Τα 7 τρόφιμα που δεν γνωρίζατε ότι πρέπει να τρώτε τον Φεβρουάριο

Αναρωτιέστε ποια φρούτα και λαχανικά είναι στην εποχή τους; Ήρθε η ώρα να απολαύσετε όλη τη φρεσκάδα που προσφέρει η φύση. Αν δεν ξέρετε ποια φρέσκα προϊόντα ανήκουν στην εποχή τους, μέσα στο Φεβρουάριο, τότε ακολουθεί ένας χρήσιμος οδηγός με γευστικές επιλογές για όλο το μήνα.

Τα 7 φρούτα και τα λαχανικά εποχής για τον Φεβρουάριο

  • Εσπεριδοειδή
  • Ιταλική λαχανίδα (lacinato kale)
  • Μπρόκολο
  • Γλυκοπατάτες
  • Λαχανίδες
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Κουνουπίδι

Εσπεριδοειδή: Τα βιταμινούχα φρούτα του Φεβρουαρίου

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, αλλά μήπως ξεχνάμε κάτι; Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας τους. Μανταρίνια, κλημεντίνες, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια και η λίστα δεν έχει τέλος. Για τα πιο γλυκά και φρέσκα εσπεριδοειδή, επισκεφθείτε τη λαϊκή αγορά ή το μανάβικο της γειτονιάς σας.

Συμβουλή: Όταν διαλέγετε μανταρίνια, προτιμήστε αυτά που είναι μαλακά και λίγο φουσκωμένα στις άκρες – αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι σκληρά και στεγνά στο εσωτερικό.

Μια ιδέα για συνταγή με φρούτα εποχής

Τόφου με πορτοκάλι: Ένα νόστιμο, πλούσιο σε πρωτεΐνη vegan γεύμα, είναι η ιδανική επιλογή για την εποχή. Με μια γλυκόξινη και ελαφρώς πικάντικη σάλτσα, αυτό το γλασαρισμένο τόφου ταιριάζει τέλεια με καστανό ή λευκό ρύζι στον ατμό και λαχανικά. Η συνταγή αυτή είναι απλή και υγιεινή, συν ότι δεν χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι για να ικανοποιήσετε την όρεξή σας με άλλα φαγητά.

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι άσπρο ή κίτρινο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 1/2 φλιτζάνια καστανό ρύζι (προτιμώ το μεσαίο κόκκο για αυτό το πιάτο)
  • 3 1/2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/4 φλιτζάνια χουρμάδες χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένοι
  • 1/3 φλιτζάνια καβουρδισμένα φιστίκια χωρίς φλούδα, χοντροκομμένα
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας μέντας

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Αν δεν χρησιμοποιείτε γάστρα, αλείψτε ελαφρώς το ταψί που θα επιλέξετε.
  2. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά στη γάστρα ή σε μια κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και αλάτι και ανακατέψτε καλά.
  3. Μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  4. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλα 60 δευτερόλεπτα περίπου, μέχρι να βγάλει άρωμα.
  5. Ανακατέψτε τον ζωμό λαχανικών και αφήστε να πάρει βράση. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το ρύζι και το φύλλο δάφνης. Αν δεν χρησιμοποιείτε γάστρα, μεταφέρετε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί.
  6. Σκεπάστε καλά (χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο επιπλέον από το καπάκι, αν χρειάζεται) και τοποθετήστε στο φούρνο. Ψήστε για 60-65 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και απορροφηθεί το υγρό.
  7. Αφαιρέστε το από το φούρνο. Απορρίψτε το φύλλο δάφνης και ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα χουρμάδια. Σκεπάστε και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά, ώστε να μαλακώσουν τα χουρμάδια.
  8. Ανακατέψτε τα φιστίκια και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Shannon (@yupitsvegan)

Λαχανίδα: Ο βασιλιάς των λαχανικών το χειμώνα

Με τους χοντρούς μίσχους και τα ανθεκτικά φύλλα της, η λαχανίδα ευδοκιμεί τον χειμώνα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λαχανίδας, όμως οι καλύτερες για την εποχή είναι η lacinato και η σγουρή πράσινη ή μωβ λαχανίδα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σούπες, μαγειρευτά, ακόμα και σε smoothies και χυμούς. Επιπλέον, η λαχανίδα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες A, C, Κ και μαγγάνιο.

Ένας τρόπος για να απολαύσετε τη λαχανίδα το χειμώνα είναι να την κόψετε σε μικρά κομμάτια, να την τοποθετήσετε σε ένα μεγάλο μπολ και να την ανακατέψετε με χυμό λεμονιού ή μηλίτη, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε λίγο από το αγαπημένο σας dressing ή να την πολτοποιήσετε στο μπλέντερ μαζί με αβοκάντο.

Μπρόκολο: Ο βασιλιάς των λαχανικών

Το μπρόκολο, για μένα, είναι το καλύτερο λαχανικό! Είτε στον ατμό, ψητό, είτε σοταρισμένο, μπορείτε εύκολα να καταναλώσετε ένα ολόκληρο κεφάλι. Υπάρχουν μάλιστα πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως το baby μπρόκολο (broccolini) και το μπρόκολο ράπα (αγαπημένο στην Ιταλία). Όταν αγοράζετε μπρόκολο, ψάξτε για συμπαγή κεφάλια με έντονο πράσινο χρώμα. Και μην ξεχνάτε, όταν το κόβετε, μην πετάξετε τα κοτσάνια! Είναι γεμάτα βιταμίνες και μπορούν να πολτοποιηθούν στο μπλέντερ για να φτιάξετε πολτό ή να δώσετε όγκο σε σούπες και μαγειρευτά.

Αναρωτιέστε ίσως αν υπάρχει κάτι δημιουργικό να φτιάξω με μπρόκολο; Η τέλεια ιδέα για σνακ, μεσημεριανό, ή ακόμα και βραδινό είναι το ψητό μπρόκολο. Για να φτιάξετε ψητό μπρόκολο, απλά κόψτε τα κεφάλια σε μπουκετάκια, ανακατέψτε τα με ελαιόλαδο και τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και ψήστε τα στο φούρνο στους 190°C μέχρι να γίνουν τραγανά. Θα έχετε τα πιο λαχταριστά ψητά μπουκετάκια μπρόκολου.

Γλυκοπατάτες: Το superfood της εποχής

Οι γλυκοπατάτες είναι σχεδόν υπερτροφή. Έχουν λίγες θερμίδες, χορταίνουν και είναι γεμάτες κάλιο και βιταμίνη Α. Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές ποικιλίες, όπως η ανοιχτόχρωμη “Hannah”, οι ιαπωνικές με μωβ φλούδα και λευκή σάρκα, και οι μωβ με σκούρο χρώμα σε όλο τους το μήκος.

Μπορείτε να τις μαγειρέψετε με αμέτρητους τρόπους, όπως στο τηγάνι, στο φούρνο, σοταρισμένες, στην φριτέζα αέρος ή ακόμη και σε φρυγανιέρα για να φτιάξετε “ψωμί” από γλυκοπατάτα!

Συμβουλή: Πλύντε τη γλυκοπατάτα, τρυπήστε τη σε μερικά σημεία, τυλίξτε τη σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας και βάλτε τη στο φούρνο μικροκυμάτων για 8-10 λεπτά.

Για μια ιδιαίτερη συνταγή με γλυκοπατάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά τα απίστευτα μπράουνις της ιστοσελίδας «The Big Man’s World». Τραγανά και γεμάτα γεύση, αλλά και πλούσια σε φυτικές ίνες, αυτά τα μπράουνις θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό λάτρη της σοκολάτας.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι πουρέ γλυκοπατάτας μαγειρεμένης
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου (μπορείτε να αντικαταστήσετε με βούτυρο από κάποιον άλλο ξηρό καρπό ή σπόρο της αρεσκείας σας)
  • 2 κουταλιές της σούπας σιρό σφενδάμου
  • 1/4 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
  • 1/2 φλιτζάνι κομματάκια μαύρης σοκολάτας της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C (350°F) και βουτυρώστε ένα ταψί για ψωμί. Αφήστε το στην άκρη.
  2. Σε ένα μίξερ υψηλής ταχύτητας ή σε ένα μούλτι, χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα για brownies.
  3. Ρίξτε το μείγμα στο αλειμμένο ταψί και ψήστε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά.
  4. Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε κομμάτια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Arman Liew (@thebigmansworld)

Λαχανίδες: Ένας διατροφικός θησαυρός

Οι λαχανίδες (collards) αποτελούν ένα υποτιμημένο μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών. Ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το λάχανο, αλλά έχουν πιο ήπια γεύση και αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Α και βήτα-καροτίνης. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά συστατικά τους ενδεχομένως συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Γιατί να τις προσθέσετε στη διατροφή σας:

  • Απίστευτα θρεπτικά λαχανικά: Μόνο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες λαχανίδες παρέχει το 44% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α και το 6% ασβεστίου. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες.
  • Ήπια και ποικιλόμορφη γεύση: Αν και από την ίδια οικογένεια με το λάχανο, οι λαχανίδες έχουν πιο απαλή και γλυκιά γεύση. Μπορείτε να τις μαγειρέψετε με διάφορους τρόπους, όπως βραστές, στον ατμό, τηγανητές ή σε σούπες και μαγειρευτά.
  • Ενίσχυση Υγείας: Οι έρευνες δείχνουν ότι οι λαχανίδες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του πεπτικού και του μαστού. Επιπλέον, η ρίβιταμίνη Κ που περιέχουν συμβάλλει στην υγεία των οστών, ενώ οι φυτικές ίνες ωφελούν την πέψη.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Πρωταθλητές γεύσης και υγείας

Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό γεμάτο βιταμίνες και γεύση, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι η ιδανική επιλογή.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α. Επιπλέον, αυτά τα μικρά σε μέγεθος λαχανικά, μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους: τηγανητά, ψητά ή στον ατμό.

Ξεπεράστε την προκατάληψη

Ίσως γνωρίζετε κάποιον που… “μισεί” τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γονίδιο TAS2R38, που τα κάνει να τους φαίνονται πιο πικρά. Όμως, για τους υπόλοιπους, είναι μια απολαυστική και θρεπτική επιλογή!

Δοκιμάστε τα σε νέες συνταγές

Για μια πιο ιδιαίτερη εμπειρία, δοκιμάστε να τα ψιλοκόψετε! Τα ψιλοκομμένα λαχανάκια Βρυξελλών χάνουν κάπως την τραγανή τους υφή και ταιριάζουν ιδανικά σε stir-fries.

Το τέλειο καθημερινό γεύμα με ασιατικό άρωμα

Αυτή η συνταγή για «Τηγανητό ρύζι με λαχανάκια Βρυξελλών και πικάντικο ψημένο τόφου» είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο και υγιεινό μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Δείτε τη συνταγή και ανακαλύψτε πόσο νόστιμα και ευχάριστα μπορούν να είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Υλικά

Για το Πικάντικο Ψημένο Τόφου:

  • 200 γραμμάρια τόφου extra firm (μισό πακέτο των 400 γραμμαρίων), στραγγισμένο και πατημένο για τουλάχιστον 20 λεπτά
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουταλιά της σούπας sriracha
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μήλου
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σιρόπι σφενδάμου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο

Για το Τηγανητό Ρύζι με Λαχανάκια Brussels:

  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 1 ½ κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, χωρισμένα σε λευκό και πράσινο μέρος
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ τριμμένο
  • 3 φλιτζάνια πολύ λεπτά φέτες λαχανάκια Brussels
  • 3 φλιτζάνια βρασμένο ρύζι, κατά προτίμηση λίγο μπαγιάτικο και κρύο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού καβουρδισμένους σπόρους σουσαμιού

Οδηγίες

Φτιάξτε το Πικάντικο Ψητό Τόφου:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Κόψτε το τόφου σε κύβους 1,5 εκ.
  3. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας, sriracha, ξύδι, σιρόπι σφένδαμου και σησαμέλαιο. Προσθέστε τα κομμάτια τόφου και ανακατέψτε να καλυφθούν.
  4. Τοποθετήστε τα κομμάτια τόφου σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας στην άκρη την υπόλοιπη μαρινάδα. Ψήστε για 15 λεπτά, στη συνέχεια γυρίστε προσεκτικά και περιχύστε τα κομμάτια με την υπόλοιπη μαρινάδα. Ψήστε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά σε μερικά σημεία.

Φτιάξτε το Fried Rice με Λαχανάκια Βρυξελλών:

  1. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας και σιρόπι σφένδαμου. Αφήστε το στην άκρη.
  2. Ζεστάνετε τα έλαια σε ένα μεγάλο wok ή τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, το σκόρδο και το τζίντζερ.
  3. Σοτάρετε για 1 λεπτό.
  4. Προσθέστε τα λαχανάκια Βρυξελλών. Σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά.
  5. Προσθέστε το ρύζι και το μείγμα σόγιας-σφενδάμου. Συνεχίστε να σοτάρετε μέχρι τα λαχανάκια να γίνουν τρυφερά αλλά τραγανά και το ρύζι να έχει ξηρά, τραγανά σημεία, περίπου 5 λεπτά.
  6. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε το πικάντικο ψητό τόφου.
  7. Σερβίρετε σε πιάτα και γαρνίρετε με το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών και σουσάμι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alissa Saenz (@connoisseurusveg)

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα και υγιεινά λαχανικά. Είναι επίσης ένα από τα πιο ευέλικτα λαχανικά. Μπορεί να γίνει σάλτσα, πουρές, ακόμα και smoothies. Ναι, smoothies! Μην το απορρίψετε πριν το δοκιμάσετε!

Η κρούστα κουνουπιδιού είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας, ενώ παράλληλα μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη!

Μπορείτε να βάλετε πάνω στην κρούστα κουνουπιδιού κόκκινη σάλτσα, πέστο, ή χούμους και όποια λαχανικά θέλετε, φρέσκα, κατεψυγμένα ή ψητά. Δείτε παρακάτω μια συνταγή για πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι.

Υλικά

Υλικά για τη βάση:

  • 700 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 φλ. τριμμένο τυρί (ή 1/3 φλ. μαλακό τυρί)
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1 κ.γ. ιταλικό μείγμα μπαχαρικών
  • Αλάτι και πιπέρι

Για την Πίτσα με Πέστο και Κοτόπουλο:

  • 1/3 φλ. σάλτσα πέστο
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένο κοτόπουλο
  • 3/4 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα
  • 2 φλ. μωρό σπανάκι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Για την Πίτσα Μαργαρίτα:

  • 1/3 φλ. σάλτσα
  • 120 γρ. μοτσαρέλα, σε φέτες
  • Φρέσκα φύλλα βασιλικού

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Κόψτε τα άνθη του κουνουπιδιού ή χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα και αποψυγμένα άνθη. Τρίψτε τα σε μίξερ τροφίμων ή τρίφτη κουτιού.
  2. Μαλακώστε το κουνουπίδι:
    Μικροκύματα: Μεταφέρετε το τριμμένο κουνουπίδι σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά.
    Σοτάρισμα: Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σωτάρετε το κουνουπίδι για 8-10 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, αφήστε το να κρυώσει λίγο.
  3. Στραγγίξτε το κουνουπίδι: Μεταφέρετε το κουνουπίδι σε ένα ειδικό σακούλι για γάλα αμυγδάλου ή ένα λεπτό πανί κουζίνας. Στύψτε το καλά μέχρι να φύγει όλο το υπερβολικό υγρό. Όσο πιο σκληρά στύψετε, τόσο το καλύτερο!
  4. Παρασκευάστε τη ζύμη: Μεταφέρετε το στραγγισμένο κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το τυρί, το αυγό και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε τα υλικά με τα χέρια σας μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη της πίτσας.
  5. Φτιάξτε τη βάση της πίτσας: Πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, πιέστε τη ζύμη ομοιόμορφα, δημιουργώντας έναν κύκλο διαμέτρου περίπου 23 εκατοστών. Αν έχετε πέτρα πίτσας, ακόμα καλύτερα για πιο τραγανή κρούστα.
  6. Ψήστε την κρούστα: Ψήστε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Εναλλακτικά, ψήστε για 20 λεπτά, γυρίστε την κρούστα και ψήστε άλλα 5-10 λεπτά για ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα.
  7. Προσθέστε τα υλικά και ψήστε ξανά: Απλώστε τα υλικά της επιλογής σας και ψήστε για άλλα 10 λεπτά.

Αυτά είναι λοιπόν τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στη διατροφή σας τον Φεβρουάριο. Ενσωματώστε τα στις συνταγές σας και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ