Time blindness: Τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι δεν έχεις αίσθηση του χρόνου

Ο χρόνος είναι μια έννοια που είναι βαθιά ριζωμένη στους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς, τόσο ψυχικά όσο και βιολογικά. Οι άνθρωποι είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται και να ακολουθούν με ακρίβεια την πορεία του χρόνου. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσκολίες στη ρύθμιση αυτού του εσωτερικού ρολογιού, δηλαδή αυτού είναι που οι ψυχολόγοι αποκαλούν time blindness (χρονική τύφλωση), δηλαδή έλλειψη ρεαλιστικής αίσθησης του χρόνου.

Τι είναι το time blindness

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα άτομο με time blindness πιθανότατα θα έχει δυσκολίες με δραστηριότητες και ευθύνες που περιλαμβάνουν τη διαχείριση του χρόνου, όπως τον προγραμματισμό, τη δημιουργία χρονοδιαγραμμάτων, τις αναθέσεις εργασιών και ακόμη και τη θέσπιση στόχων. Αν και «χρονική τύφλωση» είναι συνήθως ένας κοινός δείκτης της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μελέτες δείχνουν ότι η αντίληψή μας για τον χρόνο συνδέεται στενά με την ευημερία και τις συναισθηματικές μας καταστάσεις. Έτσι οι αλλαγές στον συναισθηματικό κόσμο μας μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο που περνάει.

Για παράδειγμα, στις στιγμές που ο χρόνος φαίνεται να κυλάει αργά, αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι έχουμε άγχος. Αντίθετα, όταν ο χρόνος φαίνεται να πετάει, αυτό είναι συνήθως μια ένδειξη μίας αυξημένης εγρήγορσης. Ωστόσο, για ένα άτομο με time blindness, η υποτίμηση ή η υπερεκτίμηση της πορείας του χρόνου είναι πιο σοβαρή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες με την παρορμητικότητα, τη διατήρηση της προσοχής και άλλα.

6 συχνά σημάδια που δείχνουν ότι έχεις time blindness

  1. Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τον χρόνο σας
  2. Είστε πάντα αργοπορημένοι σε όλα
  3. Δυσκολεύεστε να εναλλάσσετε την προσοχή σας μεταξύ εργασιών
  4. Αναβάλλετε συχνά πράγματα
  5. Δυσκολεύεστε να ελέγξετε την παρορμητικότητά σας
  6. Δυσκολεύεστε να τηρήσετε τις προθεσμίες

Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τον χρόνο σας

Μπορεί να βρεθείτε να σκέφτεστε ότι μια συγκεκριμένη εργασία θα πάρει σημαντικά περισσότερο ή λιγότερο χρόνο από όσο διαρκεί στην πραγματικότητα. Υπάρχει η περίπτωση να έχετε στιγμές όπου νιώθετε ότι ο χρόνος γλιστράει φεύγει μέσα από τα χέρια σας, γεγονός που σας προκαλεί άγχος.

Είστε πάντα αργοπορημένοι σε όλα

Συχνά καταλήγετε να αργείτε σε συναντήσεις και ραντεβού. Ποτέ δεν θέλετε να αργήσετε, αλλά δεν φαίνεται να μπορείτε να το αποφύγετε, και αυτό συχνά γίνεται απογοητευτικό για εσάς και τους ανθρώπους που σας περιμένουν.

Δυσκολεύεστε να εναλλάσσετε την προσοχή σας μεταξύ εργασιών

Η εναλλαγή από την μία εργασία στην άλλη μπορεί να είναι μια ταλαιπωρία για εσάς. Είναι σαν να δυσκολεύεται ο εγκέφαλός σας να αλλάξει ταχύτητα από την μία εργασία στην άλλη. Ίσως είναι δύσκολο να ολοκληρώσετε μια εργασία και να περάσετε στην επόμενη χωρίς να νιώσετε απογοήτευση ή να χάσετε την εστίασή σας.

Αναβάλλετε συχνά πράγματα

Μπορεί να βρεθείτε να αναβάλλετε πράγματα – όχι απαραίτητα επειδή δεν θέλετε να τα κάνετε ή επειδή είστε τεμπέλης, αλλά επειδή η προσπάθεια να υπολογίσετε πόσο χρόνο χρειάζεστε για να τα κάνετε μπορεί να είναι δύσκολη.

Δυσκολεύεστε να ελέγξετε την παρορμητικότητά σας

Μερικές φορές βρίσκεστε να ενεργείτε με βάση την παρόρμηση σας και να κάνετε επιλογές χωρίς να σκέφτεστε τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους. Συνήθως δεν σχεδιάζετε πριν πάρετε κάποια απόφαση.

Δυσκολεύεστε να τηρήσετε τις προθεσμίες

Δυσκολεύεστε να παρακολουθείτε όλα τα σημαντικά χρονοδιαγράμματα. Το ημερολόγιό σας συχνά μοιάζει με λαβύρινθο, και καταλήγετε να χάνετε ραντεβού, να ξεχνάτε τις εργασίες σας ή απλώς να μην εμφανίζεστε σε εκδηλώσεις που υποτίθεται ότι θα παρευρεθείτε.

Συμπέρασμα

Η έλλειψη της αίσθησης του χρόνου μπορεί να μετατρέψει την καθημερινότητα σας σε χάος, χωρίς αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης. Μπορεί να αναστατώσει τον προγραμματισμό σας, να προκαλέσει προβλήματα στο χρονοδιάγραμμά σας, ακόμη και να επηρεάσει την συναισθηματική ευημερία σας.
Ωστόσο, αν παρατηρείτε σημάδια «χρονικής τύφλωσης» χρόνου και κάνετε μικρά βήματα για να διαχειριστείτε τον χρόνο σας πιο αποτελεσματικά τότε μπορείτε να ανακτήσετε την αίσθηση ελέγχου στη ζωή σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ