Πόσο διαρκεί το νωπό και το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο σας;

Το κοτόπουλο θεωρείται βασικό κρέας σε πολλά νοικοκυριά. Εξάλλου, είναι ιδανικό για δίαιτες και υγιεινή διατροφή. Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο σας είναι βολική, αλλά για πόσο καιρό μπορείτε να το διατηρείτε με ασφάλεια  στο ψυγείο;

Το μαγειρεμένο και το νωπό κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί από λίγες ημέρες έως και ένα χρόνο. Το χρονικό διάστημα που διαρκεί, ποικίλλει ανάλογα με το αν είναι κατεψυγμένο ή στο ψυγείο.

Ωστόσο, αυτή η υγιεινή και νόστιμη πηγή πρωτεΐνης ενέχει υψηλό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η σωστή προετοιμασία, αποθήκευση και μαγείρεμά του – διαφορετικά, θα μπορούσε να γίνει πηγή τροφικής ασθένειας.

Πόσο διαρκεί το κοτόπουλο στο ψυγείο;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το νωπό κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σας περίπου 1-2 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για τη νωπή γαλοπούλα και άλλα πουλερικά. Εν τω μεταξύ, το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο περίπου 3-4 ημέρες.

Η αποθήκευση του κοτόπουλου στο ψυγείο βοηθά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης βακτηρίων, καθώς τα βακτήρια τείνουν να αναπτύσσονται πιο αργά σε θερμοκρασίες κάτω από 4°C.

Επιπλέον, το νωπό κοτόπουλο είναι καλύτερο να αποθηκεύεται σε ένα δοχείο με στεγανότητα, ώστε να αποφεύγεται η διαρροή των χυμών του και η μόλυνση άλλων τροφίμων. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Εάν πρέπει να αποθηκεύσετε το κοτόπουλο για περισσότερο από λίγες ημέρες, είναι καλύτερο να το φυλάξετε στην κατάψυξη.

Τα νωπά κομμάτια κοτόπουλου μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για έως και 9 μήνες, ενώ ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να καταψυχθεί για έως και 1 χρόνο. Το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί στην κατάψυξη για 2-6 μήνες

Πώς να καταλάβετε αν το κοτόπουλο έχει χαλάσει

Εάν έχετε αφήσει το κοτόπουλο στο ψυγείο για περισσότερες από μερικές ημέρες, υπάρχει πιθανότητα να έχει χαλάσει. Πως θα το καταλάβετε:

  • Έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης: Το κοτόπουλο – νωπό και μαγειρεμένο – που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης “καλύτερο αν χρησιμοποιηθεί μέχρι/πριν” είναι πιο πιθανό να έχει χαλάσει.
  • Αλλαγές στο χρώμα: Το νωπό και μαγειρεμένο κοτόπουλο που αρχίζει να παίρνει γκριζοπράσινο χρώμα έχει χαλάσει. Οι κηλίδες από γκρι προς πράσινη μούχλα υποδεικνύουν βακτηριακή ανάπτυξη.
  • Μυρωδιά: Τόσο το νωπό όσο και το μαγειρεμένο κοτόπουλο εκπέμπουν μια όξινη μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία καθώς χαλάει. Ωστόσο, αυτή η μυρωδιά μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή εάν το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί με σάλτσες, βότανα ή μπαχαρικά.
  • Υφή: Το κοτόπουλο που έχει γλοιώδη υφή έχει χαλάσει. Το ξέπλυμα του κοτόπουλου δεν θα καταστρέψει τα βακτήρια. Αντίθετα, αυτό μπορεί να εξαπλώσει τα βακτήρια από τα πουλερικά σε άλλα τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες, προκαλώντας μόλυνση.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η κατανάλωση χαλασμένου κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση.

Μην ξεχνάτε ότι η σαλμονέλα είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο πεπτικό σύστημα μερικών ζώων, πουλερικών, σκύλων, γάτων και άλλων ζώων.  Συσχετίζεται συχνά με κρέας από πουλερικά και με τα αυγά.

Επίσης, ο σταφυλόκοκκος, για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει στα χέρια μας, τη ρινική κοιλότητα, ή στο λάρυγγα. Το βακτήριο βρίσκεται σε τρόφιμα που παρασκευάζονται με το χέρι και στη συνέχεια ψύχονται με λάθος τρόπο, όπως το κοτόπουλο.

Γι’ αυτό καθαρίζετε σχολαστικά επιφάνειες και εργαλεία μετά την επεξεργασία του ωμού κοτόπουλου και δεν τα χρησιμοποιείτε για άλλες χρήσεις προτού τα πλύνετε σχολαστικά με ζεστό νερό, ξίδι και απορρυπαντικό πιάτων. Καλό είναι, μάλιστα, να έχετε ξεχωριστή επιφάνεια κοπής. Πλένετε, επίσης, καλά τα χέρια σας αφού πιάσουμε ωμό κοτόπουλο. Ιδανικά, φοράτε ελαστικά γάντια.

Πηγή: oloygeia.gr

Μάθετε όλες τις ειδήσεις και τα τελευταία νέα για την υγεία στο oloygeia.gr

Στρες: Το κόλπο 1 δευτερολέπτου που μπορεί να σας ηρεμήσει αμέσως

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ