Επιστολική ψήφος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Βήμα βήμα όλη η διαδικασία

Βήμα-βήμα εξηγεί το υπουργείο Εσωτερικών τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα (30/11) στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις» και συγκεκριμένα την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου, παρουσίασαν η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Αθανάσιου Μπαλέρμπα.

Το νομοσχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες: εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ΑμεΑ στον προεκλογικό διάλογο.

Συγκεκριμένα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας δύναται να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα.

Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Η επιστολική ψήφος προβλέπεται για την ώρα στην εν λόγω πρωτοβουλία μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  • Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
  • Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
  • H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
  • Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
  • Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο – υπεύθυνη δήλωση.

Τι θα περιέχει ο φάκελος

Ο φάκελος αποστέλλεται το αργότερο 20 ημέρες πριν τις εκλογές από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η αποστολή γίνεται χωρίς χρέωση του παραλήπτη και με υποχρέωση παραλαβής είτε από τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητά εξουσιοδοτηθεί για την παραλαβή του. Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο (link) για να βλέπει την πορεία αποστολής (tracking).

Θα περιέχει:

  • Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου
  • Φάκελος ψηφοφορίας
  • Ψηφοδέλτιο
  • Έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων
  • Έντυπο – Υπεύθυνη δήλωση
  • Όλοι οι φάκελοι έχουν γνώρισμα γνησιότητας

Πως ψηφίζετε

  • Ο εκλογέας αρχικά διαβάζει προσεκτικά το έντυπο των οδηγιών. Στη συνέχεια, συμπληρώνει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και γράφει τα στοιχεία του.
  • Έχει έτοιμη φωτοτυπία της ταυτότητας ή του ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης, ασχέτως αν είναι σε ισχύ ή όχι.
  • Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές.
  • Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει.
  • Βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο και τον κλείνει.
  • Αποστέλλει τον φάκελο με – όπου είναι εφικτό – χρέωση παραλήπτη.

Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών. Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου.

Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων. Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα.

Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητές ΣτΕ, Εισηγητές ΕλΣυν) και δύο μέλη δικαστικούς υπαλλήλους

Παραλαμβάνουν τους φακέλους επιστροφής επιστολικής ψήφου, ελέγχουν με βάση τον ειδικό εκλογικό αριθμό του εκλογέα (που αναγράφεται στο εξωτερικό μέρος του φακέλου) την εγγραφή του εκλογέα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με email για την παραλαβή του φακέλου. Σημειώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την παραλαβή της επιστολικής ψήφου. Τοποθετούν τον φάκελο της επιστροφής εκλογικής ψήφου στην ειδική κάλπη του εκλογικού τμήματος που ανήκει ο εκλογέας.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ελληνική Δημοκρατία. Με την καθιέρωση για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας της επιστολικής ψήφου, αίρονται όλα τα πραγματικά/πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, για όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, όπου και αν ζουν και όπου και αν βρίσκονται, την ημέρα των Ευρωεκλογών, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο – νομικό ή πραγματικό – για  τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Είναι η καλύτερη αφετηρία για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας.».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εντός και εκτός επικρατείας στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είναι ένα μεγάλο βήμα. Ένα βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας.».

Διαβάστε την παρουσίαση εδώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ