Κεραμέως-Λιβάνιος για επιστολική ψήφο: 40 ημέρες πριν τις εκλογές και μέσω gov.gr οι αιτήσεις

Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν αυτή την ώρα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.

Σημειώνεται πως νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης (30/11), στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε πως αλλάζει το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. «Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν και να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία» δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως «δίνει λύση στο ζήτημα της αποχής. Πλέον δεν θα παίζουν ρόλο οι δαπάνες για ταξίδι. Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα θα στηρίξουν για να βοηθήσουμε τους ψηφοφόρους. Στις ευρωεκλογές 2024 δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων σε Ελλάδα και εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία».

«Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου», κατέληξε.

Με την σειρά του, ο Θοδωρής Λιβάνιος υπογράμμισε ότι επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές, οι οποίοι εάν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι, θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%.

Το πεδίο εμβέλειας προς το παρόν αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα

«Η επιστολική ψήφος, χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό. ΑμεΑ, εποχικοί εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που δουλεύουν τις Κυριακές, γιατροί, νοσηλευτές, τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ασφάλεια και εγκυρότητα, ενώ προστατεύεται η μυστικότητα της ψήφου. Με την επιστολική ψήφο ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά του. Στο εξωτερικό δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική. Η καταμέτρηση θα γίνει στις 19:00 της Κυριακής, όπως και στην Ελλάδα. Το πεδίο εμβέλειας προς το παρόν αφορά τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω εξετάσεων για τους μαθητές. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες παροτρύνουν τα κράτη-μέλη για να καθιερώσουν την επιστολική ψήφο».

Παράλληλα, επεσήμανε:  «Στις ευρωεκλογές υπάρχει πάντα μεγάλη αποχή και αυτό θέλουμε να μειώσουμε. Οι απόδημοι μπήκαν στο apodimoi.gov.gr και αντίστοιχη πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και τώρα. Θα έρχεται κωδικός μιας χρήσης και η πλατφόρμα θα ανοίξει 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην μέχρι τώρα πλατφόρμα θα υπάρχει διασύνδεση. 20 ημέρες πριν τις εκλογές θα σταλούν οι φάκελοι στους ψηφοφόρους που έχουν υποβάλλει αίτηση. Θα σταλεί το εκλογικό υλικό πρώτα στο εξωτερικό και μετά στο εσωτερικό. Ο φάκελος θα περιέχει πέντε πράγματα.

  • Τον φάκελο επιστροφής ψήφου,
  • τον φάκελο ψηφοφορίας,
  • το ψηφοδέλτιο,
  • έντυπο προς τους ψηφοφόρους και
  • έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.

Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί. Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Ανάλογα με την συμμετοχή θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή για το πού θα συγκεντρώνονται. Η αποστολή από το Υπουργείο προς το παραλήπτη θα γίνεται ατελώς».

«Την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι φάκελοι, θα υπάρξει επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια. Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θα είναι το Σάββατο στις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ