Πώς ένας κακός ύπνος μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Το ξενύχτι μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι για πολλές μέρες. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο όπως ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, η απώλεια μιας νύχτας ύπνου αλλάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και σας κάνει να νιώθετε ασταθής.

Ενώ αυξάνει το πόσο σεξουαλικά διεγερμένοι ή επιθετικοί αισθάνονται οι άνθρωποι για λίγες ώρες, παρατηρήθηκε αντικαταθλιπτική δράση για μέρες. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της ορμόνης ντοπαμίνης για την καλή αίσθηση, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Διαπιστώσαμε ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί έντονη αντικαταθλιπτική επίδραση και επανασυνδέει τον εγκέφαλο. Αυτή είναι μια σημαντική υπενθύμιση για το πώς οι απλές δραστηριότητές μας, όπως μια νύχτα χωρίς ύπνο, μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον εγκέφαλο σε μόλις λίγες ώρες» δήλωσε η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Northwestern, Yevgenia

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ 6 και 9 ώρες τη νύχτα. Η τακτική έλλειψη αυτού του χρονικού διαστήματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας, του διαβήτη και της άνοιας.

«Η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει μελετηθεί καλά και οι ομοιόμορφες επιβλαβείς επιπτώσεις της είναι ευρέως τεκμηριωμένες. Αλλά η βραχυπρόθεσμη έλλειψη ύπνου – όπως αυτή που προκαλείται όταν ένας μαθητής μένει ξύπνιος όλη τη νύχτα πριν από μια εξέταση – είναι λιγότερο κατανοητή» τόνισε η Kozorovitskiy.

πηγή: pexels.com / cottonbro studio

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron, εξέτασε την επίδραση της έλλειψης μιας νύχτας ύπνου σε ποντίκια. Οι ερευνητές στέρησαν από τα ποντίκια τον ύπνο και στη συνέχεια παρακολούθησαν τηn συμπεριφορά τους και εξέτασαν τον εγκέφαλό τους για να δουν πώς τους επηρέασε αυτό.

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια ήταν πιο δραστήρια και παρουσίαζαν περισσότερες σεξουαλικές συμπεριφορές μετά την έλλειψη ύπνου.

Ο εγκέφαλός τους έδειξε αύξηση στη ντοπαμίνη, η οποία προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης, ικανοποίησης και κινήτρου. Η ορμόνη άλλαξε επίσης τμήματα του εγκεφάλου, κάνοντας το αίσθημα της ευτυχίας να διαρκεί αρκετές ημέρες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να εξελίχθηκε για να βοηθήσει τα ζώα να αμυνθούν ενάντια στους θηρευτές στη φύση. Ωστόσο, προειδοποίησαν ενάντια στην τακτική έλλειψη ύπνου ως μέσο βελτίωσης της διάθεσης.

«Η αντικαταθλιπτική επίδραση είναι παροδική και γνωρίζουμε τη σημασία ενός καλού ύπνου» τόνισε η Kozorovitskiy. «Θα έλεγα ότι είναι προτιμότερο να πάτε στο γυμναστήριο ή να κάνετε μια ωραία βόλτα. Αυτές οι νέες γνώσεις είναι πιο σημαντικές όταν πρόκειται για την αντιστοίχιση ενός ατόμου με το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό» κατέληξε.

Πηγή: FOXreport.gr

Ψάρι ηλικίας 160 εκατομμυρίων ετών έβγαζε τη σάρκα των θυμάτων του με τα διαβολικά του δόντια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ