Μαρινάκης: «Ψήφος κατά της δυνατότητας για επιστολική ψήφο είναι ψήφος υπέρ της αποχής» – Τι απαντά στην κριτική του ΚΚΕ

«Εμβληματική, ιστορική και τεράστιας σημασίας μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε ο Παύλος Μαρινάκης την θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, που θα εφαρμοστεί στις επικείμενες ευρωεκλογές. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «είναι ο μοναδικός τρόπος ψηφοφορίας για τους εκλογείς του εξωτερικού και προαιρετική επιλογή των εκλογέων του εσωτερικού, εφόσον κάνουν αυτή την επιλογή μέχρι το χρονικό διάστημα που έχει αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, 40 ημέρες».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «η μυστικότητα και το αδιάβλητο εξασφαλίζεται μέσα από μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν π.χ. η διπλή ταυτοποίηση με κινητό και email, η ταυτοπροσωπία που θα βάζει στο φάκελο ο εκλογέας, η υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφει και βεβαίως το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας ξεχωριστός φάκελος σφραγισμένος, ο οποίος είναι αδύνατο με βάση την κατασκευή του να χαραχθεί».

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών της Ευρώπης» είπε και αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση της επιλογής, καθώς, όπως είπε, διευκολύνει τους υπερήλικες, τους πολίτες που νοσούν, φοιτητές και συμπολίτες μας που δουλεύουν σεζόν, μαθητές που έχουν εξετάσεις κλπ. Επίσης, σημείωσε ότι για να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία αλλά απαιτεί 151 ψήφους.

«Ψήφος κατά της δυνατότητας για επιστολική ψήφο είναι ουσιαστικά μια ψήφος υπέρ της αποχής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επίσης είπε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου να υπάρχει και για τις εθνικές εκλογές αλλά αυτή τη στιγμή, όπως είπε, δεν υπάρχει κάτι δεσμευτικό ούτε μπορεί να νομοθετηθεί μαζί.

Ξεκαθάρισε ότι η επικείμενη νομοθέτηση που θα γίνει στις αρχές του έτους θα αφορά μόνο τις ευρωεκλογές και την περίπτωση δημοψηφισμάτων και όχι τις εθνικές εκλογές.

Απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ για την δυνατότητα άσκησης πιέσεων σε ψηφοφόρους με την επιστολική ψήφο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αυτή την αιτίαση ως «εκτός τόπου και χρόνου». «Είναι απέναντι στην κοινή λογική, δεν έχει καμία βάση, δεν θα ψηφίζει κανείς παραβιάζοντας την μυστικότητα της ψήφου» είπε και υποστήριξε ότι «είναι μια πρόφαση του ΚΚΕ για να ακολουθήσει την συνήθη τακτική του “όχι σε όλα”».

Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Παύλος Μαρινάκης είχε αναφέρει για την επιστολική ψήφο ότι είναι ένα νομοσχέδιο «βαθιά κοινωνικό» που «διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην πιο σημαντική στιγμή της Δημοκρατίας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της».

«Διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία, εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, τους ανθρώπους που εργάζονται μακριά από τον τόπο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, τους συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι έδειξαν πως θέλουν να συμμετέχουν και να έχουν φωνή και λόγο στην πολιτική ζωή της πατρίδας τους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «αποδεικνύουμε έτσι στην πράξη ότι θέλουμε οι Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές και να δημιουργήσουμε άλλο ένα εργαλείο που θα συμβάλει στη μείωση της αποχής».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα 4 σημεία του νομοσχεδίου: Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων, διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.

Η διαδικασία εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε δεκάδες χώρες στο εξωτερικό όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο κλπ., είπε, ενώ διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, ενώ προβλέπεται η συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών, αποτελούμενων από δικαστικούς.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί με τα κόμματα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες και έπειτα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ξεκαθάρισε.

Δεν υπήρχε καμία δέσμευση για τα θέματα της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν υπήρχε καμία δέσμευση για τα θέματα της συνάντησης. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε μια πάγια εθνική θέση με τον πιο σαφή τρόπο, όπως έχει κάνει σε κάθε ευκαιρία για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μπορεί να μην ήταν το κεντρικό αντικείμενο της ατζέντας των δύο πρωθυπουργών, αλλά και σε καμία περίπτωση ούτε δεχθήκαμε, ούτε θα μπορούσαμε να δεχθούμε το να μην θέσουμε μια πάγια εθνικής μας διεκδίκηση» τόνισε.

Για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν στην Θράκη σημείωσε ότι δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ