Λιβάνιος για επιστολική ψήφο: Φοβική η θέση του ΚΚΕ – Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας

Στον ΑΝΤ1 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, σχετικά με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σήμερα (30/11) στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβάνιος, στις 9 Ιουνίου 2024 είναι οι ευρωεκλογές και οι εκλογείς που θέλουν να ψηφίσουν με επιστολή, θα πρέπει έως τις 28-29 Απριλίου να έχουν κάνει την αίτηση και έπειτα από 15 ημέρες θα παραλάβουν τον φάκελο με το εκλογικό υλικό ώστε να μπορούν να πάρουν μέρος στις εκλογές.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. Η αίτηση θα γίνεται με κωδικούς μέσω του gov.gr, θα υπάρχει επαλήθευση του προσώπου μέσω του κινητού τηλεφώνου του. Η αίτηση συμπληρώνεται μόνο από τον εκλογέα, ενώ προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για κάθε παραποίηση. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας με βάση όσα ισχύσουν σε πολλές χώρες που εφαρμόζεται ήδη το μέτρο».

Σχετικά με τις ενστάσεις του ΚΚΕ, ότι με την επιστολική ψήφο υπάρχει πεδίο για να ασκηθεί πίεση π.χ. σε εργαζόμενους από έναν εργοδότη για το τι θα ψηφίσουν, ο κ. Λιβάνιος απάντησε πως πρόκειται για μία παρωχημένη λογική. «Κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα. Ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει σπίτι του. Πρόκειται για μία καθαρά φοβική θέση, η οποία δεν έχει θέση σε μία σύγχρονη δημοκρατία».

Επίσης τόνισε πως: «Ευελπιστούμε ότι θα είναι πολλοί περισσότεροι από τους 25.000 που ψήφισαν με φυσική παρουσία στο εξωτερικό στις εθνικές εκλογές. Σκεφτείτε ότι ένας εκλογέας έπρεπε να πάει από το Μπουένος Άιρες στο Τέξας για να ψηφίσει καθώς έπρεπε να συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των 40 ατόμων για να λειτουργήσει εκλογικό τμήμα. Στην ουσία δεν τον διευκολύναμε».

Επεσήμανε δε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να ψηφίσουν και όλοι εκείνοι για τους οποίους έγινε «τόση συζήτηση» στις εθνικές εκλογές, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ