιβίσκου είναι ένα είδος τσαγιού από βότανα που παρασκευάζεται από το ανθισμένο φυτό ιβίσκου. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο αποτελεσματικό είναι για την απώλεια βάρους. Ωστόσο ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τσάι ιβίσκου μπορεί να προστατεύει από την παχυσαρκία», γράφει το Insider.

Μία μελέτη σε 36 υπέρβαρα άτομα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν εκχύλισμα ιβίσκου έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος σε διάστημα 12 εβδομάδων από τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

«Μπορείτε να παρασκευάσετε τσάι ιβίσκου χρησιμοποιώντας τα άνθη του φυτού ιβίσκου», εξηγεί το Healthify Me. Έχει μια ευχάριστη, πικάντικη γεύση και φαίνεται ροζ με κοκκινωπή απόχρωση. Η κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου σας προμηθεύει με ορισμένες φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην απώλεια του λίπους και στη ρύθμιση των γονιδίων του μεταβολισμού των λιπιδίων. Σύμφωνα με την Penn Medicine, το τσάι ιβίσκου μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λίπους και μπορεί να αποτρέψει την επιθυμία για γλυκό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ