Κορονοϊός: Πότε ανακαλείται το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Καλά νέα από το υπουργείο Υγείας για τους ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών που κατέβαλλαν πρόστιμο 100 ευρώ σε μηνιαία βάση από τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο φέρει τον τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις»:

«Με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται το άρθρο 24 του ν. 4865/2021 (Α΄ 238) και προβλέπεται η αυτοδίκαιη και αναδρομική ανάκληση των διοικητικών προστίμων, μετά των αναλογούντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, που επιβλήθηκαν στα φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί έως και την 16η .1.1961, λόγω μη εμβολιασμού τους, υπό την προϋπόθεση:
1. είτε να εμβολιάστηκαν με δεύτερη δόση εμβολίου ή με μία δόση μονοδοσικού εμβολίου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες έως και την 31η.12.2022,

2. είτε να εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 από τις Επιτροπές της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπό
στοιχεία ΓΠ.οικ. 81185/30.12.2021 (Β΄ 6324) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσοδών έως και την 31η12.2022, κατά παρέκκλιση των προθεσμιών που ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 3 της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης».

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο του υπουργείου  εδώ

Υπενθυμίζεται πως από την υποχρέωση διενέργειας του εμβολιασμού απαλλάσσονταν οι ανεμβολίαστοι πολίτες ηλικίας  άνω των 60 ετών που είχαν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμπόδιζαν τη διενέργεια του εμβολίου. Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ήταν οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωση για το νομοσχέδιο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή , πως:

  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δημιουργία και η οργάνωση ενός αυτοτελούς συστήματος Υγείας, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.
  • Παράλληλα συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.
  • Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το οποίο, συνδυαστικά με τις λοιπές υφιστάμενες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα εστιάζει και θα εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους.

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο  περιλαμβάνει:

1. Τη δημιουργία και οργάνωση συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας,

2. Τον καθορισμό των δομών παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και των ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας τους και η οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

3. Την πρόβλεψη της συγκρότησης μίας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και της δυνατότητας επιμόρφωσης στο σύνολό τους των επαγγελματιών υγείας που παρέχουν υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας

4. Την πρόβλεψη της σύστασης εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας και

5. Την σύσταση και η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως διεπιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα συνδράμει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ) και το Υπουργείο Υγείας στη χάραξη της κεντρικής εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανανεώνονται για ένα χρόνο οι συμβάσεις του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού ενώ ανανεώνονται και οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου.

Παράλληλα όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανανεώνονται οι συμβάσεις όλων όσων προσλήφθηκαν για να καλύψουν τα κενά, ανεξαρτήτως της επιστροφής στα καθήκοντα τους των υπαλλήλων που ήταν σε αναστολή.

Σε ότι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό κατά την περίοδο 2022-2023 ορίζεται ότι το εμβόλιο της γρίπης αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ