H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσθήκη μια πρώτης αναμνηστικής δόσης στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά από τον βασικό εμβολιασμό. Όπως και σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά να δοθεί ενισχυτική δόση τρεις μήνες μετά τον βασικό τους εμβολιασμό, που εδώ είναι τρεις δόσεις.
Εμβολιασμός παιδιών 6μηνών έως 4 ετών
Μετά τον FDA, τον οργανισμό ελέγχου των φαρμάκων της Αμερικής, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού έναντι του αρχικού στελέχους του Sars Cov-2, σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.
H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η πιθανότητα νοσηλείας και επιπλοκών λόγω νόσου Covid είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα ο κίνδυνος σοβαρής νόσου Covid σε υγιή παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών είναι χαμηλός. Ωστόσο , προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος σε τυχόν νέο επιδημικό κύμα από την παρούσα ή από νέες παραλλαγές του ιού, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού και σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.
Η σύσταση βασίστηκε σε μελέτη ανοσογονικότητας, δηλαδή, προσδιορισμού των αντισωμάτων, με μειωμένη δόση αντιγόνου, 3 μικρογραμμάρια, εξήγησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 .
Η Ελλάδα έχει παραλάβει εμβόλια της Pfizer που αφορούν την ηλικιακή κατηγορία 6 μηνών με 4 ετών και αναμένεται να προχωρήσουμε το συντομότερο στη διάθεση στα εμβολιαστικά κέντρα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να κλείσουν ραντεβού.
Αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα κρούσματα στα παιδιά με Covid αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον. Αν και η νόσος που προκαλείται στα υγιή παιδιά είναι ηπιότερη παρατηρήθηκε και στη χώρα μας αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στα επείγοντα στα εξωτερικά ιατρεία και των νοσηλειών μικρών παιδιών κυρίως λόγω συμπτωμάτων όπως υψηλού πυρετού, λαρυγγίτιδος, πυρετικών ή και απύρετων σπασμών.
Η χειμερινή περίοδος δεν αργεί και εκτός από τον κορονοϊό οι ιοί της γρίπης αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού θα επιβαρύνουν την υγεία τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν υποκείμενο πρόβλημα, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός, επομένως, για τον κορωνοϊό, όπως και για την γρίπη, είναι αναγκαίος ,βάσει συστάσεων και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων πρόληψης της, της μετάδοσης του ιού.