To μυστικό του καλού και ποιοτικού ύπνου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται τι σημαίνει καλός και ποιοτικός ύπνος συνήθως το μυαλό τους πηγαίνει στη ποσότητα, δηλαδή πόσες ώρες κοιμούνται κάθε βράδυ.

Οι ώρες ύπνου είναι ένα σημαντικό μέρος ενός καλού ύπνου αλλά μπορεί να μην είναι ο πιο σημαντικός δείκτης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Health.

Ερευνητές που συνεργάζονται με το Χάρβαρντ παρουσίασαν μία μελέτη κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου (NSF).

Μετά από ανασκόπηση 63 επιστημονικών δημοσιεύσεων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η συνέπεια του χρόνου έναρξης και λήξης του ύπνου είναι σημαντική για την υγεία, την ασφάλεια και την απόδοση»

«Όταν μιλάμε για ύπνο, η διάρκεια τραβάει τη μεγαλύτερη προσοχή», είπε ο Μάθιου Γουίβερ, μέλος του Τμήματος Ύπνου και Κιρκαδικών Διαταραχών του Νοσοκομείου Brigham and Women στη Βοστώνη, που συμμετείχε στην έρευνα.

Και συνέχισε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο του υγιεινού ύπνου, αλλά είναι μόνο ένα συστατικό. Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν τα τελευταία χρόνια ότι η τακτικότητα του ύπνου είναι επίσης πολύ σημαντική».

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ακανόνιστος ύπνος έχει συνδεθεί με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, σύμφωνα με τον Μάθιου Γουίβερ.

«Συσχετίστηκε με χειρότερα μεταβολικά αποτελέσματα, όπως παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, αλλά και καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, αύξηση σε διάφορους φλεγμονώδεις δείκτες και αυξημένο πόνο», τόνισε ο επιστήμονας

Η έρευνα έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι έχουν ασυνεπή μοτίβα ύπνου, αυτό τείνει να έχει αρνητική επίδραση στη διάρκεια του ύπνου τους και στην ποιότητά του.

«Η ψυχική υγεία ήταν επίσης χειρότερη, με τον ακανόνιστο ύπνο να σχετίζεται με περισσότερη κατάθλιψη, χειρότερη διάθεση, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερη γενική ευεξία», σημείωσε ο Weaver.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η τακτική ρουτίνα στον ύπνο, δηλαδή να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε σε συγκεκριμένες και ίδιες ώρες κάθε μέρα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην γενική υγεία μας.

Ένα ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, διαβήτη, αύξηση βάρους, υψηλή χοληστερόλη και προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, όπως η αρτηριακή πίεση και η αθηροσκλήρωση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ