Κορονοϊός: Γιατί προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη «Pirola» – Πώς πήρε το όνομά της

Συναγερμός έχει σημάνει για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού με το όνομα «Pirola». Αυτή η νέα μετάλλαξη έχει ήδη εντοπιστεί σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Νότια Αφρική, η Δανία, η Πορτογαλία και η Βρετανία.

 «Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις κυρίαρχες παραλλαγές που κυκλοφορούν τώρα», εξήγησε η Katelyn Jetelina, επιστημονική σύμβουλος στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και συγγραφέας του ενημερωτικού δελτίου «Your Local Epidemiologist».

Όπως λένε ειδικοί στην Wall Street Journal, δεν είναι σαφές εάν η παραλλαγή θα οδηγήσει σε διαφορετικά ή πιο σοβαρά συμπτώματα. Επιπλέον, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι περιέχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, κάτι που σημαίνει ότι βοηθά τον ιό να εισέλθει στον οργανισμό πιο γρήγορα προκαλώντας μόλυνση.

Ο Jesse Bloom, ιολόγος και καθηγητής στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, αναφέρει ότι το εξελικτικό άλμα της εν λόγω παραλλαγής είναι παρόμοιο με εκείνο της παραλλαγής Όμικρον που ξέσπασε τον χειμώνα του 2021.

«Δεν θέλουμε να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για μια παραλλαγή που είναι εξίσου πιθανό να εξαφανιστεί όσο και να μας ανησυχήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο David Dowdy, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Johns Hopkins.

Παράλληλα, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, είναι ότι μπορεί να αποφύγει πιο εύκολα τα υφιστάμενα εμβόλια αλλά και τις προηγούμενες λοιμώξεις.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί είναι πολύ πιθανό, το νέο ενισχυτικό εμβόλιο για τον κορονοϊό που πρόκειται να εγκριθεί το Φθινόπωρο να μην μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα μετάλλαξη, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Πώς πήρε το όνομά της

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πλέον αποδίδει ελληνικά γράμματα μόνο σε παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Το όνομα Pirola προτάθηκε από επιστήμονες οι οποίοι έφτιαξαν μια σύνθετη λέξη από το Πι και το Ρο, που ακολουθούν το Όμικρον στο ελληνικό αλφάβητο. Επίσης είναι το όνομα «ενός αστεροειδούς που βρίσκεται δίπλα στον Δία».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ