Το πικάντικο λαχανικό που μπορεί να ενισχύσει την μνήμη, σύμφωνα με μελέτη

Μια μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία δείχνει ότι ένα δημοφιλές πικάντικο πράσινο καρύκευμα βοηθά «ουσιαστικά» στην ενίσχυση της μνήμης. Πρόκειται για το γουασάμπι (wasabi), ένα λαχανικό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως καρύκευμα στο σούσι. Αυτό σημαίνει ότι το αγαπημένο πολλών ανθρώπων, ιαπωνικό φαγητό αποτελεί πολλά περισσότερα από ένα απλό πιάτο με ψάρι και φύκια.

Το πικάντικο και υγιεινό καρύκευμα που ενισχύει τη μνήμη

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τοχόκου ανακάλυψαν ότι το wasabi, βελτιώνει τόσο τη βραχυπρόθεσμη όσο και τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Ο ερευνητής Rui Nouchi, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης, Γήρανσης και Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τοχόκου, είπε στο CBS News ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, παρόλο που βασίστηκαν σε περιορισμένο δείγμα ανθρώπων χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

«Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες σε ζώα ότι το wasabi προσέφερε οφέλη στην υγεία», είπε σε συνέντευξή του από το γραφείο του στη βορειοανατολική Ιαπωνία. «Αλλά αυτό που πραγματικά μας εξέπληξε ήταν η δραματική αλλαγή. Η βελτίωση της μνήμης ήταν πραγματική και ουσιαστική».

Τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης για το wasabi

Το κύριο ενεργό συστατικό του ιαπωνικού wasabi είναι μια βιοδραστική ένωση που ονομάζεται 6-MSITC (6 methylsulfinyl hexyl isothiocyanate) και αποτελεί ένα γνωστό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες που υπάρχει μόνο σε ίχνη, είπε ο Nouchi. Στη μελέτη συμμετείχαν 72 υγιή άτομα, ηλικίας 60 έως 80 ετών. Οι μισοί από αυτούς έλαβαν 100 χιλιοστόγραμμα εκχυλίσματος wasabi πριν τον ύπνο, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία κατέγραψε «σημαντικές» ενισχύσεις σε δύο πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, την εργασιακή (βραχυπρόθεσμη) μνήμη και τη μακροχρόνια μνήμη, με βάση τυποποιημένες αξιολογήσεις για τις γλωσσικές δεξιότητες, τη συγκέντρωση και την ικανότητα εκτέλεσης απλών εργασιών. Δεν παρατηρήθηκε βελτίωση σε άλλους τομείς της γνωστικής λειτουργίας, όπως ο ανασταλτικός έλεγχος (η ικανότητα να παραμείνει κάποιος συγκεντρωμένος), η εκτελεστική λειτουργία ή η ταχύτητα επεξεργασίας.

Τα άτομα που έλαβαν θεραπεία wasabi είδαν τις βαθμολογίες τους στην επεισοδιακή μνήμη να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 18%, είπε ο Nouchi, και σημείωσαν κατά μέσο όρο 14% υψηλότερη βαθμολογία από την ομάδα εικονικού φαρμάκου συνολικά.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι το 6-MSITC μειώνει τη φλεγμονή και τα οξειδωτικά επίπεδα στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της μνήμης, και ενισχύει τη νευρική πλαστικότητα.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιστήμονες ανέφεραν πως τα άτομα που έλαβαν wasabi «έδειξαν βελτιωμένη απόδοση λεκτικής επεισοδιακής μνήμης καθώς και καλύτερη απόδοση στη συσχέτιση προσώπων και ονομάτων, που είναι συχνά το κύριο πρόβλημα που σχετίζεται με τη μνήμη στους ηλικιωμένους ενήλικες».

Η φυτική ρίζα Wasabi είναι μέλος της οικογένειας Brassicaceae, η οποία περιλαμβάνει και τη μουστάρδα. Η πικάντικα πάστα καρυκεύματος έγινε πολύτιμη στην Ιαπωνία πριν από αιώνες για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες, οι οποίες την καθιστούν ικανή να εξοντώνει τα παθογόνα στις τροφές, όπως το E-coli και ο σταφυλόκοκκος, ενώ η γεύση και το άρωμά της συμπληρώνουν τα θαλασσινά.

Ο Nouchi, ειδικός στην πρόληψη της άνοιας, τονίζει τη σημασία της θεραπείας με wasabi αφού παρατήρησε σημαντικά ποσοστά εγκατάλειψης των συμβατικών μεθόδων διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου, όπως η μεσογειακή διατροφή, η άσκηση και η μουσικοθεραπεία. Επισήμανε πως ένα καθημερινό συμπλήρωμα με wasabi θα ήταν πιο αποτελεσματικό, ειδικά για τους ηλικιωμένους, ενώ θα προσφέρει περισσότερα οφέλη από άλλα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά μπαχαρικά, όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Τοχόκου στοχεύει να δοκιμάσει το wasabi σε άλλες ηλικιακές ομάδες και να διερευνήσει εάν το μπαχαρικό μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση σε ασθενείς με άνοια.

Οι προβληματισμοί

Παράλληλα όμως τίθεται το ερώτημα: Αυτή η αφράτη πάστα που σερβίρεται σχεδόν σε όλα σχεδόν τα σούσι μπαρ, ακόμα και σε αυτά στην Ιαπωνία, είναι γνήσιο wasabi; Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι λευκό χρένο βαμμένο με πράσινο χρώμα.

Γεγονός είναι ότι το wasabi είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί. Το φυτό αυτό χρειάζεται σχεδόν δύο χρόνια για να ωριμάσει και απαιτεί ακριβείς συνθήκες θερμοκρασίας, σκιάς και νερού.

Το γνήσιο wasabi πρέπει να καταναλώνεται φρέσκο, με τη ρίζα ή το στέλεχος του φυτού, τριμμένο δίπλα στο τραπέζι, λίγο πριν το φαγητό. Στα πλεονεκτήματα του είναι ότι, μόνο ένα μικρό κομμάτι προσφέρει τα ίδια οφέλη με τα συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Tohoku.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Τοχόκου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Μια εταιρεία wasabi, η Kinjirushi Co., παρείχε χρηματοδότηση, αν και οι ερευνητές λένε ότι η εταιρεία δεν είχε κανένα ρόλο στην ίδια τη μελέτη.

Συμπέρασμα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους υποδηλώνουν ότι το wasabi μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη βελτίωση της μνήμης. Ωστόσο, σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα.

Πηγή: FOXreport.gr

Δείτε πώς μπορείτε να διορθώσετε τη δυνατότητα αυτόματης φωτεινότητας του iPhone σας

Τρέλανε κόσμο η Sega – Ανακοίνωσε την αναγέννηση 5 κλασικών παιχνιδιών σε 93 δευτερόλεπτα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ